2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Havacılıkta ve Sualtı Dalışlarında Diş Hekimliği
MAKALE #645 © Yazan Dr.Dt. Nilgün ARI | Yayın Ocak 2008 | 8,583 Okuyucu
Havada 3000 m.’den yukarda ve suda 10 m.’den aşağıda gaz basıncındaki değişim hissedilir hale gelir.Bu basınç değişimi en çok dalgıçları, pilot ve uçuş personelini etkilemektedir. Dalgıçlar arasında görülen diş sorunları “dalgiç ağzı sendromu” olarak adlandırılır ve bu diş ağrılarına “barodentalji” adı verilmektedir. Havacılıkta oluşan diş ağrılarına ise “aerodentalji”adı verilir.

Sualtı dalışlarında basınçlı tüplerden gelen hava, çürük veya hatalı restorasyonların kenarından dişin içerisine girer, yukarı çıkarken ise basınç düşer. Genişleyen hava dentin kanalları içersinde bulunan sinirlere baskı yapar ve ağrı oluşur. Dalgıç tüplerinde oksijen (O2) gazı ve nitrojen (N2) gazı bulunur. Bazı dalgıç tüplerinde ise nitrojen yerine helyum (He) gazı kullanılır. Böylece daha düşük viskozitede bir gaz karışımı elde edilmiş olur. Bu karışım diş dokusu içine girip orada çözünebilir niteliktedir. Normal olarak dişin mine ve dentinden oluşan kristalin yapısı içinde herhangi bir hava hacmi bulunmadığından barotravma gelişmesi de beklenmez. Ancak diş çürüklerinin tedavisi sırasında dolgu altında çok küçük hava boşluklarının kalması halinde barotravma meydana gelebilir. Basınçlı gaz doku içine iki yol ile girer:
  • Restorasyon-dolgu ile diş arasında ve ya dolgunun içerisinde boşluklar var ise basınç farkı sebebiyle bu boşluklar basınçlı hava ile dolar.
  • Vücut sıvılarında çözünen gaz, sıvı dolaşımı ile diş dokuları içerisine girer. Dalgıç yukarı çıkarken düşen basınç sebebiyle buradaki çözünmüş hava köpüklenir.
    Hava hangi yol ile diş dokularına girerse girsin,sonuçta diş ağrısına sebep olur. Hatta bir dişi patlatabilir ve ya kırabilir.
İstatistikler barodentaljiden yakınan hastaların büyük bir çoğunluğunda, infeksiyon, çürük, derin dolgular , kist, sinüzit ve ya yakın tarihte geçirilmiş bir cerrahi müdahale hikayesi bulunduğunu göstermektedir.

Sinüs boşluklarının enfeksiyonu anlamına gelen sinüzit diş ağrısı ile karıştırılabilinir . Ayırdedici özelliği ağrının daldıktan sonra yukarı çıkarken meydana gelmesidir.Ağrının şiddeti barometrik stres süresinin uzunluğu ile orantılıdır.

Diğer bir ağrı da dalgıçların hava regülatörlerini şiddetli ısırmalarından kaynaklanan diş ve diş eti ağrılarıdır. Ağız spreyinin bir çok kişi için küçük olması bu duruma yol açmaktadır.

Havacılıkla uğraşanlarda görülen diğer bir diş sorunu da, paraşütçülerin soğuk ve çarpmalar nedeniyle karşılaştıkları diş ve dudak yaralanmalarıdır. Paraşütle atlıyanların dudak korucuları sürmeleri ve çarpmalar için sporcuların kullandığı ağız ve diş koruyucu aparey kullanmaları bu sorunu çözecektir.Ağrı hissedildiğinde vakit kaybetmeden diş hekimine baş vurulmalıdır.

Dikkat edilecek noktalar
  • Dalgıçlar,pilotlar, hostes ve uçuş/dalış mürettebatı periyodik olarak ağız-diş sağlığı kontrolünden geçmelidir.
  • Bu sporlarla uğraşan kişilerin muayenesinde her dişe canlılık testinin yapılması sorunlu, enfeksiyon kaynağı dişlerin teşhisinde oldukça önemlidir. Ayrıca canlılık testinde şüpheli görülen dişlerden röntgen çekilerek apikal lezyon ve ya kistik oluşumlar araştırılmalıdır. Kenar uyumu kötü olan şüpheli dolgu ve restorasyonlar yenilenmeli varsa çürükler mutlaka tedavi edilmelidir.
  • Yeni çekilen ve geçici dolgular bulunan, kanal tedavileri tamamlanmamış dişler de basınç değişimi ani ve şiddetli ağriya neden olabilir. Yara iyileşmesinde gecikmelere yol açabilir. Bu nedenle, diş tedavileri tamamlanıncaya kadar basınç farklılığına neden olacak uğraşlardan uzak durulması gerekmektedir.
  • Hareketli protezleri olan hastaların protezinin uyumunun iyi olması, gerekiyorsa düzeltilmesi hatta yeniden yapılması gerekir. Hareketli protez kullanan kişilerde implant uygulamaları ile sabit bir protez yapmak daha uygun olabilir.
  • Ağız apareylerinin plastik parçaları maliyeti arttırmakla birlikte dalış emniyeti açısından büyük önem taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Havacılıkta ve Sualtı Dalışlarında Diş Hekimliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nilgün ARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nilgün ARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün ARI Fotoğraf
Dr.Dt. Nilgün ARI
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nilgün ARI'nın Makaleleri
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Radyasyon ve Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Koruyucu Diş Hekimliği Dt.Medet BENLİ
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Cenap ADAŞ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Diş Hekimliği ve Duygusal Zekâ Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Havacılıkta ve Sualtı Dalışlarında Diş Hekimliği' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:38
Top