2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişhekimliğinde Sterilizasyon
MAKALE #6402 © Yazan Dt.Murat KANLI | Yayın Şubat 2011 | 6,282 Okuyucu
DİŞHEKİMLİĞİNDE STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON

Sterilizasyon ortamın ve kullanılan aletlerin mikroorganizmalardan arındırılma işlemidir.

DİŞHEKİMLİĞİNDE STERİLİZASYON

Sterilizasyon ortamın ve kullanılan aletlerin mikroorganizmalardan arındırılma işlemidir.

M.O lar dişhekimliği uygulamaları sırasında hastaların tükürük,solunum sekresyonları ve kanından gelir. Dünyada Hepatit ve AIDS gibi hastalıkların yayılması; çoğu alanda olduğu gibi, diş hekimliğinde de modern enfeksiyon kontrollerini zorunlu kıldı. Önemli olan, diş tedavisi esnasında daha önceden sizde olmayan bir mikrop veya hastalığın size bulaşmamasıdır.

Dişhekimliği bilindiği gibi ağız içi çalışma alanı ve bu ortamda yapılan işlemlerin niteliği gereği , sterilizasyon kurallarının eksiksiz uygulanmasını zorunlu kılar.Hekim ve hastalarımızın temas ettiği yüzeylerin dezenfeksiyonu ,kullanılan alet ve malzemelerin steril olması esastır. Bu hem tedavi başarımızı etkileyen önemli bir faktör, hem de hasta ,hekim ve yardımcı personelimizi çapraz enfeksiyonlara karşı koruyan hayati bir olgudur. İşte tam da bu nedenle; Sterilizasyon bizim için vazgeçilmezdir.

Otoklav Kullanımı

Otoklavlar hacimleri 18-76 litre arasında değişen, içine konulan tıbbi malzemeleri sterilize etmek için basınçlı buhar uygulayan aygıtlardır. Otoklav kullanılan kliniklerde sterilizasyon açısından bir başarısızlıkla karşılaşılmamıştır. Tek başına ısı veya tek başına basınç, sterilizasyon için yeterli olamaz. Dikkat edilmesi gereken kural; ısı ve basıncın aynı anda belli bir süre uygulanmasıdır. Ancak bu şekilde bakterilerin spor formlarını yok etmek mümkündür.

· DİŞHEKİMLİĞİNDE HASTALAR TARAFINDAN KLİNİĞE GETİRİLEN HEPATİT VE HİV(Aids) GİBİ BULAŞICI HASTALAIKLARIN HEKİME , YARDIMCI PERSONELE VE DİĞER HASTALARA BULAŞMA RİSKİNİ ÖNLEMENİN EN KESİN YOLU BUHAR BASINCI STERİLİZASYONUDUR.


· BU NEDENLE DİŞHEKİMLİĞİNDE KULLANILAN ALETLERİN STERİLİZASYONU İÇİN BUHAR BASINCIYLA ÇALIŞAN GÜVENLİ OTOKLAVLAR KULLANILMALIDIR.

· BU CİHAZLAR HASTANELERDE AMELİYAT MALZEMELRİNİN STERİL EDİLDİĞİ CİHAZLARDIR.

· KULLANILAN ALETLER ANTİSEPTİK SOLUSYONLA DOLU ÖZEL KAPTA UZUN SÜRE BEKLETİLİR.BU SOLÜSYONDAN GÜN SONUNDA ÇIKARILAN ALETLER BOL SU ALTINDA YIKANIR VE KURULANIRLAR. ÖZEL PAKETLERLE PAKETLENEN ALETLER SON OLARAK TA OTOKLAVIN İÇERİSİNE KOYULUR; OTOMATİK PROGRAMLARDAN BİRİ SEÇİLEREK ALETLERİN STERİLİZASYONU SAĞLANIR.








· BU NOKTADA SİZ HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN TEK ŞEY DOKTORUNUZUN AĞZINIZDA KULLANACAK OLDUĞU ALETLERİN DAHA ÖNCEDEN PAKETLENMİŞ OLMASI VE BİR PAKETTEN AÇILARAK KULLANILIYOR OLMASIDIR.




· HEKİMLİK BİLİCİMİZ VE İNSANİ SORUMLULUĞUMUZ SANKİ O KOLTUKTA KENDİMİZ OTURUYORMUŞ GİBİ TÜM STERİLİZASYON KURALLARINA UYMAYI VE HASTALARIMIZI OLASI ENFEKSİYON RİSKİNDEN UZAK TUTMAYI BİZLERE İLKE EDİNDİRMİŞTİR.

Enfeksiyon Kontrolü İçin Bazı Önlemler:


Hasta Önlüğü:

Hasta önlüğü, tedavi esnasında elbiselerinize kan ve tükürük aracılığıyla bakterilerin geçişini engeller. Her hasta için tek kullanımlıktır.

Muayene eldiveni, maske, koruyucu gözlük kullanımı:

Kan, tükürük, solunum, ve temasla hekim-hasta arasında geçebilecek mikroplardan hem hastayı hem de hekim ve yardımcı personeli korur.

Tek Kullanımlık (Disposible) Aletler:

Kliniklerde diş hekimliğine özel, tek kullanımlık enjektörler kullanılmalıdır. Bu enjektörlerde kullanılan iğneler, hastaların ağızlarını çalkaladıkları plastik bardaklar, anestetik solüsyonlar, tedavi sırasında ağızdaki kan ve tükürüğü emen alet uçları başta olmak üzere irili ufaklı bir çok malzeme tek bir hastada kullanılır ve sonra da atılır.

Dezenfektan spreyler ve çözeltiler (solüsyonlar):

Hasta koltukları her hastadan sonra dezenfektan spreylerle temizlenmeli, baş konulan kısımdaki koruyucu örtü değiştirilmelidir.

Kullanılan Malzemenin Atılması:

Kullanılan iğne uçları kırılıp bir şişe içerisinde toplanarak, cam ve plastik malzeme ayrı ayrı poşetlenerek, amalgam dolgu artıkları (içeriğindeki cıva buharının ortama yayılmasını engellemek amacıyla) su içerisinde ağzı kapalı şişelerde toplanarak imha edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişhekimliğinde Sterilizasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat KANLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat KANLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat KANLI Fotoğraf
Dt.Murat KANLI
Trabzon
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat KANLI'nın Makaleleri
► Dişhekimliğinde Laser Dt.Murat KANLI
► Dişhekimliğinde Osteoporoz Dr.Dt. Rana ORAL
► Dişhekimliğinde Laser Uygulamaları Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Estetik Dişhekimliğinde Fotoğraf Analizi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Estetik Dişhekimliğinde Hasta Beklentileri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dişhekimliğinde Sterilizasyon' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dişhekimliğinde Laser Şubat 2011
► Dental İmplant Nedir? Şubat 2011
► Diş Beyazlatma Şubat 2011
► İmmediate Yerleştirme Eylül 2007
► Osseointegrasyon Eylül 2007
► İmplantın Tarihçesi Eylül 2007
► Estetik Diş Yeni Trend Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:15
Top