2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet ve Çocuklar
MAKALE #6523 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Şubat 2011 | 6,440 Okuyucu
İNTERNET VE ÇOCUKLAR

Çocukların bilgisayara başlamasının belirli bir yaşı var mı? Pek çok araştırmacı dokuz-on yaşına kadar bilgisayar görmeyen çocuklarda bunun en küçük olumsuz etkisinin olmayacağını belirtmişlerdir. Çocukları çok küçük yaşta bilgisayara başlatmak, çok geç başlatmaktan daha kötüdür. Anne-babalar örneğin okul öncesi çağ çocuklarını (0-3 yaş) bilgisayara başlatmak için acele etmemelidir. Araştırmacılar elektronik iletişim ağına adım atmak için ideal yaşın on bir olduğunu belirtmektedirler.

· İnternet iyi kullanıldığında güçlü bir eğitim aracıdır. Pek çok web sitesi değerli kaynak ve etkinlikler hakkında bilgi sunmaktadır. Öğrenciler çeşitli kütüphanelerden yararlanma, uluslar arası yayınları takip ederek proje hazırlama, bilgilerini derinleştirme olanağını bulurlar. Uluslar arası haberleşme İngilizce dir. Öğrencinin İngilizce öğrenmesi için çok geçerli bir neden vardır; interneti kullanmak! Ancak bu enformasyon denizinde gelişi güzel sörf yapan öğrenciler dalgaya kapılıp devrilme riskiyle karşı karşıya dırlar dır. Kendi başlarına internette dolaşan öğrenciler zamanlarının % 95’ini boşa geçirmektedirler. Yirmi dakika enformasyon toplamak için yeterli süredir. Verimli bir arama yürütmeleri için öğrenciler doğru soru sorma ve konunun sınırlarını belirleyen bir-iki sözcük bulma konusunda yönlendirilmelidirler.

· Özellikle gençlerin bilgi alışverişinde bulundukları sohbet odalarında uygunsuz, bayağı materyaller bulunabilir. Çocuğunuzu genel ilgi alanlarına hitap eden siteler yerine belli ilgi alanlarına yönelik ( örneğin dağcılar, pul koleksiyoncuları gibi ) siteleri kullanmaya yönlendirin. Siteleri inceledikten sonra sadece eğitimle ilgili olanları seçip, yükletebilirsiniz.

· Uygunsuz malzemenin önlenebileceği denetim sistemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

· İçe dönük çocuklar için internet yoluyla söyleşilere katılmak bir çıkış noktası olabilir. Chat olayı sosyalleşmenin bir boyutudur. Ancak sürekli chat yaparak toplumsal hayattan uzaklaşma internet bağımlılığının tehlike sinyali olarak değerlendirilmelidir.

· Çocuklarımızın oyun arkadaşlarını nasıl tanımak istiyorsak, chat arkadaşları hakkında da bilgi sahibi olmalıyız.

· Yabancılarla konuşurken dikkatli olması gerektiğini çocuğunuza hatırlatın. Tanımadığı insanlara ad-soyad, e-posta veya posta adresi, telefon numarası, kredi kartı numaraları gibi kişisel bilgiler vermemesini söyleyin.

· Çocuğunuzun her gün ev bilgisayarına, televizyona ve videoya ayırdığı zamanı toplayın. Toplam süre okul öncesi çağdaki çocuklarda bir saatten, ilkokul çağındaki çocuklarda iki saatten fazlaysa, sınırlandırmaya gidebilirsiniz.

· Kullanım süresini çocuğunuzla konuşarak belirleyin. Ekran zamanının bir kısmından vazgeçerse kendisiyle daha fazla zaman geçireceğinizi söyleyip, çekici farklı etkinlikler önerebilirsiniz.

· Aşırı kullanımı denetlemenin en kolay yollarından biri, evdeki bilgisayarı sizin de takip edebileceğiniz bir yere koymaktır-koridor veya ortak çalışma odası gibi. Kullanılan materyali, oyun içeriklerini denetleyin.

· En etkili pazarlama tekniklerinden biri de internet yoluyla çocuklarla iletişim kurarak onlara doğrudan ürün satmaktır. Çocuğunuzun satış tuzaklarına düşmemesi için interneti nasıl kullandığını takip edin.

· Ekran karşısındaki çocukları bazı potansiyel riskler beklemektedir: Görme sorunları, duruş ve iskelet sorunları, radyasyon riskleri ve olağan çocukluk ve ergenlik etkinliklerinin bir yana bırakılması gibi.

* Göz sağlığı için çocuklara ara vermelerini öğretin-her bir saatlik bilgisayar kullanımı için gözlerini toplam on beş dakika dinlendirmelidirler. Sık sık göz kırpmalarını hatırlatın. Çocuğunuz düzenli olarak bilgisayar kullanıyorsa, her yıl göz doktoruna gitmesini sağlayın.
* Duruş ve iskelet sorunları için onları bedenlerine uygun bir sandalyede dik oturmaya ve bilekleri sıraya yaslamaya teşvik edin. Ayarlanabilir sandalye ve çalışma masası veya ayrı klavye sehpası temin edin. Sırtı desteklemek için bir yastık konulabilir. Çocuğunuzu yorulmaması için sık sık pozisyon değiştirmeye teşvik edin. Odada yürümek bile gözleri ve bedeni dinlendirir.
* Bazı araştırmalarda video oyunlarındaki ışıklı uyarıların normalin üstünde enerji yaymalarına tepki olarak çocuklarda epilepsi nöbetlerinin görüldüğü ortaya çıkmıştır. Manyetik alan gücü uzaklıkla birlikte azalır. Radyasyon zararlarından korunmak için çocuklar ekrandan yaklaşık 80-100 cm. uzak oturmalıdırlar. Bilgisayarı yaklaşık 120 cm. derinliğinde bir rafa koyabilirsiniz.
* Ekran karşısındaki çocuklar açık alanlarda yapılan bedensel etkinliklerden uzak kalabilmektedirler. Oysa bu tip etkinlikler sağlık, uyku düzeni, fazla enerjinin atılması, sosyalleşme ve öğrenme için önemlidir. ABD’de her geçen yıl zindeliği azalan bir kuşak yetişmekte, gençler arasındaki şişmanlık oranları ana-babalarının kuşağına oranla hızla artmaktadır. Öğretmenler çocukları aşırı stresli ve kaygılı bulmakta, hiperaktif davranışları bedensel alıştırmaların eksikliği ile açıklamaktadırlar.
* Dokuz-on yaşındaki çocuklar aşırı zorlanmadan tuşları kullanabilecek olgunluğa erişirler. Bilgisayarlar organik yazma güçlükleri olan çocuklar için yaralıdır. Ancak bilgisayarların kendileri yazma becerilerini öğretemez. Sekiz yaşından küçük çocuklar kurşun kalem, mum boya kullanarak kağıt üzerinde oluşturdukları harfleri hissederek yazarlar.
* Çocukların her yönden sağlıklı bir gelişim için zenginleştirilmiş çevreye gereksinimleri vardır. Bilgisayarlar bunun bir parçası olabilir, ama beynin yalnızca bir alanını geliştirebilir. Çocuk koşup, zıplayarak hayal gücünü kullanarak, diğerleriyle iletişim kurarak beyin kabuğunun tümünü geliştirecek her etkinliğe gereksinim duyar.

Pedagog Dr.Melda Alantar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet ve Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► En İyi Arkadaşım İnternet Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İnternet ve Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Ocak 2013
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
► Spor ve Çocuklar Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:10
Top