2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Sağlıklı Olmanın Kolay Yolları: Kilolarınızdan Kalıcı Olarak Kurtulun
MAKALE #641 © Yazan Dyt.Serkan TUTAR | Yayın Ocak 2008 | 5,237 Okuyucu
KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI OLMANIN KOLAY YOLLARI


Kurban bayramı önemli dini bayramlardan biridir. Dini görevler yerine getirilirken aynı zamanda bu dönemde en fazla tüketilen besin kırmızı et olur. Özellikle kesme, saklama ve pişirme yöntemlerine, tüketilen miktarlara dikkat edilmemesi durumunda büyük sağlık sorunları karşılaşmanız işten bile değildir!

Kırmızı et, ülkemizin beslenme alışkanlıkları düşünüldüğünde her zaman ilk sıralarda yer almaktadır. Vücudumuz için vazgeçilmez olan ve içeriğinde yüksek demir, çinko, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, kaliteli protein ve doymuş yağ bulunan kırmızı etin özellikle miktar olarak dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.

Dünyada en yaygın olan kronik hastalıklar, diyabet, tansiyon ve kalp hastalıklarıdır. Bu hastalıklardan bir veya birkaçı birlikte bulunan kişiler kesinlikle beslenme düzenlerine dikkat etmelidirler. Özellikle kurban bayramı kalp ve tansiyon hastaları açısından yüksek risk taşıyan bir dönemdir. Fazla miktarda tüketilen kırmızı et kalp hastalarında damarlarda plakların oluşmasına (damarların tıkanmasına), tansiyon hastalarında ise tansiyonun kontrol edilemeyecek kadar yükselmesine neden olabilmektedir. Kırmızı etlerin kolesterol içeriği yüksek olması nedeni ile fazla tüketildiğinde kan yağlarını doğrudan yükseltmekte ve kalp sağlığınızı tehdit edebilmektedir. Fazla et tüketiminin yanında bu dönemde fazla miktarda tuz tüketilmesi de tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilmektedir. Şeker hastaları kan şekerinin regüle (dengeli) olması açısından yiyecek seçimine, porsiyon miktarına ve gün içerisinde her zamanki gibi 5–6 öğün beslenmeye özen göstermelidir.

Bayram süresince sağlıklı kalmak isteyenler için 12 anahtar

-Gün içerisinde fazla miktarda kırmızı et tüketileceği düşünüldüğünde, sabah kahvaltısı biraz daha hafif geçirilmelidir. Özellikle kahvaltıda domates, salatalık ve yeşillik fazla miktarda tüketilmelidir.

-İlk olarak hijyen açısından, etlerin kesim yerlerine ve uygulamalarına özen gösterilmelidir. Sağlıksız ortamlarda ve koşullarda et kesimi yapılmamalıdır.

-Etlerin saklanması da dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. Kesilen kurbanlığın eti hemen tüketilmemeli, sindiriminin kolay olması ve kolay pişmesi açısından et buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bu süre zarfında et suyunu çeker ve pişirilmeye hazır bir hale gelir. Kesilmiş fakat fazla olan etlerinizi ise buzdolabında 3–5 gün, derin dondurucuda ise 3 ay süre ile saklamanız mümkündür.

-Özellikle ülkemizdeki en büyük hatalardan biride, damak zevkimize önem verip sağlığı ikinci plana atmamız. Bilerek veya bilmeyerek yanlış pişirme teknikleri sürekli olarak kullanılmaktadır. Kırmızı eti, kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketmelisiniz. Unutmayın ki, sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et mide ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.

-Bayram süresince aile ziyaretleri olacaktır. Her gittiğiniz ziyarette size uzatılan şekerli ve çikolatalı besinleri tüketmemelisiniz. Size gelen misafirlere ise çikolata yerine meyve tabağı hazırlamanız onların daha sağlıklı olmasına yardımcı olmanız anlamına gelir.

-Kronik karaciğer veya siroz hastası iseniz et tüketiminin miktarına çok daha fazla özen göstermelisiniz.

-Böbrek hastaları için fazla miktarda protein alımı risk teşkil etmektedir. Çünkü fazla alınan protein böbreklere yük yapar ve üremi gelişme riski artar. Kısacası herhangi bir kronik hastalığı nedeni ile özel diyet uygulaması gerekenler bayram süresince de diyetlerinin dışına çıkmamalıdırlar.

-Hamurlu ve şerbetli tatlıları mümkün olduğunca az, sütlü tatlıları ise daha fazla tercih etmelisiniz.

-Suyun faydalarından uzun uzun bahsetmeye gerek yok. Kesinlikle günde 1,5–2 lt su tüketmelisiniz.

-Et bir posa kaynağı değildir ve fazla miktarda tüketilmesi nedeni ile bayram döneminde kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Bunu engellemenin en iyi yolu, posa kaynağı olan çavdar ve yulaf ekmeğini daha fazla tercih etmek, özellikle etli sebze veya etli kuru baklagil yemekleri de yapmak veya etin yanına özenle hazırlanmış bir salata hazırlamaktır.

