2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,296 Uzman ve 20,044 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anadoluda Psikolog Olmak (Anadoluda Psikolog Olmak Zor İştir)
MAKALE #6597 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2011 | 5,911 Okuyucu
ANADOLU'DA PSİKOLOG OLMAK

Anadolu’da psikolog olmak çalışacağı koşular belli olmadan, bir bakıma dostlar alış - verişte görsün kabilinden bir anlayışla ülkedeki herhangi bir yere atanmaktır, zamanın birinde.

Anadolu’da psikolog olmak dört - beş kişi aynı odada oturmaya, hasta geldiğinde ise üç - dört kişi sağa sola dağılmaya, orada - burada mesai tüketmeye mecbur bırakılmaktır.

Anadolu’da psikolog olmak sonra da, “...Çalışmıyorlar, baksana geziyorlar ortalıkta” etiketini yemek, bir daha da bunu ağzıyla kuş tutsa söküp atamamaktır.

Anadolu’da psikolog olmak ne doktor ne de hemşire olmaktır. Deve kuşu misali uçmaya gelince deve, yük taşımaya gelince kuş muamelesi görmektir. Anadolu’da psikolog olmak bir hastanın deyimiyle istenildiği zaman kullanılan, istenilmediğinde ise kapısı çalınmayan bir “metres” muamelesi görmektir.

Anadolu’da psikolog olmak bazen de sadece testör muamelesi çekilmektir. Test doğru çıkarsa başkasının hanesine yazılan, yanlış çıktığında ise, “...Valla biz bakmıyoruz, onların işi” denilerek hesaba çekilen, kolayca kazığa oturtulan kişi olmaktır.

Anadolu’da psikolog olmak ilacı olmayan sorunlarda yahut ilaca eşlik etmesi gereken durumlarda gerekli olan terapileri yapmak, sabahtan akşama kadar yerinden hiç kalkmadan dert – sorun dinlemek, devletin işinde kendi özel beyin cihazını tüketmek ama bütün bunların başkasının performans hanesine kaydedilmesi demektir.

Anadolu’da psikolog olmak demek bazen tek adam kalmak demektir. “Lanet olsun böyle işe de mesleğe de…” diyerek kısa sürede tayin gidenlerin ardında ve onlara inat direnmek, son mesleki kaleyi de terk etmemek, “ülkenin her karış yeri kutsaldır” diye inanabilmektir. Ancak bunun için çoğu zaman tebrik edilmek değil çaktırmadan yerilmektir Anadolu’da psikolog olmak…

Anadolu’da psikolog olmak her yıl bir kaç çalışma mekanı değiştirmek, "...Hocam sizi çok aradık, şimdi de buraya mı verdiler" sözüyle mahcup olmak ancak aç gezmek fakat kuyruğu dik tutmak adına, "Yooo burayı biz talep ettik, sağolsun kırmadılar..." yalanına alışmak demektir.


Yani hastaların – danışanların gözünde kendisine bir oda bile çok görülen, bir türlü bir yere sığdırılamayan sığıntı gibi görülmek, bunca uzmanlık algısı erozyonu ortamında hala uzmanlık etkisi sağlamak için çalışmaya mahkum edilmek demektir Anadolu'da psikolog olmak.

Anadolu’da psikolog olmak emniyete, adliyeye, sosyal hizmetlere, ceza evine koşturmak, oraların da psikolojik hizmet ihtiyacına cevap vermek, geri kalan sınırlı günlerde asli işini yetiştirmeye çabalamak, ancak yine de kıymet görmemek, lise mezunu bir imamdan bile daha az maaş almak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak normal çocuğa özürlü raporu almaya çalışan bazı tüccar kurumlara karşı onurluca direnmek, “mesleğimi satmam, mesleğini satan adam karısını da satar, meslek benim namusumdur” demek, bu uğurda koridor ortasında bazen bastonla saldırıya uğramak, "sokağa çık da gör” tehditleri almak ama "idare edelim, uğraşmayalım, işimize bakalım, boş verelim...” teraneleri duymak, bir bakıma ortada bırakılmak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak iftiraya uğramak, sekiz - on gün içinde üç kez taaa Ankara’ya, başbakanlığa “bize hakaret etti…” diye şikayet edilmek, bunun bir komplo olduğunu ispat etmek, ancak “ateş olmayan yerden duman tütmez” vecizesiyle çoktan hükmü verilmiş, cezası kesilmiş bir “mahkum” olmak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak, “Oturanın değil, çamurlu yolda yürüyenin paçasına çamur sıçrar. Sıcacık sobanın başında oturan, keyifle çayını yudumlayan kişi elbette ki iftiraya uğramaz, bizim işimiz riskli…” denildiği halde daha dünden suçluymuşçasına damgalanmak demektir. “Sadece ateşten değil yüksek dağlardan da duman çıkar” demek lakin “ovadan çıkmıyorsa dağdan neden çıksın ki...” denilerek iftira gerçeğini literatürdeki onca köklü yerine rağmen bir türlü algılattıramamak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak demek bazen görüşmede, “Bana asıldı, sarkıntılık etti” suçlamasına maruz kalmak, sonra ucuzca basına malzeme yapılmak, ardından da “bu utançla ileride çocuğumun yüzüne nasıl bakarım…” diyerek onurlu bir duruşla kahrolmak, ancak her şeye karşın bir çıkış yolu bulamamak, sonra da anlık bunalıma yenik düşerek intihar etmek, ölüp gitmek demektir şu ar'ı eksilmiş, haini bollaşmış dünyadan. (Bu olay geçtiğimiz yıllarda gerçekten yaşandı)

