2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir?
MAKALE #6466 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Şubat 2011 | 7,238 Okuyucu
Cinsellik hem toplumca en çok merak ettiğimiz, hem de konuşmaktan en fazla kaçınılan konulardan biri. Cinselliği hala bir tabu olarak görmeye devam ediyoruz, cinsellik hakkında konuşmaya çekiniyoruz ve bu konuda kulaktan kulağa yayılan yanlış ve uydurma bilgilere inanmaya devam ediyoruz. Tabi bunda hem toplumun cinselliği merak etmeye karşı olan olumsuz bakış açısı, hem de cinsel konularda doğru bilgi edinecek kurumların ve kaynakların neredeyse yok denecek kadar az olması da fazlasıyla etkili oluyor.

Cinsellik Türk toplumunda hala cinselliği konuşmak ve merak etmek ayıp olarak algılanıyor. Hem kızlar hem de erkekler cinsellikle ilgili merak ettikleri konular ve sorunlar olduğunda kime danışacaklarını da bilemiyorlar. Özellikle de evlendikten sonra ve cinsel bir sorun ortaya çıktığında ne yapılacağı, nasıl çözüm bulunacağı ve nereye başvurulacağı daha da önemli bir konu haline geliyor.

Cinsel sorun denildiği zaman normalden uzun süre devam eden yani en az 4 ay boyunca süren ve her ilişkide yineleyici biçimde ortaya çıkan sorunlardan söz etmekteyiz. Ülkemizde bu konuda çok sık aratırmalar yapılmada da 10 kişiden yedisinde cinsel bir sorun olduğundan söz edilmektedir. Bu oldukça ciddi bir rakamdır. Kadınlarda en sık rastlanan cinsel sorunlar orgazm sorunları, cinsel isteksizlik ve vajinismusken, erkeklerde ise sertleşme sorunları, erken boşalma ve cinsel istek azalmasının en fazla tedavi arayışına girilen sorunlar olduğunu söyleyebiliriz.

Cinsel sorun yaşayan çiftler sorunu kabul edip tedaviye başvurmadan önce birçok aşamadan geçerler. İlk başlarda sorun ortaya çıktığında bu durumun geçici olduğu düşünülür, kendiliğinden geçmesi beklenir ve moraller fazla bozulmaz. Daha sonra sorun devam ettiğinde bu defa görmezden gelinir ve yavaş yavaş hem sorundan hem de cinbsel temastan uzaklaşılır. Sanki çift kendi aralarında sessiz bir anlaşma yapmış gibidir. Cinsel temasta bulunmadan sessiz sedasız yaşayıp giderler. Tabi her çift aynı tepkiyi vermez, bazen cinsel sorun yüzünden kadın ve erkek arasında şiddetli kavgalar yaşanırken, çoğu zaman bir taraf kaçar diğeri de onu üzmemek için üzerine gitmez. Biraz daha vakit geçtikten sonra ki bu bazen yıllar olur, artık taraflardan birisi ‘’yeter’’ der ve o zaman tedavi arayışına gidilir. Çifti tedaviye teşvik eden neden bazen eşini kaybetme evliliğin bitmesi korkusu olur, bazen de artık çocuk özlemi dayanılmaz hale gelir. Yani genelde son raddeye gelinmeden tedaviye de başvurulmaz.

Tabi ki sorunu kabullenmek ve tedaviye ikna olmak uzun aşamaları gerektirse de, çiftlerin tedaviyi geciktirmelerin en önemli nedenlerinden biri de aslında hangi uzmana başvuracaklarını bilememeleridir. Doğru uzmanı bulamamak, tedavi imkanlarına ulaşamamak ya da sorunun çözülebileceğine inanmamak da tedaviyi geciktirir.

Cinsel sorunların tedavisinde cinsel terapi uygulanmaktadır. Ancak öncelikle cinsel sorunun nedeni tam olarak belirlenmelidir. Çünkü sorunların nedeni fiziksel, hormonal ya da psikolojik olabilir ve eğer sorun psikolojikse cinsel terapi uygulanır. Eğer sorun psikolojik değilse, fiziksel ya da hormonal nedenlerden, bir hastalıktan ya da ilaç kullanımından kaynaklanıyorsa o zaman tıbbi tedavi uygulanması gereklidir. Bu nedenle cinsel sorun söz konusu olduğunda cinsel terapiye başlanmadan önce fiziksel ve hormonal muayeneden geçmek en doğrusu olacaktır, eğer organik bir neden bulunamazsa o zaman sorun psikolojik ya da ilişkisel demektir ve cinsel terapi ile olumlu sonuçlar alınabilir.

Peki cinsel terapi nedir? Cinsel terapi denildiğinde akla birçok soru gelebilmektedir ve işin içinde cinsellik olunca çiftler buna şüphe ile yaklaşabilmektedirler. Cinsel terapi, cinsel işlev bozuklukları ile ilgilenen özel bir terapi alanıdır. Cinsel terapinin içersinde sorunu anlamak, dinlemek, tanının konulması, terapi planının oluşturulması, çiftin/bireyin cinsel anatomi, fizyolojive cinsellikle ilgili diğer konularda bilgilendirilmesi ve ev ödevlerinin verilmesi yer alır. Genellikle evli çiftlerin cinsel sorunları ile ilgilenilse de, cinsel terapiye başvurmak için illaki evli olmak gerekmez, bireysel olarak da cinsel terapiye başvurulabilir.