-Meyve tüketimini bu dönemde biraz daha arttırmanızda fayda var. Özellikle kabuklu yenilebilen meyveleri kabukları ile yemelisiniz.

-Tatili boşa harcamak yerine, kalkıp spor yapmak için fırsat bilin.

Yılbaşı Gecenize Özel

Bu günde mi sağlıklı beslenme dediniz? Evet, yılbaşı gecesi de sağlıklı beslenme kurallarına özen göstermelisiniz. Çünkü sağlıklı beslenme bir bütündür. Bu güne özel yemek kaçamakları yapsanız da ertesi gün için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz?
Özenle hazırlanmış ve eksiksiz bir sofra bu gece sizi bekleyecek ve siz bu besinler içerisinden hangilerini tüketmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz veya uzun süredir yapmış olduğunuz diyeti bu gece yüzünden berbat olmasından mı korkuyorsunuz? Sizin için bu geceye özel ufak tüyolar hazırladık.

İşte önemli tüyolar

-Sabah kahvaltısını bugün biraz hafif olarak geçirmelisiniz. Çünkü gece fazlası ile besin tüketeceksiniz. Hafif bir öğlen yemeği, ara öğün ve akşam-gece öğünü olarak toplamda yılbaşı günü 4 öğün besin tüketimine özen göstermelisiniz.

-Özellikle akşam yemeği geç yenmesi nedeni ile başlangıçta 1 kâse çorba tüketilmelidir. 10–15 dakika sonra ızgara et veya sebze yemeği yenmelidir. Ayrıca yemekle birlikte bol salata, yoğurt, ayran, gibi besinler tüketilebilir. Ekmek tercihi ise yulaf veya çavdar ekmeği olmalıdır.

-Bu geceye özel birçoğumuz alkol tüketmek isteyebiliriz. Erkekler için 2-3 kadehi, kadınlarda ise 1-2 kadehi aşmayacak şekilde alkol tüketilebilinir. Özellikle alkolün yanında tüketilen kuruyemişlere dikkat edilmelidir. 10–15 fındık veya 10 fıstık veya 1 su bardağı yağsız ve tuzsuz patlamış mısır sizin için ideal bir kuruyemiş olabilir.

-Yılbaşının ertesi günü, güne geç başlanması ve bir gün önce tüketilen besinlerin fazla olması ve alkol tüketimi nedeni ile vücudunuzda bir ağırlık ile uyanabilirsiniz. Bunu vücudunuzdan bir an evvel uzaklaştırmak için, sabah kalkar kalkmaz ılık bir bardak su içilmelisiniz. Özellikle yılbaşının ertesi günü kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. Sabah peynir, çavdar veya yulaf ekmeği, domates, salatalıktan oluşan bir kahvaltı yapılmalıdır. Özellikle kahvaltı yaptıktan 1–2 saat sonra 45 dakika veya 1 saat yürüyüş yapmalısınız. Bu yaptığınız yürüyüş kan şekerinizin vücut tarafından daha kolay bir şekilde kontrol edilmesini sağlayacaktır. Vücudunuzdan alkolün kolayca atılması için gün boyunca bolca su içmeyi ihmal etmemelisiniz.


Leziz Dergisinde Yayınlanmıştır...



KİLOLARINIZDAN KALICI OLARAK KURTULUN


Günümüzde gazetelerde, dergilerde ve televizyonlarda kilo verme konusunda çok fazla bilgi verilmektedir. Evet, gerçektende kilo vermenin birçok yöntemi var, peki ulaştığınız kiloyu korumak için hangi yöntemleri uygulamanız gerektiğini biliyor musunuz? Yoksa her denemenizde vermiş olduğunuz kiloları tekrar mı alıyorsunuz?

Kilo verirken kişiler çok önemli bir noktayı gözden kaçırıyor. UZUN DÖNEM BAŞARIYI… Kilo vermek için çok farklı ve çeşitli yöntemleriniz olabilir. Ama kilonuzu korumak için yolunuz tek yolda kesişmelidir “SAĞLIKLI BESLENMEDE”

