2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mesaisi Bitmeyen Meslek: Annelik - Babalık
MAKALE #6537 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU | Yayın Mart 2011 | 6,128 Okuyucu
MESAİSİ BİTMEYEN MESLEK: ANNELİK-BABALIK

Anne baba olmak dünyanın en zor, mesaisi bitmeyen ve maddi karşılığı olmayan bir meslektir. Çocuğu olan ve birden fazla dünya mucizesine-çocuk- sahip anne babalar bu tarife hak vereceklerdir. Anne baba olmak zordur ama aynı zamanda dünyanın en güzel mutluluklarından da biridir. Çocuğun tek bir gülüşü ile yaşadığı tüm sıkıntıları unutabilir anne babalar.

Çoğu zaman anne baba, çocuklarını yetiştirmek uğruna, kendi gelişimlerini, isteklerini, yaşamlarını göz ardı edebildiklerini bu noktada aile ortamlarının sağlıklı aile ya da sağlıksız aile biçimine dönüştüğü dikkatimizi yoğunlaştıracağımız bir konuma gelir. Sağlıklı aile ya da sağlıksız aile ne demektir? Bunlarla ne anlatılmak istenmektedir?
Sağlıklı- Başarılı aile, tüm aile bireylerine kendilerini geliştirmeleri için destek olup onlara yaşama meydan okuyabilecekleri sevecen bir ortam sağlar. Sağlıksız- Başarısız aile, benlik duygusunun gelişemeyip zayıf kaldığı, bağımlılık ve güvensizlik duygularının öne çıktığı bir atmosfer yaratır. Anne baba çocuklarını yetiştirirken aslında ellerinden gelenin en iyisini yaparlar- yapmaya çalışırlar; fakat anne ya da baba, çocuklarını veya eşini suiistimal ediyor, eleştiriyor, ihmal ediyor, kötü davranıyor, zarar veriyorsa, bunun temelinde kendi kendisinin suiistimali ve çocukluğunda yaşadığı, kendisine zarar veren kötü deneyimler olabilir. Bu anlamda; Anne veya baba kendi davranışlarındaki hatalı kalıpların bilincine vardığı anda, bu konuda bir yardım almak ve kendi yanlışlarının ya da aile bireylerinin yanlışlarının nasıl düzeltilebileceğini öğrenmek sorumluluğunu taşımalıdır..
Anne baba olmak komplike bir sistem olup, pek çok gerekliği eş zamanda içeren bir ortam gerektirmektedir. Bunu için geleceğin anne babaları çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce aşağıdaki gerekleri yerine getirip getiremeyeceklerini gözden geçirmelidirler.
  • Kendini sevme, kabul etme ve kendine değer verme yeteneği
  • Başkasını koşulsuz sevebilme ve ona değer verebilme yeteneği
  • Sorumluluk alma yeteneği ve isteği
  • Dikkatini hemen odaklayabilme yeteneği
  • Doğrudan ve açık iletişim kurabilme yeteneği
  • Kendi duygularını ve başkalarının duygularını ifade edebilme ve karşılık verebilme yeteneği
  • Kendi davranışlarını kontrol edip sorumluluğunu alabilme ve davranışların sorumluluğunu taşıyabilmeleri için, çocuklara tutarlı ve olumlu şekilde yardımcı olabilme yeteneği
  • Başkasına özgüvenini arttırması için destek verme yeteneği
  • Ailede ortaya çıkması kaçınılmaz streslerle baş edebilme yeteneği
  • Kendinin eşinin ve çocuklarının makul çerçevedeki duygusal, sosyal, eğitimsel, yaratıcı, ruhsal, fiziksel, davranışsal ve bağımsızlık ihtiyaçlarına saygı gösterme, değer verme ve bunları karşılama yeteneği.
Anne babanın kendi çocukluk deneyimleri, kendileri hakkındaki şimdiki duyguları, bir çift olarak aralarındaki ilişkinin gücü, ailenin mutluluğunu ve düzenini belirleyen en önemli faktörlerdir. Ebeveynlerin yetişkin olarak çocukluklarından getirmiş oldukları çözülmemiş sorunlarla yetişkinliklerinde de sürmekte olan çocukça bağımlılıkların fark etmeleri çok önemlidir. Hem erkek hem de kadın kendi ebeveyninden duygusal olarak kopmalı ve onlara bağımlı ya da onlar tarafından yönetilir bir durumda olmamaya özen göstermelidir. Ebeveynden kopmak artık onları sevmemek değil, onlardan bağımsız olmak anlamına gelir. Bu şekilde yetişen ebeveynler de özgüvenleri yüksek bireyler olacaktır.

Eğer geleceğin anne babası olarak ya da şu anın anne babası olarak, bu gereklerin herhangi birini karşılayamıyorsak anne baba olarak yetersizlik hissedilen alanda çözüm bulma arayışına girme gerekliliği doğmaktadır.


SEHİR HİLOOĞLU
AİLE TERAPİSTİ-PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mesaisi Bitmeyen Meslek: Annelik - Babalık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
Hatay
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun Makaleleri
► Anne Babalık Çeşitleri Emine ERGÜN
► Helikopter Anne Babalık Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Annelik Tutumları Psk.Pınar HOCAOĞLU
► Annelik Yapmak Mı,anne Olmak mı? Psk.Gülten İKİZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mesaisi Bitmeyen Meslek: Annelik - Babalık' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:44
Top