2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Siğiller (Kondiloma Akuminata)
MAKALE #635 © Yazan Dr.Hüseyin ŞENYURT | Yayın Ocak 2008 | 38,300 Okuyucu
Genital siğiller

Genital siğil nedir?

Genital siğiller vücudun diğer yerlerinde görülen siğillere benzerler , farkları penis, anüs, vajina veya rahim ağzında yerleşmeleridir. Tek veya çok sayıda yumuşak kıvamda oluşumlardır.

Genital siğiller Nasıl oluşurlar?

Diğer siğillerde olduğu gibi etkeni virüslerdir. Genital siğillere neden olan virüsün adı human papillomavirus (HPV) dir. Bu viriusun birçpk tipi bulunmaktadır fakat en sık görülen tipleri HPV-6 ve HPV-11 dir. Genital siğiller diğer siğillere göre daha bulaşıcıdırlar ve kolaylıkla yayılırlar. Başladıkları yerden komşu bölgelere yayıldıkları gibi cinsel yolla diğer kişilere de geçerler. HPV virüsü alındıktan sonra ilk siğilin görülmesi için genellikle 1-6 ay süre geçmesi gerekir. Fakat virüs alındığı zaman mutlaka siğil gelişmesi olmaz, siğil görülmedende HPV ile enfekte olabilirsiniz.

Genital siğillerin Belirtileri nedir?

Genital siğiller küçük, ten renginde, grimsi beyaz veya pembemsi oluşumlardır. Genellikle ince, eğilip bükülebilir karnabahar benzeri şişlikler olarak görülürler. Bazı siğillerse ufak ve düz yüzeyli olup kolayca farkedilmiyebilirler.

Kadınlarda siğiller vulvada , rahim ağzında , vajinanın içinde , anüs etrafında ve üretra (idrar yolu) civarında gelişirken; erkekte penis üzerinde, skrotum üzerinde , anüs etrafında ve nadiren de üretra içinde büyür.

Bazı siğiller herhangibir tedavi yapılmadan kendiliğinden kaybolurken genelde büyümeye devam ederek karnıbahar görünümlü siğil kümeleri oluştururlar. Bazı siğillerde hiçbir belirti olmaz iken , bazılarında kaşıntı, yanma hissi, kızarıklık , kötü koku, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal akıntılarda artma ve kanama görülebilir.

Siğiller vajina içinde veya rahim ağzında olduğunda hiç belirti vermiyebilirler. Uygulanacak Pap testinde tespit edilen değişiklikler virüs enfeksiyonunu düşündürebilir.

Teşhis nasıl konulur?

Doktorunuz cildinizi ve siğili inceliyecektir, gerekirse kolposkop denilen bir alet yardımı ile hasta saha büyütülerek incelenecektir. Eğer gerekirse teşhisi doğrulamak için ufak bir biyopsi yapılabilir. Rahim ağzını değerlendirmek için Pap testi yapılacaktır.
HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için , diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından gerekli testleri doktorunuz istiyecektir.

Nasıl tedavi edilir?

Temel tedavi metodları:
  • Siğillerin üzerine ilaç sürülmesi
  • Siğillerin cerrahi olarak çıkarılması
  • Siğillerin dondurulması(cryotherapy)
  • Siğillerin laser ile tahrip edilmesi
  • Siğillerin elektrikli bir aletle tahrip edilmesi (koter).

Bu tedavilerin bazılaı lokal anestezi altında uygulanır.

Her iki seksüel partnerde de siğil varsa ikisininde tedavi alması uygundur. Aksi halde birbirlerini enfekte etmeye devam edeceklerdir.

