2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İhtiyaçlar, İstekler
MAKALE #6511 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Şubat 2011 | 16,664 Okuyucu
İHTİYAÇLAR, İSTEKLER

Yaşamın temelini ihtiyaçlar, amacını da ihtiyaçları karşılamak belirler. Her insanın fiziksel ihtiyaçlar, sosyal ihtiyaçlar ve manevi ihtiyaçlar gibi çeşitli ihtiyaçları vardır. Yemek yeme, su içme, uyuma, sevgi, ilgi görme, takdir edilme, kendini ifade etme, öğrenme, başarılı olma, kendini koruma gibi ihtiyaçlar, tüm insanlarda görülen ortak ihtiyaçlarken, spor yapmak, müzik aleti çalmak, kitap okumak, şiir yazmak ise kişiye özel olarak ortaya çıkan ihtiyaçlardır.

İnsanlar, ihtiyaçlarını fark etme ve bunları karşılayabilme gücüne, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çevresel ve kişisel değişiklikleri yapabilme özelliğine sahiptirler. İnsanlar ihtiyaçları için çevresel ve kişisel düzenlemeleri yaparken fiziksel, bilişsel ve duygusal donanımlarını kullanırlar, yani bütün beceri alanlarını seferber ederler. Çünkü ihtiyaç, karşılanmadığında kişiyi mutsuz eden bir durumdur. Kişi ihtiyacını ne kadar çabuk karşılarsa o kadar mutlu olur. İhtiyacın çabuk karşılanması için çevresel ve kişisel faktörlerin uygun olması gerekmektedir. Uygun koşullar sağlanmadığında birey çevre ile dengesini kuramaz, ihtiyacı karşılama süresi uzar, bu da bireyin mutsuz olmasına sebep olur. Her ne kadar insanların zorunlu ihtiyaçları varsa da bunları karşılaması için donanımı olması gerekmektedir. Örneğin, işi olmayan, para kazanamayan bir insan, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz ve mutsuz olur.

A. Maslow, ihtiyaçları fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevgi ihtiyacı, saygı ihtiyacı ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı olarak derecelendirmektedir. Bir önceki düzeydeki ihtiyaç karşılanmadıkça, bir üst düzeye geçilmez. Bu sebeple önce fizyolojik yani temel ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir.

İnsanlar ihtiyaçlarının yanı sıra isteklerini de karşıladıkları zaman mutlu olurlar. İstekleri ve ihtiyaçları birbirinden ayırmak gerekir. İhtiyaçlar, karşılanması zorunlu olanlardır. İstekler ise karşılanması zorunlu olmayanlardır. Bazı insanlar için zorunlu olan ihtiyaçlar, diğer insanlar için istek olabilir.

Kişinin ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli olan maddi-manevi-fiziksel güce sahip olması gerekir. Bu güce sahip kişiler ihtiyaçlarını karşılar ve mutlu olurlar. Bazı insanlar, günlük yaşamı devam ettirmek için gerekli olan maddi-manevi güce sahip değildir ve dolayısıyla ihtiyaçlarını karşılama özelliğine de sahip değildir. Bu kişilerin karşılamak zorunda olduğu ihtiyaçları isteklerinden azdır. Çünkü istek ve ihtiyaçlarının farkında değillerdir, bunları birbirinden ayıramazlar. Bu insanların istekleri çoktur ve hiç bitmez. Bir isteğin gerçekleşmesi onları mutlu etmez ve yetmez. Hazırda bekleyen başka bir istek vardır. Gerçekleşen isteğin yeri hemen başka bir istekle doldururlar.

Kişi eğer ihtiyaçlarını yani, karşılamak zorunda olduklarını bilmeze, onların farkında olmazsa istekler, ihtiyaçlar haline gelir ve doyumsuzluk başlar. İstekler ve ihtiyaçların da birbirleri ile uyum içinde olması gerekir. İstekler, ihtiyaçlara yakın değilse, ihtiyaçlara ulaşmak için yanlışlar yapılır. Bunlar para hırsı, manevi açlık gibi durumlardır. Bu ihtiyaçlar karşılanırken kişi eğer sağlam değilse, elindekilerden olur.

İhtiyaçlar, insan hayatın devam etmesi için karşılanması zorunlu olan durumlardır ve sınırlıdır. İstekler ise karşılanması zorunlu olmayan durumlardır ve sınırsızdır. İkisinin birbirine karışması kişinin doyumsuz ve mutsuz olmasına sebep olur. İstek ve ihtiyaçlarımızın farkında olmak aynı zamanda hayatımıı daha iyi kontrol etmemizi sağlar. Bu, makale, Psikolog İlkten Çetin ve Uzm.Psikolojik danışman Figen Ürgüplü tarafından hazırlanmıştır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İhtiyaçlar, İstekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İhtiyaçlar, İstekler' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:25
Top