2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşler Arası Sorunlar ve Etkileri
MAKALE #6406 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Şubat 2011 | 10,799 Okuyucu
Eşler Arası Sorunlar Hakkında

Eşler arası sorunlar kimi zaman ciddiye alınıp çözümlense de kimi zaman da üzeri örtülmekte ya da geçici çözümlerle geçiştirilebilmekte. Oysa eşleri, çocukları, sosyal çevreyi, iş yaşamını ve buna benzer başka birçok alanda bireyleri etkileyebilmektedir. Tüm sorun durumlarında anlamlı bir çözüme ulaşmak için ise sorunun kaynağını anlamaya çalışarak çözüme yönelik bir yöntem belirlemek gerekli olabilir.

Eşler Arası Sorunun Bir Eş Tarafından Görmezden Gelinmesi-Küçümsenmesi

Eşler arasında sorun olduğu bazen sadece eşlerden birisi tarafından dile getirilmektedir. Sorunun tek taraftan algılanması çoğu zaman çözüm için de tek tarafın adım atmasını da beraberinde getirebilir. Ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde eşlerden birinin bu davranışının anlamlılığı olduğu anlaşılabilir. Sorumluluk almama, sorunu görmezden gelme, sorunun kendisinden kaynaklandığını düşündüğü için üstünü örtmeye çalışma gibi sıralanabilecek birçok nedeni olabilir. Bu durumda eşlerden sorunu örtme eğilimi gösteren kişide aşağıda sıralanan tepkileri gözlemlememiz söz konusu olabilir.

· Sorunu yok sayma, kabul etmemek, reddetme
· Sorun hakkında konuşmaktan kaçınma
· Sorun olmadığını ifade etme
· Sorun olmadığını ve eşin sorun çıkardığını ifade etmek
· Sorunun küçük olduğunu söyleyip önemsememe
· Çözüm için yardım almanın gereksiz olduğunu ifade etme
· Diğer eşin sürekli kendi kendine sorun çıkardığını düşünme ve söyleme
· Sorun olduğunu söyleyen eşin kendisinin sorunlu olduğunu ifade etme

Tüm bu sıralanan maddelere bakıldığında bireylerin genel olarak eşleriyle ilgili sorunları her zaman kabul edilmemektedir. Bu durum eşlerden birinin sorunu çözmeye ilişkin eğiliminin olmamasından kaynaklanabilir. Bu ve benzeri durumlarda eşlerden çözüme eğilimli olana sorun çözümünde daha fazla sorumluluk düşebilmekte bu ise o eşin yükünü ağırlaştırabilmektedir.

Eşler Arasındaki Sorun Çocuklara Ne gibi Zararlar Verebilir?

· Çocuklar eşler arasındaki sorunu kendileri dışında bir sorun olarak algılayamayabilir. Bu nedenle sorunun kaynağını kendileri olarak görebilirler “ babam annemi beni dünyaya getirdiği için sevmiyor ve sürekli anneme kızıyor” gibi fikirlere kapılabilirler. Bu durum çocuğun genel hayatını etkileyebilir ve en önemlisi de mutsuz olmasına neden olabilir.

· Eşler arasındaki küçük olduğu düşünülen kavga veya tartışmalar çocukların dünyasında çok önemli sonuçlar doğurabilir. Eşlerin o tartışmayı algılamasıyla çocukların algılanması arasında çok fazla fark olabilir. Eşlere göre çok küçük görülen bir sorun aslında çocukların dünyasında büyük etkiler yaratabilecek konumda olabilir. Bu nedenle ailelerin çocuğun bulunduğu ortamdaki iletişimlerine çok daha fazla dikkat etmesi uygun olabilir.

· Çocukların ailelerinde sorun olması durumunda kendilerini diğer yaşıtlarıyla kıyaslamaları söz konusu olabilir. “Benim ailem çok mutsuz, arkadaşımın ailesi çok mutlu, keşke ben de onun kardeşi olsaydım, keşke onlar benim babam ve anne olsalardı v.b benzer çok fazla açıklanmayan ve çocuğun kendi dünyasında oluşturup tekrarladığı yargılar oluşabilir”.

· Özelikle kritik gelişim aşamalarında çocuklara gereken desteğin verilmemesi eşler arasında çatışma olduğunda daha sık rastlanan bir durum olabilmektedir. Bu durumda çocuğa gösterilmesi gereken özen verilememektedir. Benzeri şekilde çocuğun sorunu dile getirmesine rağmen eşler arası sorun olduğunda çocuğun dile getirdiği sorunla ilgilenilmesi zor olabilmektedir. Diğer bir deyişle kendi aralarında sorun olan eşler çocukların gelişim dönemleriyle ilgili sorunları da daha az önemseyebilmektedir.

