2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üroloji Laparoskopi: Robot Yardımlı veya Yardımsız.
MAKALE #6341 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Ocak 2011 | 6,881 Okuyucu
Laparoskopi, ürolojik cerrahide yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir çok hastalıkta mikroskopik büyültme ile yapılan klasik ameliyatlar hala altın standart tedavidir. Laparoskopi robot yardımlı veya yardımsız uygulanabilir her iki teknikte de kesi ve giriş tekniği aynıdır. 0,5 mm ile 1 er cmlik 3-6 kesi ile yapılır. Açık cerrahide biraz daha fazla kesi yapılır, bir çok hasta için zaten bu kesi de sorun teşkil etmemektedir. Onkolojik cerrahilerde cilt kesisi değilde tümörün cerrahi kontrolü önemlidir. Bir çok operasyonda açık cerrahi ve laparoskopik cerrahinin (robot yardımlı veya yardımsız) kanser kontrolü ve fonksiyonel başarı arasında fark yoktur.

Laparoskopik cerrahi günümüzde daha az hastanede kalış, hızlı yara yeri iyileşmesi, nedeniyle tüm dünyada ivme kazanmıştır. Laparoskopi robot yardımlı veya yardımsız cerrahinin hastaya onkolojik açısından ek bir kazancı yoktur. Standart laparoskopik işlemde ilk olarak karında karbondioksit insüflasyonu ile pnömoperitoneum oluşturulur.
Geleneksel laparoskopik girişimler her biri 0,5–2 cm uzunluğunda olabilen üç-altı veya daha fazla deri insizyonunu gerektirir.Görüntüleme laparoskop adı verilen teleskop sayesinde sağlanır. Cerrah ameliyat sahasını 7-12 kat büyütme sayesinde yeterli ayrıntıda görür. Standart laparoskopide 3 D görüntü sağlanması için 3D gözlük ve teleskop kullanılılabilir.

Zaman içerisinde tatbik edilen trokar sayıları azaltılmaya çalışılmış, oldukça başarılı olunmuştur. Teknolojinin ilerlemesi ile tek giriş deliğinden de yapılabilir hale gelmiştir.
Laparoskopik cerrahi sırasında daha sınırlı vücut duruşu ve açık cerrahi sırasında oluşan doğal değişikliklerin sınırlanması nedeni ile cerrahta yorgunluğa neden olur. İlk olarak 1902 yılında Alman cerrah George Kelling kendi geliştirdiği yöntemle köpeklerde “batın içerisini endoskopik olarak görüntülemiş” ve bunu takiben 1911 yılında yine Alman cerrah olan HC Jacobeus 80 vakalık ilk tanısal amaçlı laparoskopi sonuçlarını yayınlamıştır. Laparoskopinin, tereddütle bakılan girişimler olması nedeniyle kabul görmesi hayli zaman almış, hararetli tartışmaların yaşandığı 80’lerde, kulanım alanına girmesi hiç de kolay olmamıştır. Birçok cerrah bu toplantıda tekniğin çok tehlikeli ve gereksiz olduğunu ifade etmekten çekinmemiştir. 1980'lerin ortasında, cerrahi topluluk “minimal invaziv tedavi” dönemi için hazır değildi. Erich Mühe, ölümünün ardından geleceğe yol açan cerrah olarak anıldı.

ÜROLOJİK CERRAHİDE KULLANIM ALANLARI

* Prostat Kanseri: Laparoskopik Radikal Prostatektomi
* BPH: Laparoskopik Prostatektomi
* Fıtık: Laparoskopik Herni Onarımı
* Pelvik Lenf Nodu Patolojileri: Laparoskopik Pelvik Lenf Nodu Disseksiyonu
* Böbrek kanseri: Laparoskopik Radikal Nefrektomi, Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi
* Nonfonksiyonel Böbrek: Laparoskopik Basit Nefrektomi
* Donör Böbrek(Böbrek Transplantasyon): Laparoskopik Donör Nefrektomi
* Böbrek Kanalı Çıkım Darlığı :Laparoskopik Pyeloplasti(Üreteropelvik Darlık)
* Böbrek Kisti: Laparoskopik Kist Eksizyonu
* Böbrek Üstü Bezi Kanseri: Laparoskopik Sürrenalektomi
* Böbrek Pelvis Taşı: Laparoskopik Pyelolitotomi
* Böbrek Düşüklüğü: Laparoskopik Nefropeksi
* Üreter Taşı: Laparoskopik Üreterolitotomi
* Testis kanseri yayılımı: Laparoskopik Retroperitoneal Lenf Nodu Disseksiyonu
* İnmemiş Testis: Laparoskopik Orşiopeksi, Tanısal Laparoskopi
* Rahim, rektum (rektosel), mesane (sistosel) sarkması: Laparoskopik sakrokolpopeksi
* Mesane kanseri: Laparoskopik Radikal Sistektomi ve Üriner diversiyon
* Mesane divertikülü: Laparoskopik divertikülektomi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üroloji Laparoskopi: Robot Yardımlı veya Yardımsız." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Hasan YILDIZ
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Üroloji Laparoskopi: Robot Yardımlı veya Yardımsız.' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:38
Top