2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Organ ve Anal Bölge Siğil (Kondiloma Aküminata) Tedavisi
MAKALE #6312 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Ocak 2011 | 27,089 Okuyucu
Ön bilgi

Anal bölge ve cinsel organ siğil (kondiloma aküminata) hastalığının etkeni, human papilloma virus (HPV) olup derinin kalıcı enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
HPV enfeksiyonuna bağlı cilt lezyonları kolayca tanınırken belirti vermeyen lezyonlar %5 asetik asit ve büyüteç altında inceleme ile belirlenebilir. Kadınlarda ve erkeklerde ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

Tanı:

Genital bölgedeki lezyonun tipik görünümü dikkatli bir hekimin gözünden kaçmaz, tanı koymak ve tedaviye başlamak için doktorun lezyonu görmesi çoğu zaman yeterlidir. Kadınlarda Pap Smear, HPV DNA genotiplemesi (pcr), HPV testi ve biyopsi diğer tanı koyucu yöntemlerdir.HPV kaynaklı siğiller hekim tarafından kolayca tanınabilir ufak, koyu pembemsi, karnabahar gibi yüzeyli düz ya da kabarık pigmente lezyonlar şeklindir. Hastalığın tanısında hekim lezyonları kondilomata lata (sifilis), keratosis, penil ve vestibüler papüler ile squamoz hücreli karsinoma açısından değerlendirir, tanıyı koyar.

Siğilli hastalarda en sık görülen belirti o bölgede büyüyen lezyonlardır. Anal siğillerde içeriye doğru yayılma nedeniyle anoskopi yapılmalıdır.

Lezyonlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmekle beraber yirmili-otuzlu yaşlarda seksüel aktivitenin daha fazla olmasına bağlı olarak daha sık görülmektedir.

TEDAVİ

Lezyonların tedavisinde minimal cerrahi yaklaşım ve krem tarzı ilaçların ikisi de uygulanabilir. Görülen lezyonları yok edilmesi gerekmektedir. Cerrahi işlem daha başarılıdır. Tüm tedavilere rağmen siğillerin tekrarlama olasılığı çok sıktır. Anal bölge ve cinsel organ siğillerinin tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır.

İlaç, krem ve solüsyonlar

Tedavi yöntemleri genel olarak lokal kimyasal ilaç kullanımı, yakma, dondurma, cerrahi çıkartma tedavileri, interferon, immünomodülatör ilaçlar şeklindedir. Lokal kimyasal ilaçlar içerisinde en çok kullanılanlar Trikloroasetik asit, Podofilin, Podofiloks, Cidofovir, Imiguimod ve 5-Florourasildir. Bunlar krem şeklinde ya da solüsyon halindedir.

Cerrahi işlemler

Elektrokoterizasyon (koterle yakma)

Yaygın olarak kullanılan bu yöntem cinsel organ ve iç/dış anal siğillerin tedavisinde etkilidir. İşlem kısa sürer, yatış gerekmez iş gücü kaybı yoktur aynı gün içerisinde işe dönülebilir günlük hayata devam edilebilir. Ağrılı bir işlem değildir. Genelde lokal uyuşturma işlemi ile ağrısız uygulanır. Lokal işlem için enjektörle verilen ilaç nedeniyle bir miktar ağrı olacaktır. Koter ile yakma sırasında derinliğinin ve genişliğinin önemi büyüktür, tecrübeli hekimler tarafından uygulanması gerekmektedir.Yüksek monopolar (tek kutuplu) voltaj kullanılır. Koter cihazının negatif poları plak halinde hastanın cildine değecek şekilde sıklıkla baçak ve ya kalçasının altına yerleştirilir. İşlem öncesi hastanın randevusuna gelmeden lezyonlu yerlerindeki kıllı ve tüylü alanları temizlenmesi istenir ya da işlemden hemen önce yapılır. Genital bölge önce antiseptik solüsyon ile silinir, daha sonra anestezinin de sağlanması ve etkisin de başlaması ile koter kalemi ve penset ile lezyonlar yakılır. Yakma işlemi bittikten sonra bölge tekrar antiseptik solüsyon ile silinip yakılmış bölgeye koruyucu bir krem sürülür, yapması gerekenler söylenir.

Cerrahi çıkartılma

Büyük kitlelerde histopatolojik inceleme gereklidir malign tümöral değişimlerin varlığı araştırılır. Cerrahi eksizyon yani çıkartılması sonrası yara dikilir.

Kriyoterapi(dondurma)

Yaygın hastalığın bulunmadığı olgularda önerilen bir yöntemdir. Siğil dondurularak tedavi edilir. Ancak ağrı ve ödem gelişebilir.

Lazer

Son zamnanlarda önerilen bir yöntem olarak gündeme gelmiştir. Pahalı işlemler olması dezavantajıdır.

Tedavi seçeneği lezyonun yeri, büyüklüğü ve yaygınlığı ile birlikte hasta ve tedavi eden hekimin tercihine bağlıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Organ ve Anal Bölge Siğil (Kondiloma Aküminata) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Cinsel Organ Estetiği Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Genital Siğil (Anogenital Siğil) Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Anal Stenoz - Anal Striktür - Makat Darlığı PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Cinsel Organ ve Anal Bölge Siğil (Kondiloma Aküminata) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:24
Top