Eşler Arasındaki Sorunların Uygun Çözüm Yolları

· Eşlerin sorun çözmeye yönelik adım atabilmeleri için ilk olarak sorunu her iki tarafın da kabul etmesi gereklidir. Eğer eşlerden birisi sorunu çözüme değer bulmazsa adım atmak da zorlaşabilir. Bu durumda esas olan her iki eşin de sorunu çözmek için bir sorun olduğunu kabul etmesi gerekebilir.

Bunun tersi olduğu durumlarda eşlerden birisinin hızla tükendiğini hissetmesi görülebilir. Diğer yandan yardım almaya tek başına karar verip tek yönlü ve yalnız olarak bir psikolojik destek araması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda sorun tek taraflı olarak ele alındığından istenen düzeyde bir destek alınamayabilmektedir.

· Eşler arasında sorun yaşanması durumunda öncelikle öfke kontrolü konusunda eşlerin özenli davranması gereklidir. Öfke sırasında eşlerin o ortamdan uzaklaşması uygun olabilir. Böyle önlemlerle çok küçük sorunların büyüyüp krize dönüşmesi engellenebilir. Bu durum eşlerin sorunlarını daha sakin bir ortamda çözmesini sağlayabilir.
· Eşler arasında sorun çözümü için birbirini suçlamaya ve yargılamaya dayalı olmayan bir iletişim ortaya koyulması yapıcı olabilir. Böyle davranıldığında eşlerin kendilerini sorun çözerken bile rahat hissetmelerini sağlayabilir. Böyle olduğunda sorunlu durum ortadan kalktığında bile eşler arasındaki iletişim çok fazla zarar görmemiş olabilir.

· Sorunların ortaya çıkması durumunda çözümü kolaylaştıracak diğer bir durum eşlerin çevrelerindeki her bireyle bu konuları konuşmaktan özellikle eşin mahremiyle ilgili bilgileri paylaşmaktan sakınmaları uygun olabilir. Özellikle bayanların eşleriyle ilgili genel ve özel sorunlarını yakın aile ve arkadaş çevresiyle paylaşmaları eşi diğerlerinin gözünde farklı bir konuma taşıyabilir ve uzun vadede de farklı sorunlara neden olabilir.

Eş Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

· Eşler arasında sorun yaşanmamasının ilk adımlarından biri sağlıklı eş seçimi sürecinin uygun tamamlanması olabilir.

· Aşk hissedilen ve ilişkinin aşırı derecede heyecan duyulduğu dönemlerde evlilikle ilgili karar vermek yerine bu kararı zamana yayarak ilişki ve partneri analiz edip anlamaya ve daha yakından tanımaya eğilim gösterilebilir. Diğer bir deyişle aşkın yoğun olarak hissedildiği dönemlerde evlilik kararı verilmesi gerçekçi bilgilere dayanmayabileceğinden ilerleyen zamanlarda pişmanlık hissi yaratabilir.

· Eş seçerken her iki tarafın da eş olma algısı ile evlilik algısının örtüşmesi gerekebilir. Bir eş için eş olmanın anlamı ne ise diğer eş için de buna yakın bir anlam taşıması anlaşmayı kolaylaştırabilir. Örneğin eş olma birine göre arkadaşlık, birine göre dostluk diğerine göre cinsel partnerlik yönü ağır basan bir durum olabilir. Bu anlamda eşlerin birbirine yakınlığı önemlidir. Aynı şekilde evlilik algısı da incelenmelidir. Birine göre evlilik yalnızlık önlemi diğerine göre maddi ortaklık yönleri ağırlıklı olan kavramlar olabilir. Bu ve bunun gibi noktalarda eşlerin birbirine paralellik durumu ne kadar yoğunsa anlaşma o kadar kolay olabilir.

· Eş seçerken ailesel faktörler genellikle ilk dönemde az önemsenen evlenme (akit, düğün, nikah v.b. gibi) sürecinde ciddi sorunlara yol açabilen bir durumdur. İlk başlarda iki taraf da duygusal olarak yoğunluk yaşamalarından dolayı ailesel faktörleri geri plana iterek yol almak isteyebilirler. Aslında taraflara içinde bulundukları heyecansal durumdan dolayı tüm ailesel sorunların kendiliğinden çözümleneceği ve bu tür durumların ilişkilerine zarar veremeyeceğine inanabilirler. Bu sık görülen durum aradaki ilişkinin ilk başlardaki kapsayıcı ve yoğun olarak hissettikleri sevginin büyüklüğüne olan inançlarından kaynaklandığı düşünülebilir. “ Biz birbirimizi bu kadar çok sevdikten sonra ailemizle ilgili tüm karşı koymaları, sorunları ve engelleri aşabiliriz” inancı etkili olabilir. Bu durum özellikle ilişkinin başında çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşler Arası Sorunlar ve Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Eşler Arası Sorunlar ve Çocuk Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Eşler Arası İletişim Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eşler Arası Sorunlar ve Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:58
Top