Anadolu’da psikolog olmak demek sorunun kökeninin bazen cinsellikte yattığını anlamak, lakin meseleye bir türlü değinememek, çünkü, “…Yahu adamın aklı fikri cinsellikte, beni yönlendirmeye mi çalışıyor ne…” dedikodusuna uğramaktan korkmak, böylece kendi mesleki pimini kendi eliyle çekip çekmemek, mesleki doğrularla kalıplaşmış toplumsal davranışlar arasında sürekli gidip gelmek, işini tam manasıyla yapamamak demektir.


Anadolu’da psikolog olmak yaramazlığa hiperaktivite, sıkıntıya anksiyete, üzüntüye depresyon denilip kutu kutu antidepresanlar başlandığını görüp üzülmek, ama sesini çıkaramamak, çıkarsan bile işittirememek demektir.


Anadolu’da psikolog olmak kahveye / cafeye gitmemek, onca kıt imkana karşın kendini yine de geliştirmeye çabalamak, bir kaç kitap yazmak, onlarca makale kaleme almak, birçok toplumsal proje yürütmek ancak yine de takdirle değil kıskançlık ve hasetle, önünün kesilmeye çalışılması ile, sözgelimi hiç hasta gönderilmemesi suretiyle -hastayı ve onun sağlığını bile gözden çıkarma pahasına- (güya) cezalandırılmaya kalkışılmak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak “…Psikologla görüşeceğine arkadaşınla konuş daha iyi, …Hem psikologun yan etkisi olur” sözlerini işitip saç - baş yolmak, zaman zaman “…Burada psikolog yok ki, İstanbul’a gidin” denilen zavallı hastaları düşünmek, sonra da “psikolog da bunalıma girdi” denilmesinden utandığı için yine de sağlıklı kalmaya çabalamak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak demek hamlıktan pişmeye geçtiğiniz, tam da talep edilmeye başlandığınız andan itibaren her şeyin birden ters dönmeye başlamasına, uçarken el sallanmasına değil de kanatlarınızın yolunmaya çalışılmasına şahit olmak demektir.


Anadolu’da psikolog olmak bu döngünün kör bir tesadüf olmadığına inanmak ama inandıramamak, çocukça, zavallıca filim ve fırıldaklara maruz kalmak ancak onca psikoloji bilgisine rağmen bu çiğ, ham, yoz, zavallı tutum ve davranışların psikanalizini bir türlü yapamamak, bunda bir panik atak vakasından daha çok zorlanmak demektir.

Anadolu’da psikolog olmak, “Aile hekimliğine geçildi. Geçen gün haberlerde çıktı, diyanetçe aile imamlığına da geçilecekmiş. Ne güzel... Keşke bir de aile psikologluğu uygulamasına da geçilse ne iyi olurdu.” diye düşünmek, ancak bırakın aile psikologluğunu psikologla görüşmek isteyen aileye yetkin otoritece icazet çıkmadığı için hizmet verememek, dönüp giden kişilerin mağduriyetine ardından öylece bakakalmak demektir.

Velhasılı Anadolu da psikolog olmak zor iştir.

Tıpkı Anadolu’da insan olmanın zor olması gibi…


(Not: Bu yazıda hiçbir kişi veya kesim hedef alınmamış, sadece -meslektaş sohbetlerinden edinildiği kadarıyla- ülkemiz genelindeki yaygın tablo yansıtılmaya çalışılmıştır.)

Psikolog

İzzet Güllü
MDH
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anadoluda Psikolog Olmak (Anadoluda Psikolog Olmak Zor İştir)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Hastanede Klinik Psikolog Olmak Psk.Özge SOYSAL
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,044 uzman makalesi arasında 'Anadoluda Psikolog Olmak (Anadoluda Psikolog Olmak Zor İştir)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:31
Top