2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Absesi Nedir?
MAKALE #6514 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Şubat 2011 | 19,843 Okuyucu
Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayan salgının üretimini yapan ve vajina girişinin her iki tarafında yer alan salgı bezleridir.

Ergenlik döneminden sonra cinsel uyarıların artmasıyla birlikte Bartholin bezleri aktivite olur ve cinsel birliktelik sırasında vajinal ıslaklığı sağlayarak penisin penetrasyonunu kolaylaştırır.

Bartholin bezleri ince bir kanalla kızlık zarının ön kısmına açılırlar. Bu kanalların tıkanması durumunda salgıladıkları sıvıyı boşaltamazlar ve bezlerin içi salgıladıkları sıvı ile dolarak kistik bir görünüme ve Bartholin kistine neden olabilir.

Eğer bu kist, sıklıkla karşılaştığımız cinsel yolla bulaşan Klamidya veya Neiseria Gonore gibi mikroorganizmalar ile enfekte olursa, kızarıklık, ağrı, ısı artışı ve daha ileri dönemde pü birikimiyle Bartholin absesi oluşumuna neden olur.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi neden gelişir?

Bartholin bezlerinin kanallarının tıkanmasına yol açabilecek her türlü etkene bağlı olabilir. Dış genital bölge veya vajina girişine uygulanan bir cerrahi işlem, travma veya geçirilen bir enfeksiyon bu tıkanıklığa zemin hazırlayabilir.

Cinsel yolla sıklıkla bulaşan Klamidya veya Neiseria Gonore gibi mikroorganizmaların yanı sıra makat bölgesinden taşınan E. Coli de çok sık karşılaşılan etkenler arasındadır.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi belirtileri nelerdir?

Bartholin kisti vulvada dış dudakların iç tarafında ağrı ve kızarıklık olmadan sadece şişlik olarak kendini gösterir. Genelde tek taraflıdır, nadiren çift taraflı gelişebilir. Bu şişliğin büyüklüğü değişkenlik gösterir. Kısa zamanda büyüyüp, küçülme eğilimi de gösterebilir.

Bartholin absesinin klinik tablosunda ise bu şişliğe kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet, ileri derece ağrı ve batma da eşlik eder. Hastalarda genel bitkinlik hali ve ateş vardır. Eğer abse ileri derece büyür ve bir şekilde boşalırsa hastalarda gelişen şiddetli ağrının hemen ortadan kalktığı gözlenir.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi tedavisi nasıl yapılır?

Bartholin kisti eğer ileri derece büyük boyutlara ulaşmamışsa ve abse oluşumu riski taşımıyorsa tedavi uygulanması zorunlu değildir.

Ancak eğer kistin boyutları hızla büyüyüp abse formasyonu gösteriyorsa antibiyotik baskısı altında mutlak cerrahi drenaj uygulanmalıdır.

Özellikle genç kadınlarda ilerde gelişebilecek disparoni şikayetlerinin önüne geçebilmek için Bartholin bezleri korunarak cerrahi planlanmalıdır.

Lokal anestezi eşliğinde abse drenajı sonrası, bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur. Bu işleme ‘Marsuplizasyon’ denir.

Hasta çok şiddetli ağrı tablosundan hemen çıkar ve belirgin rahatlama hisseder. İleri derece büyük abse boyutlarında lokal anestezi yerine genel anestezi tercih edilebilir.

Uygulanan operasyon ortalama 10 dakika sürer. Bu bölgenin tamamen iyleşmesi 10- 15 gün süre alabilir. Bu süre içinde doktoru tarafından hastaya kişisel hijyenik kurallara uyması, ayakda duş yapması, deniz, havuz, jakuzi kullanmaması ve en az 2 hafta cinsel birliktelik yaşamaması gerektiği bilgileri verilir. Ağrı kesici ve antibiyotik tedavisini düzenli kullanması önerilir.

Bartholin kisti veya Bartholin absesinin tekrarlama riski var mıdır?

Cerrahi tedavi uygulansa bile Bartholin kistinin veya Bartholin absesinin tekrarlama riski vardır. Özellikle tedavinin erken döneminde, ilk altı ay içinde %25- 30 tekrar gelişebilir.

Menopoz sürecinde Bartholin kisti veya Bartholin absesi gelişebilir mi?

Evet, menopoz sürecinde de Bartholin kisti veya Bartholin absesi ile karşılaşılabilir. Ancak bu hastalarda daha sık gelişme nedeni vulva kanseri olabileceği de unutulmamalıdır.

Bartholin kisti veya Bartholin absesinin gelişimi nasıl önlenebilir?

Bartholin kisti veya Bartholin abse gelişiminde en önemli etkenlerin cinsel yolla geçen mikrobik nedenler olduğuna göre, özellikle daha önceden geçirilmiş Bartholin kisti
veya Bartholin abse hikayesi varsa bu tip enfeksiyonlara karşı koruyucu önlemler almalı, bu durumda prezervatif kullanımı hastanın en çok dikkat etmesi gereken önlemlerden biri olduğunu da vurgulamalıyız.

Bartholin kisti veya Bartholin absesinin kanser geliştirme riski var mıdır?

Günümüze kadar yapılmış olan çalışmalarda Bartholin kisti veya Bartholin absesinin kanser geliştirme riski saptanmamıştır.

Hamilelikde Bartholin kisti veya Bartholin absesi ile karşılaşılabilir mi? Riskleri nedir?

Hamilelik sürecinde de Bartholin bezlerinin kanallarının tıkanma riski vardır. Eğer Bartholin kisti ileri derece büyük boyutlara ulaşmadıysa veya Bartholin absesi gelişmediyse hanilelik sürecinde tehlike yaratmayacaktır. Ancak eğer Bartholin absesi gelişmişse ve hastanın genel klinik tablosu etkilenmişse, yani ateş, genel kırgınlık ve halsizlik hali tablosu da eklenmişse hamilelikle ilgili erken doğum, düşük gibi istenilmeyen tablolar ortaya çıkabilir.

Eğer sizin de Bartholin kisti veya Bartholin absesine benzer şikayetleriniz varsa daha ayrıntılı bilgi almak için jinekologunuzla mutlaka görüşmelisiniz…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Absesi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Bartholin Kisti-Bartholin Apsesi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Bartholin Bezi ve Hastalıkları Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Alerji Nedir Alerjen Nedir Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
► Yumurtalık (Over) Kisti Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Endometriozis ( Çikolata Kisti ) Op.Dr.Bülent ARICI
► Endometriozis-Çikolata Kisti Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Absesi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top