2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kemik Erimesi (Osteoporoz) Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
MAKALE #6439 © Yazan Dr.Mehmet PORTAKAL | Yayın Şubat 2011 | 6,898 Okuyucu
Kemik erimesi önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır!

Günümüzde büyük bir sağlık problemi olarak önemi gittikçe artan hastalıklardan biri de; osteoporoz. Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, değişik sebeplerle kemik yoğunluğunun azaldığı, buna bağlı kırık riskinin arttığı bir hastalıktır. Yüzyılımızın eriştiği teknolojik düzey, insan ömrünü uzattı. Buna bağlı olarak günümüz insanı daha az hareket yaparak ve hazır besinler tüketerek daha kolay bir hayat sürüyor. Fakat teknolojinin beraberinde getirdiği yeni hayat tarzı, kemiklerimizi tehdit eder hale geldi.
Eğer kişilerde herhangi bir sebeple kemik kaybı başlamışsa, ileri yaşlara gelip ağrı ve kırık problemi olmadan önce hiçbir şey hissetmedikleri için bu sorunlarını ifade edemezler. Günlük yaşamları sırasında omurgalarında meydana gelen çökmeleri de genellikle fark etmezler. Bu sebeplerle osteoporoza “sessiz hastalık” ismi verilmektedir. Kemik erimesinin ilerleyen yaşlarda sorun olarak karşımıza çıkmaması için her dönem bilinçli beslenmeye önem vererek, vücudumuz için gerekli egzersizleri ihmal etmemeliyiz.

Diyetimiz ve beslenme durumumuz hormon dengemizi ve kemik sağlığımızı birçok biçimde etkileyebilir. Elbette osteoporoz tüm insanları aynı şekilde etkilemiyor. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla risk taşıyor; şeker hastalığı veya guatr gibi endokrin hastalığı olanlar, uzun süre hareketsiz kalanlar, erken menopoz veya cerrahi uygulamalara bağlı olarak menopoza girenler, beyaz tenli kadınlar, ince ve narin vücut yapısına sahip olanlar, ailesinde kırık öyküsüne sahip olanlar ve uzun süreli kemikleri zayıflatan ilaçları kullananlar risk altında bulunuyor.
Korunmak için gereken tedbirler alındığında osteoporozun önlenebilir bir hastalık olduğu unutulmamalı. Bu amaçla pek çok kişi yüksek kalsiyum diyetinin öneminin farkındadır, ancak diğer faktörlerin de kemiklerimizin güçlenmesinde etkili olduğu, özellikle güneş ışınlarından istifade edilmesi gerektiği unutulmamalı
.

Günlük kalsiyum alımını önemseyin!

Kalsiyum sağlıklı kemik, diş ve dişetleri oluşumu için önemli bir mineraldir. Kalp-damar hastalıklarını önlemede, kalp ritim düzeninin devamında, kas gelişiminde önemlidir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür, çocuklarda kemik büyüme oranını ve kemik mineral yoğunluğunu arttırır. Kan pıhtılaşması için esastır, kan basıncını düşürür, kanseri önlemede, vücuda enerji sağlamada yardımcı bir mineraldir. Kalsiyum toksik bir metal olan kurşunun emilimini önleyerek kemik ve dişleri korur.

Menopoz dönemindeki kadınların östrojen düzeyleri azaldığı için daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Çünkü östrojen kemikte kalsiyum depolanmasını sağlayarak iskelet sistemini korur.

Kalsiyum eksikliğinde; osteoporozun yanında eklem ağrıları, tırnaklarda kırılma, kandaki kolesterolde artış, hipertansiyon, kalp çarpıntısı, sinirlilik, kaslarda kramplar, diş çürümeleri, dikkat bozukluğu ve depresyon oluşabilir.

Hafif yetersizlik durumlarında bile kemik yoğunluğu etkilenebilir, kemik kayıpları oluşabilir, osteoporoz riski artabilir ve kolay kemik kırıklarının görüldüğü hastalıklar oluşabilir.

Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt ve süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz.

