2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz
MAKALE #6552 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Mart 2011 | 17,947 Okuyucu
Kızlık zarının toplumdaki önemi nedir?

Latince adı Hymendir. Hymen Yunan mitolojisinde evlilik ve düğün tanrısının adıdır. Günümüzde kızlık zarının anatomik veya fizyolojik öneminden çok sosyolojik önemi vardır çünkü bekaretin simgesi olarak algılanır.

Evliliğin veya cinsel birlikteliğin ilk gecesinde, bekaretin toplum genelindeki öneminden dolayı, kızlık zarı bozulmasına bağlı bir kanama beklentisi olabilir. Hem evliliğinin, hem de ilişkisinin temelinin sağlamlığını kızlık zarının ilk gece kanamasına bağlayan çiftler, aslında çoğu zaman toplumun bekaret konusundaki hassasiyetini yansıtırlar. Çünkü kızlık zarı, saflığın ve temizliğin sembolüdür.

Kızlık zarı nedir? Yapısı nasıldır? Fonksiyonu nedir?


Kızlık zarı iç yüzeyi mukoza dediğimiz ağız içi yapısına benzeyen bir yapıdadır ve vajinanın girişinden yaklaşık 1- 1,5 cm içerdedir. Aslında vajinanın gelişimi sırasında oluşmuş bir deri kıvrımıdır. Vajina girişini tamamen kapatmaz çünkü orta kısmında vajinal salgıların ve adet kanının dışarıya akmasını sağlayan açıklık vardır. Bilinen işlevsel bir fonksiyonu yoktur.

Kızlık zarı her kadında aynı mıdır?

Her kadının kızlık zarı farklılıklar gösterir. Bazı kadınlarda doğuşdan olmaya da bilir. Kişiler arasında kızlık zarı yapısı ve şeklindeki farklılıklar, ilk ilişki sonrası kanamanın miktarında da değişikliklere yol açar.

Kaç çeşit kızlık zarı vardır?

Tanımlanmış 7 farklı kızlık zarı şekli vardır. Bunlar;

Septalı (bölmeli)
tipde kızlık zarı
Kribriform (kalburumsu)
tipde kızlık zarı
Yarı septalı (bölmeli) tipde kızlık zarı Krsentrik (yarımay) tipde kızlık zarı

Labial tipde
kızlık zarı
Anüler (esnek) tipde kızlık zarı Fimbriad tipde kızlık zarı

Kızlık zarı tamiri mümkün müdür?

Kızlık zarı bozulma şekline göre geçici veya kalıcı tamiri (hymenoplasti) mümkündür. 'Flep yöntemi' yani kalıcı kızlık zarı tamiri evlenmeden veya cinsel birleşmeden en az 1,5- 2 ay öncesinde yapılır. Vajina duvarından alınan dokularla yeni bir kızlık zarı oluşturulur.

Geçici kızlık zarı tamiri ise evlenmeden veya cinsel birleşmeden 2- 6 gün önce kızlık zarına dikiş konarak yapılır. Her iki işlemde de lokal anestezi uygulanır ve 15- 20 dakika süren yüksek riski olmayan operasyonlardır. Hem kalıcı hem de geçici kızlık zarı tamiri ile ilk ilişki sonrası gelen kanama elde edilir.

Kızlık zarı tamirini hangi doktorlar yapar?

Kızlık zarı tamirini hymenoplasti konusunda tecrübeli kadın doğum uzmanları yapar.

Tamir edilen kızlık zarı % 100 kanar mı?

Tamir edilen kızlık zarı eğer bu işin uzmanı tarafından yapılırsa % 100 kanar.

Tamir edilen kızlık zarı ilişkiye giren kişi tarafından anlaşılır mı?

Tamir edilen kızlık zarı ilişkiye giren kişi tarafından anlaşılamaz. Sadece kadın doğum uzmanları veya adli tıp uzmanları tarafından tanı konabilir.

Esnek yapıda kızlık zarına sahip olanlar da kızlık zarını diktirebilir mi?

Kızlık zarı cinsel ilişkiye müsait yani esnek yapıda olanlar ilk ilişkide kanama yaşayamazlar. Bu tip kızlık zarı olanlara da operasyon uygulanabilir.

Doğum yapmış olanlar da kızlık zarını diktirebilir mi?

Daha önceden ne kadar veya ne zaman ilişki yaşadığının kızlık zarı dikiminde önemi yoktur. Doğum yapmış olanlar da isterlerse kızlık zarlarını diktirebilirler.

Cinsel birliktelik dışında kızlık zarı bozulabilir mi?

Çok nadir de olsa karşılaşılabilir. Genital bölgeye olan bir travma veya kaza sonrası kızlık zarı bozulabilir. Yine çok nadiren uzakdoğu sporları, jimnastik gibi perine bölgesinin zorlandığı sporlarda kızlık zarı bozulabilir.

Mastürbasyon sırasında parmak veya yabancı bir cisimle kızlık zarı bozulabilir mi?

Parmak veya başka bir yabancı cisim vajina içine sokulursa kızlık zarı bozulabilir ama vajina içine sokmadan yapılan mastürbasyonla kızlık zarı bozulmaz.

Bozulan kızlık zarı kendiliğinden iyleşebilir mi?

Bozulan kızlık zarının kendiliğinden iyleşmesi veya ilaç sürülerek iyleşmesi mümkün değildir.

Kişi kendi kızlık zarını kontrol edebilir mi?

Kişi kendi kızlık zarını kontrol edemez. Uygun pozisyonu aldığınızda ayna yardımı ile sadece görebilirsiniz ancak tıbbi bilginiz yetersiz olduğu için değerlendirme yapamazsınız.

Kızlık zarı bozulmadan gebelik olabilir mi?

Cinsel ilişki olmasa da yani penis vajina teması olmasa da kızlık zarı bozulmadan gebelik olabilir. Kadın genital bölgesi ile spermin temas etmesi, spermin hareketli ve doku üzerinde 72 saat canlı kalabilme özelliği nedeniyle gebelik nadiren de olsa gelişebilir.

Kızlık zarı bozulmadan kürtaj olabilir mi?

Kızlık zarı elastik yapıda ise ve aletlerin girmesine müsait ise, deneyimli kadın doğum uzmanları tarafından kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz Dr.Lale Zeynep KANMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:47
Top