Kilolarınızdan kurtulmak için…

Diyetinizde küçük değişiklikler yapın. Tam yağlı süt veya yoğurt yerine, yarım yağlıları tercih edin. Salata soslarını kullanmaktan vazgeçin. Eğer kullanmak istiyorsanız alışverişlerinizde etiketlerini okumaya özen gösterin ve sizin için en uygun olanını seçin.
En büyük problemlerden biri de porsiyon kontrolüdür. Evinizdeki porsiyon ile ev dışında restaurantlarda ve lokantalardaki porsiyonlar birbirini tutmamaktadır. Evinizde porsiyon kontrolünü sağlamayı daha çok sağlayabilirken, dışarıda bu olasılık azalmaktadır. Bu sebeple porsiyon kontrolünü iyi öğrenmeli ve ev dışında yemek yenilecekse istenilen yemeğin porsiyonu açık bir şekilde anlatılmalıdır.
Hepimizin bildiği ve vazgeçemediği bir konudur yüksek yağlı besinler. Yemeklerimize az yağ atarız ama yemekten sonra içeriğinde yüksek miktarda yağ bulunan hazır besinleri tüketiriz. Özellikle atıştırmalık olarak adlandırılan besinlerin yağ içeriği yüksektir. Artık atıştırmalık olarak bu besinleri değil meyveleri ve sebzeleri tercih etmelisiniz. Bu hem az kalori almanıza hem de kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.
Duygusal yemelere son vermelisiniz. Unutmayın sadece sizin yaşamınız stresli değil. Ayrıca yiyecekler stres azaltma aracı değildir. Bu durumlardan kurtulmak için buzdolabına sarılmak yerine yürüyüş yapabilirsiniz.
İş hayatınızda geleceğe yönelik plan yaparken, geçmişte tutulan kayıtlar en değerli kaynaktır. Bu sistemin beslenme düzeninizde de geçerli olduğunu unutmayın ve besin tüketim kaydı tutun. Bu sayede atmış olduğunuz her adımın takibini yapmak çok daha kolaylaşır ve nerede hata yaptığınızı kendinizde görebilirsiniz.
Motivasyonunuz yapmış olduğunuz diyeti etkilememeli. Eğer kilo kaybı sağladıysanız ve bunu korumak istiyorsanız motivasyonunuz zaten üst düzeyde olacaktır. Ama bunu korumanın yollarını keşfedememeniz ve tekrar kilo alma riskinizin artması ile motivasyonunuz azalabilir. Bu sebeple her durum için motivasyonunuzu bozmamalısınız.

Formda olanlar nasıl başarıyor?

İş yoğunluğunu, stresi bir kenara bırakıp güne kahvaltı ile başlıyorlar. Bu hem metabolizmalarının daha düzenli çalışmasını hem de kilolarının korunmasını sağlıyor.
Özellikle yemeklerde kullanmış oldukları yağlar dışında içeriğinde yüksek miktarda yağ içeren besinleri de iyi bilmektedirler. Gün içerisinde almış oldukları enerjinin %25-28’si yağlardan gelmekte, ki bu değerler onların formlarını korumalarını sağlıyor.
Günümüzde birçok moda diyet var ve bunlar ciddi anlamda kişinin sağlığını tehdit etmektedir. Bu diyetler genelde tek tip olan, sadece karbonhidrattan veya proteinden zengin diyetler olduğu gibi, sadece bir besinin üzerine yoğunlaşmış (lahana çorbası diyeti) diyetlerde olabilmektedir. Formunu koruyan kişiler ise çeşitli beslenmektedir. Sadece bir besin veya besin öğesi üzerine değil, bunlarının miktarlarını iyi ayarlayıp hepsini tüketen kişilerdir. Bir öğünde et ve grubu, süt ve grubu, tahıl grubu, sebze-meyve kesinlikle bulunmalıdır.
Bu kişiler besin tüketimlerini tutarak o gün hangi besini fazla kaçırdığını veya hangisini eksik tükettiğini kolaylıkla görebiliyor. Besin tüketim kaydı tutmaları nedeni ile ertesi günü tüketmeleri gereken besin miktarlarını da daha iyi tespit edebiliyorlar.
Formda olan kişiler sadece duyduklarına değil, kendi araştırmalarına veya uzmanlara güveniyor. Beslenme konusunda daha bilinçli olmaları nedeni ile hata yapma riskleri de oldukça azalıyor.
Kendi bedenlerinin değerini biliyor ve ona zaman ayırıyorlar. Bir gün içerisinde önemi olmayan birçok işe zaman ayırırken kendi vücutlarının öneminin farkında olmayan diğer insanlardan en önemli farkları günde 30 dakikada olsa spor yapıp daha dinç, güçlü ve zarif bir bedene sahip oluyorlar.
Özellikle kilo vermiş kişiler bunun rahatlığı ile ve “nasıl olsa başardım tekrar yapabilirim” düşüncesi ile eski beslenme sistemlerine dolaysıyla eski kilolarına tekrar dönmektedir. Bunun başlıca nedenlerinden biri yüksek miktarda yağ tüketimidir. Yüksek yağlı diyet yapıp beden saatinizin durmasına, daha fazla iştahınızın açılmasına, gece yeme sendromuna yakalanma riskini arttırmaya ve uyku düzeninizin bozulmasına neden olmaktansa öğünlerde çeşitlilik sağlayıp sizde formda kalan insanlardan olabilirsiniz…

Leziz Dergisinde Yayınlanmıştır...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramında Sağlıklı Olmanın Kolay Yolları: Kilolarınızdan Kalıcı Olarak Kurtulun" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serkan TUTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serkan TUTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan TUTAR Fotoğraf
Dyt.Serkan TUTAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serkan TUTAR'ın Makaleleri
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Sağlıklı Olmanın Kolay Yolları: Kilolarınızdan Kalıcı Olarak Kurtulun' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:09
Top