Süt insan neslinin çoğalması için başta gelen bir besindir. Yeni doğan bir bebeğin besin gereksinimleri anne sütü ile karşılanır. Memeli hayvanlar da yavrularını büyütmek için süt salgılarlar. İnsanoğlu da sütten faydalanmayı çok eski çağlardan beri öğrenmiştir.
Süt en iyi kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum dışında protein, A vitamini, D-vitamini, riboflavin ve fosfor gibi vücudumuz için olmazsa olmaz besin öğelerini içerir.
Süt dışında kalsiyum içeren en önemli gıdalar; soya fasulyesi, fıstık, ceviz, kurubaklagiller, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, lahana, kuru meyveler ve balıktır.

Kemik erimesinden korunmak için günde 3 bardak, sağlıklı süt için!

*Kemik erimesini önler; kemik yoğunluğu ve kalitesine katkıda bulunur.
*Dişleri korur ve çürükleri önler önler. Yemek arası içecek olarak dişleri de korur,
*Hücre ve doku oluşumunda rol alır,
*Saç ve tırnak oluşumunda rol alır,
*Yağsız süt, kolesterolü düşürür, k
olesterol sorunu olanların yağsız süt ve ürünleri tüketmeleri tavsiye edilir.

*A, B, C, D, E, K vitaminlerini içerir,
*Yaraların çabuk kapanmasını sağlar,
*Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar,
*Kasları güçlendirir,
*Hücreleri onarır,
*Beynin gelişmesi ile çalışmasında faydalıdır.


Kemik erimesinden korunmak elimizde!

Günlük süt tüketiminin haricinde kemiklerimize yatırım yapmak için dikkat etmemiz gereken başka şeyler de var;
* Sağlıklı kemikler için, hazır yemekler, işlenmiş gıdalar ve katkı maddelerinden kaçının. Olabildiğince ev yemekleri yiyin. Taze meyve ve sebze tüketimini artırın. Şeker ve tuz tüketimini sınırlandırın.
* Düşük ya da aşırı miktarlarda protein almamız osteoporoz riskini artıracaktır. Potasyum alımını artırın. Bu amaçla bezelye ve fasulye gibi baklagiller, deniz ürünleri, taze meyve ve sebzeler özellikle muz, kayısı, armut, domates, mantar, patlıcan, biber, ıspanak önerilebilir.
* Genel yağ tüketiminizi ve özellikle de doymuş yağ ve yağ asitlerini sınırlandırın. Esansiyel yağ asitlerinin tüketimini artırmak için daha fazla kepekli tahıl gevrekleri yiyin. Omega-3, balık yağları içeren destekler alın. Ceviz, fındık, badem, yerfıstığı gibi sert kabuklu yemişlerin tüketimi artırılmalıdır.
* Kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.
* Kas gücü ve dengeyi artıran egzersizler, kaymayan tabanlı ayakkabılar giymek osteoporozlu hastalar için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır. Ancak egzersize başlamadan önce mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurarak kişiye özel tedavinizi doktorunuzla birlikte planlayın. Ayrıca düzenli göz muayenesi, tansiyon ve şeker kontrolü, yaşadığı ortamın ışıklandırma ve zemin döşeme açısından daha güvenli hale getirilmesi, osteoporozlu hastanın kırık riskini azaltacaktır.
Hareketli, dinamik, ağrısız ve üretken bir yaşam sürdürmeye devam etmek istiyorsanız kemiklerinizi güçlendirin. Kemik erimesinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmayın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kemik Erimesi (Osteoporoz) Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet PORTAKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet PORTAKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet PORTAKAL Fotoğraf
Dr.Mehmet PORTAKAL
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet PORTAKAL'ın Makaleleri
► Kemik Erimesi - Osteoporoz Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Menopoz ve Osteoporoz(Kemik Erimesi) Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► Menopoz ve Kemik Erimesi (Osteoporoz) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkeklerde Osteoporoz (Kemik Erimesi) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Çocuklarda Osteoporoz (Kemik Erimesi) Doç.Dr.Ergun ÇETİNKAYA
► Yanık İzleri Tedavi Edilebilir mi? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Geniz Akıntısı Tedavi Edilebilir mi? Op.Dr.Atilla ŞENGÖR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kemik Erimesi (Osteoporoz) Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ozon Tedavisi Şubat 2016
► Obezite Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:00
Top