2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hemoroid _ Basur Güncel Tanım ve Yaklaşım
MAKALE #6398 © Yazan Op.Dr.Barış ZAMANDAR | Yayın Şubat 2011 | 5,624 Okuyucu
HEMOROİD _ BASUR GÜNCEL TANIM VE YAKLAŞIM
OP . DR . BARIŞ ZAMANDAR -Genel Cerrahi Uzmanı

HEMOROİD GÜNCEL TANIM VE YAKLAŞIM

Hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi yani “Varisi” dir. Basur
rahatsızlığı kalın bağırsaklardaki toplardamarların şiddetli kabızlık veya şiddetli ishal sonucunda, ayaktan veya belden alınan soğuk dolayısıyla çalışmamaları durumunda oluşan bir rahatsızlık biçimi olarak da tanımlanabilir. Çalışmaz duruma gelen toplardamar yani basur içerisindeki kanın pıhtılaşması sonucu meme biçiminde dışarıya çıkar veya anüsün iç kısmında memeler oluşur.
Hemoroid toplumda insanlar arasında basur ismi ile bilnmektedir. Hemoroid
yani basur insan vucudunun makat bölgesinde meydana gelir.Hemoroid toplumda insanlar arsında en yagın hastalıklardan bir tanesidir. Öyle yagın bir
hastalıktırki aile fertleri arasında iki vaya üç insanda görülebilmektedir.

İnsanlar genellikle basur hastalığından utandıkları için muayene olmaya saglik
kuruluşlarına gitmeye çekinmektedirler.Yapılan araştırmalara göre hemoroid
hastalığına yakalandıktan sonra tedavi olmayan veya
sağlık kuruluşlarına başvurmayan insanların büyük çoğuluğunun hemoroid kanserine yakalandıklarını ortay koymaktadır.
Hemoroidal doku kan damarlarına sahip olan ve makat kısmında yastık görevi gören bir çeşit dokudur. Makatın kalın bağırsakların bittiği bölgenin iç kısmına iç hemoroid dış kısmına ise dış hemoroid denmektedir.

Hemoroidal doku içindeki kandamarları Atar damar ve toplar damarlardan oluşur. Makatın iç kısmındaki sensörler sayesinde atar ve toplar
damarlrdaki kan akış miktarı aniden değişerek makkattan istemsiz olan gaz ve
dışkı çıkışını engellemektedir. Makkatta Park ligmanı ismi verilen bir doku
vardır. Park ligmanı hemoroidal dokuyu kalın bağırsaklara bağlayan bir dokudur.
Park ligmanı değişik sebeblerden ötürü zarar gördüğünde bu dokuda büyüme, sarkma ve kan göllenmeleri oluşarak hemoroid yani basur hastalığı ortaya çıkar.Hemoroidal Hastalıklar Hastalığın ilerlemesine Göre Dört Ayrı Şekilde
Derecelendirilir

1.DERECE Basur: Hastalığın bu evresinde makkattan
sarklamalar gözlenmez. Bu evrede sadece kanamalar görülür.
2.DERECE Basur: Hastalığın bu evresinde makkattan hemoroidal
doku büyümüş tür ve genellikle kanamalar, agrı ve tuvalet esnasında makkattan sarkmelar gözlenmektedir. Tuvalet bittikten sonra bu sarkmalar kendi kandine hemen düzelir
3.DERECE Basur: Ikınmalar ani zorlanmalar ve tuvalet
sırasında makkattan sarkmalar görülür. Bu sarkmalar kendiliğinden düzelmez ve elle içieri itilerk düzeltilebilir.
4.DERECE Basur: Hastalığın bu evresinde sürekli ve kalıcı
bir sarkma ile karşılaşılır.

Hemoroid – Basur Neden Oluşur ?
Genel sebepleri; kolit, proktit, enterit gibi bağırsak enfeksiyonları; içki, tahriş edici aşırı acılı gıda tüketimi; yetersiz hijyen, anüs içi hemoroidal damar duvar yapısının doğuştan zayıf olması veya sonradan zayıflayıp torbalanması; prostat büyümesi ve kabızlık nedeni ile tuvalette uzun süre oturmak ve aşırı ıkınmak; uzun süre oturmak veya ayakta kalmak; aşırı yorgunluk; portal hipertansiyon; hamilelik myoma uteri, over kisti vb. gibi karın içi büyük urlar; kronik öksürük, şişmanlık gibi karın ve damar içi basınçlarını artıran başka hastalıklar genel sebepler arasında sayılabilir.
•Ktılımsal bozoukluklar
•Kronik kabızlık
•Zorlanmak
•Uzun süreli ayakta kalmak
•Kabızlık
•ıkınmak
•Dolaşım sistemi bozuklukları
Hemoroidal (Basur) Hastalıklarının Teşhisi ve Tedavisi
Basur hastalığına tanı koyabilmek için uzaman doktorlar tarafından muayenenin yanı sıra çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.Basur hastalığı hastalığın geldiği evreye göre cerrahi veya ilaçla tedavi yöntemleri
kullanılmaktadır.

Hemoroid – Basur’un Cerrehi Mudahale ile Tedavi
Yöntemleri
•Skleroterapi
•Açık ve Kapalı hemorodektomi
•Bant ligasyonu
•Laser (Infrared)
•De Longo tekniği

Hemoroid – Basur’un İlaç ile Tedavi Yöntemleri
•Kan Dolaşımını Düzenleyen ilaçlar
•Ağrı kesici Kremler
•Çeşitli İlaçlarla Hazırlanan Oturma Banyosu
•Kortikosteroid İçeren Pomadlar
•Dışkıyı Yumuşatan İlaçlar

HEMOROİD için Longo prosedürü Ethicon PPH stapleri kullanılarak gerçekleştirilir. Ameliyat süresi maksimum 10 dk, postop ağrı minimum, yatış süresi 1 gün, normal hayata dönüş 2-3 gündür. Kesi ve dikiş olmadığından diğer hemoroid ameliyatlarına göre çok konforludur. Anal bölge anatomisi bozulmaz, mukoza sarkması toparlanır, memeler ortadan kaybolur, kanama varsa kesilir. Halen hemoroid tedavisindeki en güncel yöntem olup, 1998'den beri uygulanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hemoroid _ Basur Güncel Tanım ve Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Barış ZAMANDAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Barış ZAMANDAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Barış ZAMANDAR Fotoğraf
Op.Dr.Barış ZAMANDAR
İzmir
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Barış ZAMANDAR'ın Makaleleri
► Prostat Kanseri Güncel Yaklaşım Doç.Dr.Tuncay TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hemoroid _ Basur Güncel Tanım ve Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botox (Botoks) Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:05
Top