2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut Şekillendirme Operasyonları: Karın Germe, Vakumla Yağ Emme-Liposuction
MAKALE #6305 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Ocak 2011 | 6,106 Okuyucu
Geçirilmiş hamilelikler ve geçen yılların sonuçlarından birisi de karın bölgesinde sarkmalar, stria denen dikey çatlaklar tarzındaki izler ve kaslarda gevşemedir. Vücut şekillendirme operasyonları (ör. karın germe-abdominoplasti ve vakumla yağ alma-liposuction) son yıllarda teknik olarak daha da gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Günümüzde gövde 3 boyutlu olarak ve komşu yapılarla beraber değerlendirilmekte, operasyonlar da buna uygun olarak yapılmaktadır. Kişiler –haklı olarak- çoğunlukla geniş çaplı bir operasyondan kaçınmakta, cerrahi olmayan tekniklere ya da daha sınırlı tekniklere yönelme eğilimi göstermektedirler. Ancak şunu unutmamak gerekir ki her müdahalenin en iyi sonucu vereceği şartlar vardır. Bazen geniş bir müdahaleden kaçınmakla ideal bir sonuç yakalamak imkansız hale gelebilir. Kanımca, tıpta bilimsel olarak kabul görmesi ve resmi-yetkili organların (ör. Sağlık Bakanlığı’nın) onayını alması koşulu ile cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler birbirinin alternatifi olarak değil de birbirini destekleyen ya da her bir hastanın spesifik ihtiyaçlarına göre seçilebilecek yöntemler olarak düşünülmelidir. Örneğin vakumla yağ emme yöntemi (liposuction) sadece fazla yağ birikiminin neden olduğu vücut kontur bozukluklarını giderir. Buna karşın karın bölgesinde kaslarda gevşeklik, deri sarkıklığı ve deri kontur problemleri, yani sellülitleri gidermenin ideal yöntemi karın germe operasyonudur. Bu tür problemleri olan hastaların sadece vakumla yağ emme operasyonundan ideal sonucu alması çok zordur. Yine vakumla yağ emme ve karın germe operasyonlarının kombinasyonunun, bu tekniklerin tek tek uygulanmasından çok daha iyi sonuç verebileceği hastalar vardır. Bu tür bir operasyondan sonra gerekirse cerrahi olmayan bir yöntemle, (ör. Thermage vb.) destek tedavileri uygulanabilir. Burada uygun bir diyet ve egzersizin önemini sanırım vurgulamaya gerek yoktur. Vücut kontur bozukluğunun tedavisini arzulayan bir kişinin başlangıç olarak yapmasını tavsiye edebileceğimiz bir uzman ile konuşup muayene olmasıdır. Uzman doktor muayene bulgularına göre size uygun bir müdahale şekli önerecektir. Tabii ki karar verme aşamasında en önemli faktör hastanın ihtiyaçları, düşünceleri ve kararıdır.

Tüm gövde yapılarının birbiri ile ilişkisi önemlidir. Örneğin memelerde küçültme yaparken karın bölgesi sarkık bir halde bırakılırsa, dengeli-ideal ölçülere ulaşılamayabilir. Hatta memeler daha da küçüldüğü ve şekil aldığı için karın bölgesi hasta tarafından daha da deforme halde algılanacaktır. Bu durum muayene sırasında uzman doktor tarafından değerlendirilecek ve size uygun operasyon seçenekleri hakkında bilgi verilecektir.
Plastik Cerrahi operasyonları günün değişen şartlarına da uyum sağlamaktadır. Vücut kontur operasyonlarının geçmişine baktığımızda da aynı şeyi görürüz. Karın germe operasyonları 1950’li yılların sonu ile 1960’lı yıllarda yaygın olarak uygulanmaya başlamıştır. Erken dönemlerde karın bölgesini kapatan mayolar kullanılmakta idi ve bu nedenle de karın germe operasyonları dikey bir iz bırakacak şekilde yapılmaktaydı. Ancak daha sonraları bikinilerin kullanılmaya başlaması ile izler yatay olarak kasık ve alt karın bölgesinde gizlenmeye başlanmıştır. Vakumla yağ emme operasyonları da özellikle 1980’li yıllardan itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu iki metod teknik olarak her geçen gün gelişmiş ve tek tek ya da kombine uygulanmak suretiyle bir çok hastada etkileyici sonuçların alınmasını sağlamıştır.

