2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlanmak
MAKALE #6622 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Mart 2011 | 6,370 Okuyucu
Yaşlanmak, yıllarla birlikte ileriye doğru gitmek demek değildir her zaman.
Yaşlanmak en çok geriye gitmektir aslında. Anılarınız ne kadar çoğalmışsa, ne kadar çok çocukluğunuza özlem duyuyorsanız ve ne kadar çok geçmişe dönük anı biriktirmişseniz o kadar uzaklaşmışsınız demektir geçmiş yıllardan. Bu güne olan mesafeniz artmıştır artık özlem duyduğunuz yıllardan. O kadar yaş almışsınızdır bir anlamda da. Yani yaşlanmışsınızdır.

Yaşlanmak kaç yıl yaşadığınızla ilgili bir şey değildir ya da hayattan ne kadar bezmiş olduğunuzla. Yaşlanmak yaşamaktan zevk alanların, her anı yaşayarak yaşlananların işidir. İşin ustası onlardır.

Aynalar bile doğruyu söylemez bazen.Tek kırışık yokken yüzünüzde,ruhunuz kırış kırış olmuştur ve aynalar göremez bunu.Ya da yüzünüz yılların izleriyle doludur ama ruhunuz hala bahar bahçedir ve aynalar bilemez neden.. Yaşlanmak bütün bir şeydir.Bütün bir hayata doymak ya da belki doyamamak.Bütün bir hayatı sevmek.Keyif almak,acılarına da tıpkı mutluluklarına sahip çıktığımız kadar sahip çıkmaktır.

Yaşlanmak beden yaşınız kaç olursa olsun,aldırmadan sevebilmektir gönlünüzün aktığı herkesi ve her şeyi.Aşık olmaktır her defasında vazgeçmeden hayatın tek bir saniyesinden. Aşık olmaktır yeniden ve yeniden.Hep yeni bir iç kıpırtısı,hep yeni bir telaş yaşamaktır yüreğinin en ücra köşelerine değinceye kadar sevda.
Her ayrılığa rağmen hüzünlere de merhaba demeyi bilmektir yaşlanmak. Yaşlanmak deneyimdir,yaşlanmak bir ayrıcalıktır.Hayatın en önemli ve en değerli sonucudur.Bütün toplamlardan,çarpımlardan,eksilenlerden ve bölünenlerden sonra elde ettiğimiz tek ve biricik sonuçtur.

Çocukluğunuzdan kalan bir kurabiye kokusuna denk geldiğinizde ansızın, kurabiyeyi yediğiniz o ilk anın tadını yıllar sonra keşfedebilmektir. Keşfedebilmektir ki o kurabiyeyi o yaşta yemiş olmak ne büyük mutlulukmuş.

Yaşlanmak zamanında bilinmeyeni,kaçırılmış olanı yıllar yıllar sonra fark edebilmektir.Bütün sevilenlerin ortasında ve bütün sevdikleriyle beraberken geçen her anın ne büyük huzur,ne büyük zenginlik olduğunu,sevilenler tek tek kaybedildikçe anlamaktır.Keşkeler arttıkça, değiştirilemez olanların da arttığını öğrenmiş olmaktır yaşlanmak.

Aşkın bile tek kişiye,tek varlığa bağlı kalmadan bütün her şeyi sevmekle ilgili olduğunu ve aşkın asıl kaynağının onu üreten ve çoğaltan yürek olduğunu yani sen olduğunu anlamaktır.

Yaşlanmak öyle güzel,öyle özel bir ayrıcalıktır ki,yıllar geçip gitmeden anlayamaz insan.
Yaşlanmak,yaşlanabiliyor olmanın onurunu taşımaktır en çok.Hakkını vererek yaşlanmak,

bilgece yaşlanabilmek herkesin harcı değildir.Yaşlanamayan insanlar vardır böyle.Bir böcek gibi kendini inceleyen,aynalara esir düşmüş insanlar vardır.O kadar arada kalmışlardır ki onlar,nasıl tanımlayacağınızı,nasıl sesleneceğinizi bilemezsiniz.
Yaşlanmaktan ölesiye korkan,yaşlarından utanan insanlardır onlar.Yaşından utanan insan aslında yaşadıklarından da utanmaktadır.İçine sinmemişse hayatın sunduğu lezzetler,kendi tatlarını hazırlamaktan da korkarak,açıkça hayattan korkarak yaşayan insanlar vardır böyle.

Oysa yaşlanmak,yaş kazanmaktır,yıllara meydan okumak ve her gün kazanmaktır.
Yıllara yenik düşmüş,bizim yaşlarımıza gelememiş,oyunu erken terk etmiş bütün insanlara karşı sorumluluk yükler yaşlanmak dediğimiz şey.onların adına da bu evreni doldurmak, hakkını vererek yaşamak büyük beceri ister.
Yaşlanmak bu dünyada geçici olmamaktır,yer kaplamaktır,var olmaktır.Kalıcı olmaksa o yılları nasıl doldurduğunuza bağlıdır.

Yaşlanmak,geçmişten bu güne sızan her anıyla geçmişe gidivermektir. Uçuşurken hayatın takvim yaprakları,biten her güne dolu dolu anılar sığdırabilmektir.Çocukluğumuza en çok özlem duymaktır,büyüdükçe en geride kalan çocukluğumuza burnumuzun direği sızlayarak koşmaya çalışmaktır.

Kaybedilen kim varsa,onları geçmişten alıp getirmek arzusuyla yanıp tutuşmaktır.Her geçmiş özlemine rağmen dönüp dolaşıp bu günü istemek,bu güne bağlanmaktır.
Yaşlanmak,sahip olduğumuz ne varsa fark etmek için uzun zamanlarımız olduğunu bilmektir. Yaşlanmak bu güne ait olup,dünün anılarıyla zenginleşmektir.
Yaşlanmak yaşanmış yıllardan kaçmak değil, dimdik durup hayatı kabullenmektir. Kısaca yaşlanmak, yaşamaktır!
Güzel yaşlarınız olsun!

18-24 MART YAŞLILAR HAFTASI KUTLU OLSUN.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşlanmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşlanmak' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:23
Top