2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sakız Çiğnemenin Kilo Kontolündeki Yeri
MAKALE #6457 © Yazan Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ | Yayın Şubat 2011 | 53,786 Okuyucu
Sakız çiğnemek, çoğumuzun vazgeçemediği bir alışkanlıktır. çoğu kişi ise sakız çiğnemenin gereksiz olduğunu düşünür. Ancak son çalışmalar bu düşüncenin pek de doğru olmadığını ortaya koymuştur.Çoğu tüketici sakız çiğnemenin diş çürüklerini önlemeye ve ferah bir nefes sağlamaya yardımcı olduğunu biliyor. Dişlerinizi fırçalamaya fırsat bulamadığınızda naneli bir sakız çiğneyerek nefesinizi tazelemişsinizdir. Yapılan son araştırmalar diş sağlığına etkisi dışında kilo yönetimi, odaklanma, konsantrasyon ve atik üzerine de etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır.Bunun dışında günümüzde sürekli maruz kaldığımız stresi azaltmaya da yardımcı olmaktadır.

KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUN

İlk olarak, sakız çiğnemek yer kısıtlaması olmayan, ucuz ve düşük kalorilidir. Şekersiz sakızların tanesi 2 ile 5 kalori arasındadır, atıştırmayı ve kalori alımını azaltır. Sakız çiğnemek iştah kontrolüne yardımcı olabilir. Apatite dergisinde 2007 yılında yayımlanan çalışmaya göre ikindiden önce çiğnenen sakız açlığı azaltıyor ve kalori alımını düşürüyor. Yapılan çalışmada üçer saatlik yemek periyodunda saatte 15 dakika sakız çiğnemek sonraki öğünde kalori alımını, sakız çiğnemeyen katılımcılara göre 36 kalori azaltmıştır. Tabii ki sakız çiğnemenin iştah kontrolü ve kilo yönetimindeki rolünün net olarak anlaşılması için daha çok araştırmaya gerek duyulmaktadır.

Sakız çiğnemek aynı zamanda düşük kalorili tercihdir. Diyet yaparken tatlı krizleri yaşıyorsanız veya çalışırken konsantirasyonunuzu sağlamak için birşey yeme ihtiyacı duyuyorsanız sakız çiğnemek tam size göre olabilir. Kısa bir hesap yapacak olursak aralarda yiyeceğiniz çikolatanın enerjisi 120-180 kalori arasında değişirken şekersiz sakızlar 2 ile 5 kalori arasında değişiyor. Fazladan alacağınız 100-110 kalori ayda 400- 450 gram kilo artışına neden olacaktır. Küçük bir not, şekersiz sakızlar diyet listelerinde serbest besin olarak geçer.

Sonuç olarak; yaşam şeklinizdeki küçük değişiklikler büyük farklar yaratabilir. Neden sakız çiğnemek de bunlardan biri olmasın? Sakız çiğnemek önlenemeyen atıştırmaları engellemek ve kilo kontrolü için pratik bir yol olabilir.

SAKIZ ÇİĞNEMEK KİLO KONTROLÜNÜNDE NERELERDE ETKİLİDİR?
  • Yemek aralarında yüksek kalorili atıştırmalıklara yöneldiğinizde sakız çiğneyebilirsiniz.
  • Artık çoğu kişi tarafından bilindiği üzere beyin tokluk sinyallerini ilk 20 dakika algılayamaz. Bu nedenle yavaş yemek yenilmesi önerilir. Eğer yavaş yemek yemenize engel var ise beyninize sakız çiğneyerek beyninize yemek sona erdi mesajı yolabilirsiniz.
  • Stres daha çok yemek yemenize mi neden oluyor? Stresiniz azaltmak ve engel olamadığız abur cubur tüketiminden kaçınmak için sakız çiğnemeyi deneyin. Yapılan araştırmalarda sakız çiğnemenin stres üzerine olumlu etkilerini ortaya koymuştur. Sporcuların, atletlerin veya antrenörlerin oyunun, mücadelenin stresini yenmek için sakız çiğnediklerini fark etmişsinizdir. Neden siz de diyetin verdiği stresle sakız çiğneyerek baş etmeyesiniz.
  • Yemek hazırlarken ufak atıştırmalara engel olmak için hazırlık süresince sakız çiğneyebilirsiniz. Kullanılan diyetlerde 3 yemek kaşığı pilav makarna 1 ekmek değişimi olarak kullanılmaktadır. Peki yemek yaparken tadına bakmak için kaç kaşık pilav yediğinize hiç dikkat ettiniz mi? Veya etin pişip pişmediğine bakarken? Farkına varmadan kontrol olayını biraz abarttığınız oldu mu? Umursamadığımız ancak enerji alımımıza etkisi olan bu atıştırmalardan kaçınmak için sofraya oturana kadar sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz.
Ufak bir not: Amerika, MAYO kliniğindeki uzmanlar sakız çiğnemenin saatte 11 kalori harcattığını belirtmişler.
Dyt. R. Yağmur ELMASTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sakız Çiğnemenin Kilo Kontolündeki Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ'ın Yazıları
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Suyun Hayatımızdaki Yeri Dyt.Deniz ŞAFAK
► Kinoanın Beslenmedeki Yeri Nedir? Dyt.Seyit KALAYCI
► Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Suyun İnsan Yaşamındaki Yeri Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sakız Çiğnemenin Kilo Kontolündeki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:02
Top