Bariatrik cerrahi denen, Genel Cerrahi pratiğinde yer alan ve şişman hastaların hızla ve ileri derecede kilo kaybetmesini sağlayan müdahale şekli son yıllarda yaygınlaşmıştır. Bu operasyonlar Plastik Cerrahi’de de yeni bir sayfanın açılmasına neden olmuştur. Bariatrik cerrahiden sonra hızla kilo kaybeden hastalar, ortaya çıkan sarkmalar nedeniyle oluşan kontur bozuklularından rahatsız olmakta ve bir Plastik Cerrahi uzmanına başvurmaktadırlar. Aslında bu durum diyet vb. nedenlerle hızla kilo kaybedenlerde de görülmektedir. Bu hastalara mevcut kontur düzeltme operasyonları, kişiye özel adaptasyonlarla uygulanabilmektedir. Çepeçevre kemer şeklinde fazlalıkların alınması operasyonu bu duruma örnek olarak verilebilir. Bu operasyonda hem karın bölgesi hem de bel bölgesi fazlalıkları alınmaktadır. Aynı zamanda hem yağ emme ile uyluk, karın ve bel bölgesine daha fazla şekil verilmekte, hem de gövde arka yüzünde yapılan müdahale sırasında sarkmış olan kalça bölgesi düzeltilebilmektedir.
Vakumla yağ alınması son yıllarda estetik ve plastik cerrahinin meme büyütme ile birlikte en sık uygulamalarından birisi olmuştur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Bölgesel yağ fazlalıklarının azaltılmasında ve dolayısı ile vücut konturunun verilmesinde etkili bir yöntemdir. Vakumla yağ alma işlemi bazı kanüller ve negatif basınç sağlayan aletlerle deri altındaki yağ dokusunun emilmesi işlemidir.

Vakumla yağ emme operasyonları genellikle 1-2 saat sürmektedir. Müdahalenin ve hastanın tercihine göre genel, lokal ya da spinal (bel bölgesinden, hastayı uyutmadan yapılan) anestezi tercih edilebilir. Amaç, özellikle egzersize dirençli yağ fazlalıklarının vakumla çekilerek vücuda şekil verilmesidir. Yani bir kilo verme operasyonu değil, şekillendirme operasyonudur. Genellikle uygulandığı alanlar çene, yanaklar, boyun, göğüsler, kollar, karın bölgesi, kalçalar, uyluk, dizler, bacaklar ve ayak bilekleridir. Operasyondan sonra hasta ya aynı gün ya da ertesi gün evine gidebilmekte ve genellikle 1-2 hafta içinde günlük rutin yaşamına dönebilmektedir. Operasyondan sonra bir süre için morluk ve şişlik olağandır. Vakumla yağ emme operasyonundan sonra tekrar yağ birikiminin olup olmayacağı en çok sorulan sorulardan biridir. Cevabı şudur: uygun bir diyet ve egzersiz ile tekrar yağ toplanması için bir neden yoktur.

İşlemden önce en az 1 hafta süreyle aspirin alınmamalıdır. İşlem öncesi bazı kan tahlilleri yapılır ve çalışılacak bölgeler ayakta işaretlenir, işlem öncesi ve sonrasını kıyaslamak için resimler çekilir. Vücuda ait bölgelerin resimlerinde yüz yer almaz.
Genellikle aynı gün , çok yaygın alanlarda çalışılmışsa ertesi gün eve gidilebilir.
İşlem sonrası giydirilen ağ kısmında açıklığı olan özel bir korse çalışılan bölgelerde oluşacak olan ödemi sınırlar. Bu korse ilk 5- 7 gün hiç çıkarılmaz ve ağ kısmı günlük ihtiyaçlar gözetilerek yapılmıştır. Bu konudaki istisna, çene altı uygulamalarına aittir. İşlem sonrası uygulanan bant 48-72 saat sonra çıkarılır ve açık bırakılır.
İşlem sırasında bir sıvı enjekte edildiği için işlem sonrası ilk gün sızıntılar olabilir.Bu doğaldır ve sizi ürkütmemelidir.

İşlemden sonraki 48 saat ödem dönemidir ve bu dönemde hareketlerin kısıtlanması ödemlerin daha az olmasına yol açar. İşlem sırasında ve sonrasında verilen sıvılar nedeniyle erken dönemde tartıldığınızda işlem öncesine kıyasla fark olmadığını görebilirsiniz. Kilo değişikliğiniz ancak günler sonra ortaya çıkar.

Korseniz genellikle 5 ila 7. gün çıkarılır ve duş yapmanıza izin verilir. Çalışılan bölgelerde ödem, yer yer morluk ve sertlik görülebilir. Bu bölgelere vücud kremleri uygulanabilir.
Yapılan kontrolünüzde muayene bulgularına göre masaj, ultrason uygulamaları önerilebilir.

