2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hatalı Sünnet, Sünnet Komplikasyonu ve Tedavileri
MAKALE #6478 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Şubat 2011 | 10,709 Okuyucu
Sünnet Kabusa Dönüşebilir

Sünnet, erkeklerde penis başını örten doğal üstderinin (sünnet derisi) kesilmesi olarak tanımlanır. Dini erkek sünneti Müslüman, Yahudi toplumlarında rutin olarak yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyadaki erkeklerin% 30’nun sünnetli olduğunu tahmin etmektedir. Dünya üzerinde en çok uygulanan cerrahi işlemdir.
Sünnet komplikasyonsuz basit bir işlem değildir. Uzman hekimlerce yapılan rutin sünnete 1000 çocuktan 1’inde komplikasyon görülebilmektedir. Ancak uzman hekimlerce yapılmayan sünnetlerde 1000 çocuktan 100’ünden fazlasını etkileyebilen halk sağlığı sorunu haline gelebilmektedir. Sünnet öncesi çocuğun kanama öyküsü sorgulanmalı hemofili gibi kan hastalıkları tespit edilmelidir. Genel fizik muayene ile penis, testis ve genital anatomi normal mi bakılmalıdır.

Her ameliyat gibi bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonları vardır.
1. Penis, estetik olarak memnun edici görüntüde olmayabilir.
2. İşlem sırasında penis uç kısmı yaralanabilir. Bu durumda ek cerrahi girişim gerekebilir.
3. Ameliyat sonrası işlemin uygulandığı bölgede kanama olabilir. Bu durumda ek tedavi uygulanabilir ( < % 0,1).
4. Fazla sünnet derisi kalırsa işlemi tekrarlama ihtiyacı olabilir.
5. Oluşan skar dokusu, idrarın penis ucundan akışını engelleyebilir. Bu durumda ek
cerrahi girişim gerekebilir.
6. Enfeksiyon çocuklarda kana karışabilir.

Penisin başının tamamen kesilmesinden, eğriliğe yol açılmasına; idrar açıklığının yer değiştirmesinden, zorlu idrar yapmaya kadar cinsel hayatı ve idrar yolları sağlığını etkileyebilen komplikasyonlar görülebilmektedir.
Geç dönemde tamiri yapılmazsa, aşağıdaki sorunlara yol açabilir.
· İdrar yolunda darlık
· İkinci bir delik
· Peniste eğrilik
· Kötü yara iyileşmesi, nedbe dokusu (gazoz kapağı görünümü)
· Kozmetik kötü görünüm ve şekil bozukluğu

Oluşan komplikasyonların tamiri için acil ameliyathane ve hastane şartları gerekmektedir.

Bilgisiz, deneyimsiz ya da ilgisiz; yetkisiz kişilerce uygun olmayan şartlarda yapılan sünnetler çoğu zaman hatalı sünnet olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle toplu sünnetlerde bu oranlar artmaktadır.

Hatalı sünnet tedavisi

Çocuk ürologları ya da çocuk cerrahları tarafından onarım yapılır. Erken veya geç dönemde ortaya çıkan hatalı sünnetlere ameliyathane şartlarında müdahale edilir. Genel anestezi ya da sedasyonu takiben ameliyata alınan çocuklarda uygun müdahale yapılır.
Düzeltilmeyen sünnet hataları ve komplikasyonları, çocukta ve ailede hayat boyu ruhsal ve cinsel problemler yaratmaktadır. Ülkemizdeki hatalı sünnetin yüksek oranda olduğu tahmin edilmektedir, ancak yeterli çalışma yapılmamıştır.

Sünnetin üroloji cerrahları tarafından, ameliyathane koşullarında yapılması en doğrusudur. Uzman ellerde yapılmazsa zararsız bir geleneksel uygulama olmaktan çok uzaktadır. Son olarak, geleneksel sünnetçiler ve toplu sünnet uygulamaları sünnet hatalarının çoğunluğundan sorumlu olduğu üroloji acillerinde çalışan nöbetçi hekimler tarafından bildirilmektedir. Sünnet işleminin önemi halka anlatılmalı, sünnetin kim tarafından ve hangi koşullarda yapılacağına göstermeleri sağlanmalıdır.

REFERANSLAR
Rizvi SA, Naqvi SA, Hussain M, Hasan AS. Religious circumcision: a Muslim view. BJU Int 1999; 8: 13-6.
Yılmaz E, Batılsam E, Basar MM, Basar H.: Psychological trauma of circumcision in the phallic period could be avoided by using topical steroids. International Journal of Urology 2003;10:651.
Rowe MI, O’Neill JA, Grosfeld JL, Fonkalsrud EW, Coran AG,(eds). Essentials of Pediatric Surgery. St. Louis, Mosby- Year Book, Inc.1995.p.769.
Türk Üroloji Derneği Hasta Onam Formu, http://www.uroturk.org.tr/pdf/onam_formlari/sunnet.pdf
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hatalı Sünnet, Sünnet Komplikasyonu ve Tedavileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Çocuklarda Sünnet.. Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA
► Tüm Yönleriyle Sünnet Dr.Basri ÇAKIROĞLU
► Tüm Yönleriyle Sünnet Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Hipospadias (Yarım Sünnet) Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA
► Tıbbi Açıdan Sünnet Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► Sünnet: Neden? Ne Zaman? Nasıl? Op.Dr.Ünal ZORLUDEMİR
► Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
► Hemofilik Bireylerde Sünnet: Türkiye Modeli Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hatalı Sünnet, Sünnet Komplikasyonu ve Tedavileri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:51
Top