2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipospadias (Yarım Sünnet)
MAKALE #6479 © Yazan Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA | Yayın Şubat 2011 | 7,891 Okuyucu
Hipospadiyas son yıllarda sıklığının giderek arttığı gösterilmiş olan konjenital anomalidir. Gerek fonksiyonel gerekse de estetik kaygılar nedeniyle düzeltilmesi gerekmektedir.
Hipospadias penisin alt kısmını oluşturan dokuların tam olarak gelişememesi sonucu idrar deliğinin penis ucundan daha alt bir bölgede olması ve bu bölümde sünnet derisinin eksik bulunmasıdır. Halk arasında peygamber sünneti de denilen hipospadiasın tam karşılığı yarım sünnetli olma durumudur. İdrar deliği penis ucuna yakın olabildiği gibi penis ortasına, hatta penis köküne de açılabilir. Yani hafif bir formda da olabilir, daha ağır bir formda da. Hatta kromozom bozukluklarında da interseks dediğimiz karışık cinsiyet durumunda da görülebilir. Bu duruma endokrin hastalıklar, annenin yaşı, düşük doğum ağırlığı ve ikiz doğum gibi durumlarda daha sık rastlanılmaktadır. Son yıllarda hipospadias görülme sıklığının daha da artması, sebepler arasında çevresel faktörlerin de rol oynadığını düşündürmektedir. Hipospadiyaslı doğan erkek çocuklarda penisteki idrar deliğinin yeri ve penisteki eğriliğin derecesi kadar, birlikte inmemiş testis, kasık fıtığı yada tanımlanamayan cinsiyet gibi durumların olup olmaması da oldukça önemlidir. Hipospadiyas onarımında amaç penis eğriliğini düzeltmek, yeterli boyutta yeni bir tüp olşturarak idrar deliğini penisin ucuna yakın bir yere taşımak ve bunu yaparken de kozmetik açıdan kabul edilebilir bir penis oluşturmaktır. Operasyon sırasında sünnet derisi kullanıldığı ve gerekli olduğu için, bu çocukların kesinlikle sünnet edilmemesi gereklidir. Ameliyatı hastalığın ciddiyetine göre belirlenmiş bir onarım tekniği kullanarak optik büyüteçler yardımı ile yapmaktayız. Bir sonraki gün yada ertesi gün hastaneden gönderdiğimiz çocuklara bir pansuman yaparak, ameliyat sırasında koyduğumuz ince sondayı 7 gün tutmaktayız.

Ameliyatta en önemli basamaklar penis eğriliğini (kordi) düzeltmek, eksik olan üretral tüpü yapmak bir de penisin alt kısmında kayıp olan dokuları oluşturmaktır. Tüm bunları yaparken de estetik görünümlü bir penis oluşturmak gerekir. Seçilecek operasyon tekniğinin çeşidi de hipospadiasın derecesine bağlıdır. Genel anestezi altında optik loop kullanılarak (büyütme) hipospadias için özel üretilmiş cerrahi aletler ile ve özel üretilmiş oldukça ince dikiş materyalleri (6/0 PDS veya vicryl) uygulayarak yapılan operasyon yaklaşık 2 saat sürmektedir. Ameliyat dokuya daha az zarar vermek için bipolar koter kullanılarak ve iskemi-reperfüzyon hasarı oluşturmamak için turnike uygulamadan yapılır. Penis cildi soyulduktan sonra varsa penis eğriliği düzeltilir. Hipospadiyak meatusun yerine göre tek seansta veya iki seansta onarım planlanır. İlk olarak üretral tüp oluşturulur, ardından prepusyumdan (sünnet derisi) elde edilen dartos fasyası hazırlanarak bu tüpün üzerine yerleştirilir. Sonrasında glans başlangıcından itibaren distale doğru ayrılan glans kanatları da karşılıklı bir araya getirilir. Üretraya çocuğun yaşına göre yerleştirilen stent yada feeding tüp gibi kateterler yedi gün içerisinde çekilir. Hipospadias ameliyatından sonra dikkat edilemesi gereken en önemli husus kateterin çıkmasını ve tıkanmasını engellemektir. Fistül yada oluşturulan tüpün tamamen veya kısmen ayrışmasının sebepleri enfeksiyon, nekroz ve hematomdur. Kateter çekildikten sonra çocuğun işemesi gözlenir, operasyon sahası muayene edilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipospadias (Yarım Sünnet)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cevdet KAYA Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA'nın Makaleleri
► Hipospadias (Peygamber Sünnetlilik) Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► Çocuklarda Sünnet.. Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA
► Tüm Yönleriyle Sünnet Dr.Basri ÇAKIROĞLU
► Tüm Yönleriyle Sünnet Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Hipospadias (Yarım Sünnet)' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:42
Top