2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile İçinde Çatışma Çözme Teknikleri
MAKALE #6287 © Yazan Psk.Dnş.Sedef BAL | Yayın Ocak 2011 | 10,852 Okuyucu
AİLE İÇİNDE ÇATIŞMA ÇÖZME YÖNTEMLERİ

Aslında sorunsuz, evde çatışma olmayan aile ortamı yoktur ama , çatışmayı çözemeyen başka bir değişle çatışmayı yönlendiremeyen aile üyeleri vardır.
Çatışma nedir diye sorulacak olursa, bireyin ya da grubun bir seçeneği tercih etmede zorlanması ve bu zorlanma sonucu karar verme mekanizmalarında bozulma olarak tanımlanır. Çatışma, bir bireyin kendi içinde, bir bireyle bir grup arasında ya da bir grupla diğer bir grup arasında olmak üzere üç farklı düzeyde ortaya çıkabilir.
Aile, kişilerarası etkileşimin yoğun olarak yaşandığı bir ortamdır. Aile içerisinde hem çocuklarla ana babalar arasında hem de çocukların kendi aralarında her gün süregelen bir etkileşim söz konusudur. Birbirleriyle sürekli etkileşim halinde olan aile üyeleri arasında zaman zaman anlaşmazlık olabilir Ailede yetişkinlerin herhangi bir anlaşmazlık ve çatışma durumunda nasıl davrandıkları, ailenin özellikle genç bireyleri açısından son derece önem taşımaktadır. Çocuklar ve gençler, ailede yetişkinlerin anlaşmazlıkları ve çatışmaları nasıl çözmeye çalıştıklarını gözlemleyerek onları taklit ederler.
O halde ailede çocuklara çatışma çözme becerilerinin öğretilebilmesi için, öncelikle anne babaların çatışmaları yapıcı bir biçimde çözme becerilerine sahip olmaları ve çocuklara olumlu birer model olmaları gerekmektedir. Anne babaların bu yönde atacakları ilk adım; çatışmaların nedenleri, çatışma karşısında gösterilen tepkiler ve bu tepkilerin sonuçları hakkında yeterli bir anlayışa sahip olmalarıdır. Bunun yanı sıra, anne babalar birer yetişkin olarak sıklıkla başvurdukları çatışma çözme stratejilerinin neler olduğu hakkında da farkındalık geliştirmelidirler.

Çatışma Nedenleri
1-Sınırlı Kaynaklar
Çatışmalar sınırlı kaynaklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Örneğin zaman, para, mal, bilgi, statü, vb., kişiler arasında çatışma çıkmasına neden olan kıt kaynaklardır

2-Temel Psikolojik Gereksinimler
Hemen hemen her çatışma, tarafların çatışmaya neden olan temel gereksinimlerini karşılamak için başvurdukları bir girişimi içerir. Bu girişim tatmin edici değilse, taraflar bir anlaşmaya ulaşmış olsalar bile çatışma devam eder.
3-Değer Farklılıkları
Değer farklılıkları nedeniyle (örneğin inançlarda, ilkelerde, önceliklerde farklılıklar) ortaya çıkan çatışmaları çözmek daha güçtür.



Çatışma Kaynakları
Kaynakların sınırlı oluşu
Karşılanmamış temel
gereksinimler
Farklı değerler
Zaman
Ait olma
İnançlar
Para
Güç
Öncelikler
Mal
Özgürlük
İlkeler

Eğlenme


Çatışma durumunda gösterilen tepkiler
Yumuşak
Sert
İlkeli
Geri çekilme
Tehdit etme
Dinleme
Önem vermeme
İtme
Anlama
İnkar etme
Yumruklama
Saygılı olma
pes etme
Bağırma
Çözme

Sonuç

Yumuşak
Sert
İlkeli
Kaybet - kaybet
Kaybet - kaybet
Kazan - kazan
Kaybet - kazan
Kazan - kaybet






Çatışmaya Gösterilen Tepkiler
Herhangi bir çatışma karşısında taraflar yumuşak, sert ya da ilkeli olmak üzere üç farklı tepki gösterebilirler. Çatışmalı bir durum karşısında geri adım atmak, çatışmayı önemsememek, çatışmayı inkar etmek ya da teslim olmak, herhangi bir çatışma karşısında gösterilebilecek yumuşak tepkilerden bazılarıdır
Ailede çatışma çözme eğitiminin temel amacı, herhangi bir çatışma durumunda çatışmaya taraf olan herkesin kazançlı çıkabileceği bir çözüme ulaşma yöntemini öğretmek; başta çocuklar olmak üzere bütün aile üyelerini, bu yöntemi etkili bir biçimde kullanabilmeleri için gereken becerilerle donatmaktır
Ailede bu süreç, ana babaların nasıl bir çocuk yetiştirmek istediklerini kendi kendilerine sormaları ve buna uygun bir çocuk yetiştirme yöntemi uygulayıp uygulamadıklarını sorgulamasıyla başlar.

DERLEYEN: SEDEF BAL-UZM.PSİKOLOJİK DANIŞMAN
KAYNAK:Yüksek Lisans Ders Notları-Selahattin Öğülmüş, Ailde Çatışma Çözme Yöntemleri

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile İçinde Çatışma Çözme Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Sedef BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Sedef BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Sedef BAL
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Sedef BAL'ın Makaleleri
► Çiftlerin Çatışma Çözme Anahtarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Test Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Test Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Nlp ile Sorun Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
► Aile İçinde Tutumlar Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile İçinde Çatışma Çözme Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Kontrol Yöntemi Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:21
Top