2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
MAKALE #6361 © Yazan Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM | Yayın Ocak 2011 | 5,312 Okuyucu
Hamilelik esnasında karında ani büyümeye bağlı ya da kilo alıp verme sonucunda karında sarkmalar, çatlaklar vb. bazı istenmeyen değişiklikler olmaktadır. Karın germe ve çoğu kez beraberinde yapılan vakumla yağ alma (liposuction) yöntemleri bu şikayetleri azaltmak için yapılan operasyonlardır. Liposuction ve karın germe işlemleri kilo verme amacıyla değil, vücuda şekil vermek amacıyla yapılır. Aslında en iyi sonuç alınan hastalar kilo verme sonrası sarkmaları nedeniyle gelmiş olanlardır.
Karın germe ameliyatlarında karın üzerindeki çatlakların tümünün kaybolması çoğu kez mümkün olmasa da bunları daha da azaltmak mümkündür. Bu tip cerrahi işlemlerinin Estetik ve Plastik cerrahi uzmanları tarafından, uygun ameliyathane koşullarında ve hastayı koruyan tüm şartların sağlandığı hallerde yapılmasının uygun olduğu şüphe götürmemektedir.

Karın germe ameliyatları uygulanan tekniğe ve hastanın şikayetinin şiddetine göre çeşit çeşittir. Size hangisinin uygulanması gerektiğine ameliyat öncesi yapılan görüşme ve muayene sonrası karar verilir. Karın-bel bölgesinde daha sınırlı şikayetleri olanlarda mini abdominoplasti veya mini karın germe daha uygun bir yöntem olarak düşünülebilir. Bu metodda karnın alt bölgesinde kalacak olan iz, tam karın germede görülene oranla daha kısadır. Çok fazla derecede sarkması olan hastalarda, -ki bunlar genelde hızlı kilo kaybetmiş veya birden fazla doğum yaşamış insanlardır-, tam karın germe metodu daha uygundur.

Son zamanlarda populer olan ve bizim de, ekip olarak tercih ettiğimiz yöntem ile tüm gövdeyi sırta kadar kapsayacak şekilde liposuction ile beraber yapılan karın germe ameliyatır. Ek uygulanan liposuction ve kas fasyası sıklaştırmaları (iç germe dikişleri) ile vücut kontürü daha da iyi sağlanabilmektedir. Ama çok şiddetli şikayetleri olan bazı hastalarda bütün bu müdahalelere rağmen 2. bir operasyon gerekebilmektedir. Bu 2. seans için, ilk seansta alınan sonuca ve ayrıca hastanın diet ve egzersizlerine ne kadar iyi uygulamış olduğu dikkate alınarak uygun operasyon metodu seçilir.

Operasyon öncesi dikkat edilmesi gerekenler vardı. Hastanın psikolojik durumunun uygun olması, son zamanlarda hayatını etkileyen önemli bir olayın olmamış olması, motivasyonunun tam olması, ameliyata engel bir ilaç kullanımının veya sağlık probleminin olmaması ve gerçekçi beklentilerinin olması çok önemlidir. Aspirin vb kanamayı artıran ilaçların alınmaması gerekir. Yoğun sigara içenlerin en az 1 hafta - 10 gün ara vermeleri yararlı olur ve operasyon sonrasında da en az 10 gün kadar içilmemesi veya daha da ideali sigara içiminin bırakılması yara iyileşmesi açısından yararlıdır. Karın germe ameliyatlarından sonra görülebilen yara iyileşme sorunları, beklentinin üzerindeki izler ve daha bir takım problemlerin çoğu kez nedeni sigara içimidir.

Günümüzde genel kabul gören konsept, hastanın en kısa zamanda ayağa kalkması ve günlük hayatına dönebilmesidir. Operasyon günü akşamı hastanın yürütülmesi için teşviki ve ertesi gün yürür halde evine gönderilmesi tarafımızdan uygulanmaya çalışılan bir rutindir. İşe dönüş süresi diğer bir çok estetik ameliyata oranla biraz daha uzundur. Bu işlem için en az 10 gün ayırmalı; 6 hafta kadarda ağır işlerden kaçınılmalıdır. Bu süre içinde dikkat edilecek diyetin vücut konturu için önemi büyüktür (bir diyetisyenin kontrolünde olması çok daha uygundur).

Karın germe/gerdirme ameliyatı fiyatları sıkça sorulmakta, değişik kurum veya hekimlerden alınan farklı fiyatlar kişilerde soru işareti uyandırmaktadır. Plastik Cerrahinin bir özelliği, operasyonların çok çeşitli spektrumda ve genişlikte olabilmesidir. Kişiden kişiye, hatta doktordan doktora, muayene sonuçlarına göre değişik tip operasyonlar planlanmış olabilir. Dolayısı ile de fiyatlar değişebilir.

Karın gerdirme sonrası elde edilecek sonuç benzerini sunan alternatif bir tedavi seçeneği pek yoktur. Amerikan Plastik Cerrahi Uzmanları Birliği (American Association of Plastic Surgeons)’nin internet sayfasında karın bölgesindeki sarkmaların tek etkili tedavisinin karın germe operasyonları olduğu yazar. Karın germe ameliyatlarına özellikle doğum yapmış, son zamanlarda ani çok kilo vermiş, deri/doku sarkması olan kişiler adaydır.
Karın germe ameliyatları sıklıkla ortalama 2-3 saatte bitirilirler. Genel anestezi veya spinal anestezi ile yapılabilirler. Hasta aynı gün yürütülmelidir. Yürüme genel anlamda iyileşmede ve hastanın kendini rahat hissetmesinde faydalı olabilir.

Hastalar ameliyat sonrası korse kullanımında sıkıntı yaşamaktadırlar. Korse kullanımının ameliyat sonucuna etkisi yoktur. Ama özellikle liposuction ile beraber yapılan karın germelerde cilt altında emilmeyi bekleyen liposuction sıvısının ve ödeminin hızlı yok olmasını sağlayabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer Refik ÖZERDEM Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM'in Makaleleri
► Karın Germe Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Cerrahi Üzerine Şubat 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:15
Top