10. günden sonra hafiften ağıra tedrici sportif aktivitelere izin verilir.
Ödemler giderek azalır, 4 ila 6. haftada çok büyük bölümü düzelmekle birlikte süreç devam eder, işlemin boyutlarına ve yerini göre 6 ayı bulabilir.
Bu süre içinde diyet ve spor yapılması, yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi elde edilecek sonucu önemli ölçüde iyileştirir. Özellikle ilk 6 hafta altın dönem olarak adlandırılabilir ve bu dönemde yapılan spor ve diyet iyileşmekte olan dokuların biçimlenmesine katkı sağlar.

İşlem sonrası 8 hafta sauna, solarium ve güneş banyolarından uzak durulmalıdır, bunlar ödemin artmasına yol açar.

İyileşme süreci vücudun her yerinde aynı değildir, değişkenlikler gösterir. Özellikle diz altındaki uygulamaların sonuç vermesi ayları bulur.
İşlemle ilgili sıkça sorulan sorulardan biri isimlendirmelerdir. Sonucu belirleyen 3 temel faktör vardır; kişinin yağlanma ve deri özellikleri, cerrahın sorunun analizi ve uygulamadaki özeni ve deneyimi, kullanılan cihaz ve malzemeler. Bunlar dışında liposuction, liposculpture, liposhaping, liposhaving gibi isimler İngilizce olup Türkçe yağ alma, yağı biçimlendirme, yağı şekillendirme, yağı traşlama anlamına gelen isimlendirmelerdir. Bu işlemler farklı teknikler değildir, farklı isimlerdir.
Vakumla yağ alınması 1980 lerden itibaren bazı teknik gelişmelere uğramıştır. Tekniğin rafine edilmesi olarak adlandırabileceğimiz bu işlemler şöyle özetlenebilir:
Yağ alınacak bolgelere enjekte edilen sıvıyla yağın daha kolay ve kansız emilmesi sağlanmaktadır. Yağın emilmesinde 2-3 mm çapında kanüller kullanılmaktadır. Bu işlemin daha uzun sürmesine yol açmasına karşın daha düzgün sonuçlar alınmasını sağlar.

Yağın emilmesinde güçlü elektrikli aspiratörlerin yerini şırıngalar almıştır. Bu uygulama da daha kontrollü bir işlem sağlar.
İkincil uygulamalar, travmaya uğramış bölgeler ve sırt gibi yağın emilmesinin güç olduğu bölgelerde ultrasonik cihazlar yağın emilmesini kolaylaştırır.
İşlem sonrası LPG veya eksternal ultrasound yöntemleri deri kalitesini arttırır ve ödemlerin daha çabuk dağılmasını sağlar.

Karın germe operasyonlarında amaç, fazla yağ ve cilt dokusunu alarak karnı düzleştirmek ve sarkmış olan karın kaslarını sıkılaştırarak daha konturlu bir yapı elde etmektir. Fazla cilt-ciltaltı dokusunu uzaklaştırmanın ve gevşemiş kasları sıkılaştırmanın en etkili yolu karın germe operasyonudur. Bir çok hasta kilo verilmesi ya da hamilelik sonrasında ortaya çıkan striae denen çatlak tarzındaki karın bölgesi izlerinden yakınmaktadır. Bu izlerden kurtulmanın da etkili yolu karın germe operasyonudur. Karın germe operasyonunda fazla cilt-ciltaltı dokusu ile beraber bu izlerin önemli bir kısmı da uzaklaştırılmaktadır.Operasyon 2-5 saat arasında sürebilmekte, hastalar operasyonun genişliğine göre 1 gece ya da daha fazla hastanede kalabilmekte ve 3 haftada günlük rutin işlerine dönebilmektedir.

Bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, vücut kontur düzeltilmesi operasyonları da bir süre için sizi günlük rutin yaşamınızdan uzaklaştıracaktır. Ancak bazı problemlerin düzeltilmesi için daha kapsamlı girişimler gerekebilmektedir. Operasyon dönemi hayatınızda çok kısa bir süreyi kapsamaktadır. Ancak başarılı bir operasyondan sonra elde edeceğiniz sonuçlar çok uzun bir süre (belki yıllar, belki de ömür boyu) size daha iyi bir hayat sürmenize yardımcı olacaktır.

Op Dr Gökhan Özerdem
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücut Şekillendirme Operasyonları: Karın Germe, Vakumla Yağ Emme-Liposuction" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücut Şekillendirme Operasyonları: Karın Germe, Vakumla Yağ Emme-Liposuction' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Ameliyatı Aralık 2012
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:47
Top