Cinsel terapi sonuç odaklıdır. Cinsel terapide bir amaç vardır ve terapist danışanlarla işbirliği yaparak o amaca ulaşmaya çalışır. Cinsel terapi kısa sürelidir, aylarca ya da yıllarca sürmez, çoğu zaman sorunun çözümünde 10 seans yeterli olmaktadır. Genellikle daha sık görüşmeler yapılarak sorunlar daha kısa sürede çözülebilmektedir. Tabi ki sorunlar çeşitlidir, bireysel farklılıklar vardır ve çiftlerin arasındaki ilişkinin sağlamlığı da yine terapi sürecini etkileyebilir. Ancak sorunun nedeni belirlendikten sonra cinsel terapide nedenler üzerinde çok durulmadan ileriye doğru ilerlemeye çalışılır, bunda da ev ödevleri önemli rol oynar, ancak eğer başka psikolojik sorunlar, ilişki problemleri, eşle ilgili sorunlar ve kişilik özellikleri terapi sürecini etkiliyorsa o zaman onlar üzerinde de durulur ve süreç biraz daha uzayabilir.

Cinsel terapide terapist genellikle aktif konumdadır. Cinsel terapist soru sorar, yönlendirmeler yapar, ev ödevleri verir ve bir öğretmen gibi bilgilendirme yapar. Toplumda genelde psikolog sadece dinler, konuşmaz gibi bir algı vardır, ancak konu cinsel terapi olduğunda cinsel terapist son derece konuşkandır, aktiftir, direfktir vericidir ve bilgilendiricidir.

Cinsel terapide cinsel terapistinizle cinsel konularda açıkça ve rahatça konuşabilirsiniz, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz ve sorunlarınıza uygun çözümleri elde edebilirsiniz. Bazen cinsel anatomi, cinsel organların yapısı ya da cinsel ilişkinin nasıl gerçekleştiği konusundaki kısa bir bilgilendirme bile sorunu çözebilmektedir. Bazen de heyecan, panik, performans anksiyetesi söz konusu olduğunda rahatlama ve gevşeme egzersizleri öğretilerek, ev ödevleri verilerek ve cinselliğin keyifli, huzurlu ve zevkli bir paylaşım olması gerektiğinin altı çizilerek çiftin/ bireyin cinselliğe farklı bir açıdan bakmasına yardımcı olunmaktadır.

Cinsel terapi hangi sorunların çözümünde yardımcı olur?
  • Ereksiyon sorunu
  • Boşalma sorunları (erken boşalma, geç boşalma)
  • Orgazm sorunları
  • Vajinismus
  • Ağrılı cinsel ilişki - Disparoni
  • Cinsel isteksizlik- frijidite
  • Azalmış cinsel istek
  • Seks bağımlılığı
  • Porno bağımlılığı
  • Cinsel bilgisizlik ve deneyimsizliğe bağlı yaşanan sorunlar
  • Cinsel kimlik bozuklukları
  • Cinsel sapkınlıklar
  • Gebelik sonrası yaşanan cinsel sorunlar
  • Cinsel istismara uğramış olma
  • Eşle yaşanan cinsel uyumsuzluk
Cinsel terapinin amacı; çiftin/bireyin cinsel hayatını zenginleştirmek, cinsel becerileri geliştirmek, cinsel performansı arttırmak, eşle cinsel iletişimi arttırmak, çiftin empati yeteneğini geliştirmek ve varolan cinsel sorunları çözüme ulaştırmaktır.

Cinsel terapide sorununuzun nedenini birlikte tespit edip, ayrıntılı cinsel bilgilendirme yapılır ve ev ödevleri verilir. Terapi odasında herhangi bir müdahale ya da uygulama yapılmaz. Cinsel terapiye başvuran kişilerin en sık sorduğu sorulardan biri de terapi odasında ne yapıldığıdır. Cinsel terapide terapi odasında normal psikoterapiden farklı birşey yapılmaz, bireyin/çiftin evde kendi rahat ve huzurlu ortamlarında yapmaları için en ödevleri verilir.


Cinsel terapide eş faktörü çok önemlidir. Genellikle çiftlerden biri terapiye başvurmayı isterken, diğeri başvurmak istemez. Bazen biri diğerini zorla getirir. Bazen sorun kendindeymiş gibi görünen taraf tedaviye başvurmak için istekliyken, bazen de isteksizdir. Yani aslında tedaviye başvuran çiftler de birbirinden çok farklıdır. Çiftin arasındaki sevgi, saygı, iletişim, empati kurma yeteneği, güven, vb. tedaviyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Cinsel terapiye sadece eşle başvurulmaz, bireysel olarak da cinsel sorunları ya da bu konuda endişeleri olan bir kişi de cinsel terapiye başvurabilir ve fayda görebilir. Ayrıca sözlü, naşanlı çiftler de evlilik öncesinde eğer bazı sorunların olabileceğinin farkına varırlarsa cinsel terapiye başvurmaları faydalı olacaktır.

Cinsel terapiye başvurmak çoğu birey ya da çift için kolay değildir, başka biriyle mahrem konuları paylaşmak rahatsız edici gelebilir. Ancak unutmayın ki karşınızdaki kişi bunu konuda uzmandır, cinsel terapiye başvurmaya çekinmenize, utanmanıza gerek yoktur, cinsel terapist sizi yargılamaz, ayıplamaz, sadece yol gösterip soruna çözüm bulmaya çalışır. Cinsel sorunlar yaşayan kişiler için çok bunaltıcıdır, çiftin hayatını etkiler, ilişkilerini bozar, depresyona yol açar; ancak çözülebilecek sorunlar için bu kadar sıkıntı çekmektense cinsel terapiye başvurup çözüm bulmanızı öneririm.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Ece KOÇ
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:12
Top