2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenmeye Doğru Giden Yollar
MAKALE #6283 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Ocak 2011 | 5,166 Okuyucu
SUNMA

Genellemelerin, ilkelerin, kavram ve bilginin aktarılmasıdır.Bilgilerin sunma yoluyla ifadelendirilmesinde,basitten,karmaşığa doğru bir yol takip edilir,verilen örneklerin çokluğu ve bilgi ile ilişkilendirilmesi önemlidir.Ayrıca öğrenen ya da öğrenenlerle ;öğretici arasında kontrollü bir sıcak bağ kurulmalıdır. Etkin katılım ve diyalog gerektirir.

BULMA

Öğreten, çeşitli yönlendirmelerle yanıtı öğrenenlere buldurmak durumundadır.Öğrenme ortamı,merak uyandıracak bir soruyla başlayabilir. İnsanın kendisinde var olan özelliği kullanmaktır. İlgi ve heyecan sürekli tutularak, öğrenenin başarma duygusu beslenmelidir. Ulaşılacak hedef belli olduktan sonra; keşfetme zevki öğrenenlere yaşatılmalıdır.

ANLATMA

Öğretmen merkezli olup, öğrenenlerin dinlemeleri esasına dayanır. Öğrencilerin fazla olduğu sınıflarda, bilgi aktarımının da kısa süreli olduğu durumlarda kullanılır. Ancak, dinleyenlerin dikkatini uzun süreli kılabilmek için ,öğreten kişi ses tonlamalarına,konu özelliğine göre yaşamdan örneklerle ifade biçimine, vurgu yapmaya dikkat etmelidir.Dinleme alışkanlığı kazandırabilir (etkili kullanılırsa)Öğrenenler kısa bir sürede çok bilgi edinebilirler.

ÖRNEK OLAY

Amacı;Öğrenenlere bir bilgiyi, bir konuyu, bir beceriyi kazandırmak ve ilgili durumlarla uygulama yaptırmaktır.Yaşamda karşılaşılan sorunların, öğrenenler ortamında çözülerek, analiz edilerek belli bir sonuca ulaşılmasıdır.Öğrenenler, yaşadıkları, bildikleri, kavradıkları bir durumu ortaya koydukları için öğrenen merkezlidir.

BEYİN FIRTINASI

Bir sorunu çözmek için bir araya gelen guruptaki kişiler olduğunca çok fikir ileri sürerler.Konuyla ilgili fikirlerin çokluğu, bu teknik için önemlidir.Yaratıcı bir teknik olup; belki bir sözcük, belki bir örnek; hayali ve fikir üretmeyi canlı tutar.

DEMONSTRASYON

Göstererek, yaptırma yöntemidir. Gösterme işlemini öğreten yaptığı için öğreten merkezlidir.Gösterileni de öğrenen yaptığı için öğrenen merkezlidir. Herhangi bir işin, işlem basamaklarını göstererek açıklama ve öğrenene alıştırma, uygulatarak öğretme şeklidir.

SORU-CEVAP YÖNTEMİ

Öğrenenlere,düşünme ve konuşma alışkanlğı kazandırır. Bu yöntemin kullanılması, hassasiyet ister. Sorulan soruyla öğrenenler,aynı anda cevabı bulmak üzere zihinlerini çalıştırmalılar. Sorunun soruluş biçimi güdüleyici olmalı, cevap hakkı verilen öğrenenler, hep aynı olmamalı, herkes aktif tutulabilmelidir. Pasif kalan öğrenenlerin gözlerinin içine bakarak ya da başka biçimde dikkatleri toplanarak aktıf hale getirilmelidirler. Sorular, gelişigüzel olmamalı, öğretmeye yönelik olarak planlanmış olmalıdır.

BENZETME

Öğrenmeyi desteklemek amaçlı, gerçeğe uygun bir model üzerindeuygulanan bir öğretim şeklidir. Öğrenenler olaya katılırlar,görev ve sorumlulukları vardır. Öğreten, öğrenenlerin durum sanki gerçekmiş gibi uygulama yapmalarını sağlamalı, olayın içinde öğrenenlere zaman zaman öğretme amaçlı küçük müdaheleler yapabilmelidir.

KİŞİSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ

Öğrenenin ,konuyu kendi kendisine okuyarak, yazarak, çizerek, araştırarak, yaparak, yaşayarak ya da kendisine özel yöntemler kullanarak uyguladığı bir yöntemdir. Öğrenen ilgi, ihtiyaç, motivasyon, hangi zaman diliminde, ne kadar süreyle çalışacağına kendisi karar verir ve uygular. Bu yöntemde hazırbulunuşluk çok önemlidir.Örneğin, canı çalışmak istemeyen bir çocuğa bu yöntem zorla uygulatılamaz. Altta yatan nedenlere inmek gerekir.

ROL OYNAMA

Duygu ve düşüncelerin başka bir kişiliğe bürünerek ifade eddilmesidir.Öğrenenlere rol dağıtırken,gönüllülük esas alınmalıdır.Rol oynamada başarılı plabilecek kişiler seçilmelidir.Roller uygulandıktan sonra rol model,aktif, davranışlar,değerlendirilir. Benzeyen durumlarda ne yapılması gerektiği tartışılır. Sonuçlar çıkarılmaya çalışılır.

GURUP ÇALIŞMALARI

Gurubun sayısı 2-8 öğrenen arasında olmalıdır. Etkinlik 5-20 dakika arası olmalıdır.Etkinliğin uzatılmasına öğreten ve öğrenenler birlikte karar verirler. Öğreten, etkinlik süresince gözlemci olmalı, görülen yanlışlar en sonunda tartışılmalıdır. Münazara, panel vb gurup tartışma etkinlikleri uygulanabilir.

DRAMA

Öğrenenlerin, hangi durumlarda neler yapmaları gerektiğini yaşayarak öğrenmelerini sağlar.Akıcı konuşmayı, dile hakim olmayı, kendini ifade etme yeteneklerini geliştirir.Anlama,kavrama,problem çözme, iletişim kurma özelliklerini geliştirerek kişinin kendine olan güvenini artırır.

ARAŞTIRMA

Öğretici yol gösteren, yönlendiren ve rehber konumunda olup,öğrenenin araştırma, inceleme yapmasına destek olur. Araştırma, internet, kaynak araştırması, gezi, söyleşi, labaratuar vb yollarla yapılabilir. Araştırılacak konunun özelliğine göre değişir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenmeye Doğru Giden Yollar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Başarıya Giden Yol Psk.Müge ADALI
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
► Vajinismus'a Giden Yol Psk.Şahin UÇAR
► Mutlu Evliliğe Giden Yol Psk.Derya OĞUZ SARIALP
► Okul Başarısına Giden Yol Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Cinsel Mutluluğa Giden Yol Psk.Şahin UÇAR
► Giden mi Kalan mı Terk Eden Mi Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öğrenmeye Doğru Giden Yollar' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:33
Top