Siğillerin yok edilmesi , virüsün vücuttan tamamen atıldığı anlamına gelmez ve bu nedenle tedaviden sonra siğiller tekrar belirebilir. Bir kaçkez uygulanan standart tedaviden sonra halen siğiller çıkmaya devam ediyorsa interferon tedavisi denenebilir. İnterferon vücudun bağışıklık sistemini uyararak virüslerin çoğalmasını engellemeye yardım eden bir ilaçtır.
Eğer genital bölgede siğilleriniz var ve gebe kalmayı planlıyorsanız , tedavinizi gebelik öncesi tamamlamalısınız. Gebelik döneminde ve siğiller var ise HPV nin bebeği etkilemesi nadir görülen bir durumdur. Fakat gebelik sırasında siğiller büyüme eğilimindedir. Doktorunuz siğillerin çok büyük olduğunu ve doğum sırasında problem yaratacağını ( kanama gibi) düşünüyorsa , doğumunuz sezeryan ile olacaktır.

Tedavi kalıcı mıdır?

Genital siğiller başarılı bir şekilde ortadan kaldırılıp tedavi edilebilirler. Fakat bazı kişilerde tedaviden haftalar veya aylar sonra tekrar ortaya çıkabilirler. Bu durumda tekrar tedavi edilmeleri gerekecektir.

Bazı HPV enfeksiyonları zamanla rahim ağzı kanserine yol açabilirler. Genitel siğillerin en sık nedeni olan HPV-6 ve HPV-11 nadiren kansere yol açarlar ve düşük riskli HPV olarak adlandırılırlar. Yüksek riskli HPV lerin oluşturduğu lezyonlar genellikle gözle görülemezler.
Ne yapabilirim?
  • Genital siğilleriniz var ve gebe kalmayı planlıyorsanız, önce siğillerin tedavisini sağlayınız.
  • Genital bölgeyi temiz ve kuru tutunuz.
  • Siğillere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayınız.
  • Siğilleri kaşımayın.
  • Siğilleriniz tamamen tedavi olana kadar cinsel ilişkiden kaçınınız.
  • Doktorunuzun önerileri doğrultusunda kontrollerinizi düzenli yaptırınız.
  • Pap smear testinizi size söylenen aralıklarla yaptırınız.

Siğillerin yayılmasını nasıl engelliyebilirim?

Bunun en iyi yolu cinsel temasta bulunmamaktır.

Yakın zamanda Gardasil adlı bir aşı piyasaya çıkmıştır. Bu aşı sizi siğiller ve rahim ağzı kanserinden büyük ölçüde koruyacaktır. Eğer şu anda HPV ile enfekteyseniz bu aşı tedavinizi sağlamaz. Fakat başka tipten HPV virüsleri ile enfekte olmanızı engeller.
Gardasil 0 , 2 ve 6. aylarda uygulanan üç doz şeklinde yapılır ve sizi HPV den 5 yıl boyunca korur. 5 yıl sonra ilave bir dozun gerekip gerekmiyeceği şu anda araştırma aşamasındadır.

Gardasil gebe kadınlara uygulanmamaktadır..

Yukarıda anlatılanların dışında yapabileceğiniz diğer bazı şeyler aşağıdadır.
  • Evlenene kadar veya 18 yaşınızı geçene kadar cinsel temasta bulunmayın.
  • Siğiller kaybolsa bile ilişki sırasında kondom kullanınız. Bu siğil bulaştırma ve başkasından alma şansınızı azaltır.
  • Siğiller tamamen kaybolana kadar mümkünse ilişkide bulunmayın.
  • Sigara içmeyin. Sigara HPV bağlantılı risk ve problemleri artırmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Siğiller (Kondiloma Akuminata)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hüseyin ŞENYURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hüseyin ŞENYURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hüseyin ŞENYURT Fotoğraf
Dr.Hüseyin ŞENYURT
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hüseyin ŞENYURT'un Makaleleri
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Genital Kondilom(Siğiller) Dr.Hasan YILDIZ
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Siğiller ve Mantar Tedavisi Dr.Füsun TÖRE
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Genital Siğiller (Kondiloma Akuminata)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğum Kontrol Metotları PDF Nisan 2009
► Sezeryan ile Doğum Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:28
Top