2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Tuvalet Eğitimi ve Önemi
MAKALE #6555 © Yazan Psk.Duygu YEŞİL | Yayın Mart 2011 | 22,378 Okuyucu
Hepinizin bildiği gibi tuvalet becerisini kullanmak bir çocuk için çok önemlidir. Çünkü neredeyse kendi başına kontrol edebildiği ve bundan büyük zevk aldığı ilk büyük başarıdır. Ve ilk keşfettiği yeteneklerindendir. Tuvalet becerisini kullanmadan önce bir bakıma bağımlıdır ve çocuk tuvaletini tutup bırakabildiğini keşfettiğinde bağımsızlığına ilk adımını da atmış olur. Bunu sadece kendisi, kimsenin yönlendirmesi olmadan başarabiliyordur. Tuvalet eğitimi dönemi genel olarak da çocuğun “anal dönem” adını verdiğimiz ( Freud gelişim evreleri sınıflamasına göre) 1-3 yaş dönemine tekabül eder. Yani çocuğun boşaltım organına yoğunlaştığı, dünyasının büyük bir kısmının bununla ilgili konularla dolu olduğu dönem. Sıkıntı şudur ki, her anlamda önemli olan bu devre eğer doğru şekilde yaşanmazsa anal fiksasyon dediğimiz “döneme saplanma” yaşanabiliyor. Şöyle ki; çok sıkı bir tuvalet eğitimi alan çocuk kabızlıkla başlayan sorunların ortasında bulur kendini. Nedir anal dönemde doğru olmayan yaşantılar ile karşılaşan çocuğu bekleyenler? Ve de ebeveynlerini?

Öncelikle doğru olmayan yaşantıyı açıklayalım isterseniz. Tuvalet eğitiminde çocuğun fiziksel ve ruhsal olarak hazır olmasını beklemeden bu beceriyi göstermesini ummak; zamansız bir beklenti içine girmek; fiziksel ve ruhsal olarak tuvalet eğitimine hazır olan bir çocuğun doğru olmayan sıralamalarla eğitime tabi tutulması, zorlama, ısrar etme, saatlerce lağzımlıkta bekletme, başka çocuklarla karşılaştırma, yapamadığında cezalandırma, altına kaçırdığında-yetişemediğinde dayak gibi fiziksel ya da bağırmak azarlamak gibi cezalara çarptırma, beceriksizlikle, aptallıkla suçlama gibi tepkilerin hepsini bu dönemdeki olumsuz yaşantılar için sayabiliriz. Bu tepkilerle büyüyen çocuk suçluluk duygusu geliştirir, özgüven eksikliğinin temelleri atılır. İlk kendi kontrol etmeyi başardığını düşündüğü yeteneğini “kendi başına” kullanamaz hale gelir. Özellikle eğer eğitici( anne, anneanne vb.) bu dönemde çocuğun “yetişemediği” ya da “unutma” ile altına kaçırdığı durumlarında herhangi bir ceza yöntemini kullandığında çocukta;
- kabızlık
- inatçılık
- hırçınlık
- uyum problemleri gözlenebilir. Bunlar ilk aşamada karşınıza çıkacak olanlardır. Ayrıca zaman içerisinde erken bir “yöntem değiştirme”, “tedavi olma” ya da “doğru yaklaşım tarzlarını araştırma” eğilimine girmezse anne; çocukta yukarıda bahsettiğimiz özgüven eksikliği, pasiflik, obsesyon(takıntı) ve kompulsiyon(zorlantı) gibi durumlar gözlenebileceği gibi “cimri” bir bakıma “eli sıkı”, aşırı düzenli bir kişilik özelliğinin de temelleri atılmış olma ihtimali yüksektir. Ki akabinde bu dönem bu yanlış yaklaşımlar ile yaşanmaya devam edecek olursa anal fiksasyona-biz buna ne demiştik? Anal dönemde sıkışma-tanısını alabilir.

Özgüveni eksik olur çünkü “bu işi becerememekle” suçlanmaktadır. Başarısızdır. En sevdikleri tarafından yargılanıyordur.

Pasif olabilir çünkü sevdiklerini mutlu edemediğini düşünecektir, kendine güven gelişimi de zayıfladığı için “başarısızlık” duygusunu yaşama ihtimali olan her konu ve ortamdan ilk önce kaçış eylemini gösterecektir.

Obsesif kompulsif bozukluk rastlanabiliyor ileriki yaşlarda çünkü kişi kirlendiği zaman azar işitiyor ve pis olmakla suçlanıyor. Zaman içerisinde de her şey kendisini kirletebilir düşüncesine erebiliyor ya da tuvalet konusundaki harcadığı zaman “normalden” uzun olabiliyor. Bu içinden gelen bir istek kontrolü dışında, engel olmak istiyor ama olamıyor. Ellerini sık sık yıkıyor ya da dışarıdan gelince tüm eşyalarını. Örnekler çoğalabilir.
Eli sıkı kişilik özelliği ise kesinlikle tuvaletini altına kaçırmaması tembihlendiği için ve bu istek gerçekleşmediğinde ceza aldığı için “en ufak bir damlayı bile tutma” isteği içinde büyüyor. Bu da ileriki yaşantısında parasını, eşyasını tutma, harcamama, paylaşmamaya varabiliyor.

Kızgınlık, inatçılık ve kabızlık ise daha erken zamanda gözlemlenen durumlar. İşte genelde en çok bu şikâyetlerle danışıyor ebeveynler. Belki de yumurta kapının eşiğine geldiği zaman. Hem çocuk hem de ebeveyn için ciddi anlamda bir savaş ortamı o dönem için ev. Bunlar tabiî ki aşılıyor. Uygun kişi ve uygun yöntemler eğer gerçekten ebeveyn tarafından uygulanırsa çocuk bu sıkıntılardan yavaş yavaş kurtuluyor. Aslında en önemlisi ne biliyor musunuz? Bu işi zevkli kılmak. Çünkü tuvalet eğitimi çocuk için çok ve ilk önemli beceri. Farkında lığının artmış olduğu ve kendi kontrolünde. Israrcı olmadan, renkli şablonlarla, kitaplarla, basit cümleler kullanarak, ödüllendirmeyi abartmadan ki bunun doğal bir şey olduğunu hissettirebilelim, konuşarak, örnek olarak, teşviklendirerek ve doğru sıra ve beklenti ile bu dönemi atlatabilmek. Ki göreceksiniz ki aslında çok da zor değil. Bu kadar hassas bir dönem için bunlar sadece size yazdığım, başlık olabilecek tarzda. Aklınızda birkaç şey oluşması adına. Eğer siz de çocuğunuza tuvalet becerisini kazandırmada sıkıntı yaşıyorsanız bu konuda lütfen araştırmaktan, danışmaktan, okumaktan ve sormaktan kaçınmayın. Ve bırakın kirlensinler. Bir daha o yaşta olmayacaklar. Sizin için de onun için de zevkli olsun. Bunu başarabilirsiniz. Sadece kendinize sorun “ bu yaptığımın amacı ne? Ne işe yarayacak? Beni çözüme ne kadar yakınlaştırır?”

Unutmayın ki sizin beklentilerinizi anlayamayabilirler çünkü henüz onların en büyük sorunları anne-baba özlemi ya da kırılan oyuncaklarıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Tuvalet Eğitimi ve Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Duygu YEŞİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Duygu YEŞİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu YEŞİL Fotoğraf
Psk.Duygu YEŞİL
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Duygu YEŞİL'in Makaleleri
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukta Tuvalet Eğitimi ve Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:44
Top