2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti
MAKALE #6647 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Mart 2011 | 17,715 Okuyucu
Kızlık zarı yırtılması, kanaması nasıl olur?

Kızlık zarının bütünlüğü, vajina içine penis, parmak veya yabancı cisim sokulmasıyla bozulabilir. Bu aşamada kızlık zarı birden fazla yerden yırtılıp kanamaya neden olabilir. Eğer cinsel birlikteliğe devam edilirse kızlık zarının yapısının bozulduğu yerlerden kanamalar devam edebilir. Kişiler arası kızlık zarı yapısındaki farklılıklar nedeniyle bazen kızlık zarından hiç kanama olmayabilir. Kızlık zarının çeşidi, damarsal yapısı, kalınlığı, elastikiyeti, veya ilk cinsel birlikteliğin şekli bu kanama miktarını etkiler.

Esnek yapıda kızlık zarı ilk cinsel ilişkide kanar mı?

‘İlk cinsel ilişkide her kadında kızlık zarı kanayacaktır’ diye bir genelleme yapılamaz. Esnek yapıda kızlık zarı, ilk cinsel birleşme sırasında genişleyerek kanama olmasına izin vermeyebilir. Bu tip kızlık zarında kılcal damarların çok ince ve az sayıda olması kanamanın çok az olmasına veya hiç olmamasına neden olabilir.

İlk cinsel ilişkide kızlık zarı patlar mı?

İlk cinsel ilişkide kızlık zarı patlamaz, ‘kızlık zarının bütünlüğü bozulur’. Toplum içinde sıkça kullanılan kızlık zarı patlaması gibi kavramlar çiftlerin bilinçaltında yoğun korku ve endişe oluşmasına zemin hazırlamakta ve cinsellikle ilgili pek çok patolojik sürecin gelişimini kolaylaştırmaktadır.

İlk cinsel ilişki sonrası ne kadar kanama olur?

Kişiler arası kızlık zarı yapısındaki önemli farklılıklar kanama miktarını etkiler. Genellikle az miktarda, sürüntü şeklinde bir kanama veya bir pedi doldurmayacak miktarda olabilir. Burada ilk cinsel birlikteliğin şekli de önemlidir. Eğer eşlerin her ikisi de cinselliğe hazırsa ve uzun bir ön sevişme sonrası vajinal kayganlığın oluştuğu bir birliktelik yaşanmışsa, çok az miktarda kanama olabilir. Ancak erkek partnerın çok sabırsız ve aceleci olması durumunda kanama miktarı daha fazla olabilir. Nadiren, kalın kenarlı bir kızlık zarı yırtılmasında, kılcal damar ağzı açılabilir ve kanama durmayabilir. ‘Koit yırtığı’ olarak ifade edilen bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir.

İlk cinsel ilişki sonrası kanama ne zaman durur?

İlk cinsel ilişki sonrası birkaç dakika içinde en geç yarım saat içinde durur. Ancak kanama miktarı çok fazlaysa ve belli bir süre geçmesine rağmen durmuyorsa konuyla ilgili bir jinekologa başvurmak gerekir.

Cinsel birliktelik dışında kızlık zarı nasıl bozulur?

Cinsel birliktelik dışında mastürbasyon sırasında vajina içine parmak veya sert bir cisim sokulması kızlık zarı yapısını bozabilir. Bunun dışında düşme, çarpma veya vajina bölgesine darbe almak da kızlık zarını bozabilir.

Sürtünme yoluyla birliktelik yaşanmış veya mastürbasyon sırasında vajina içine sert bir cisim veya parmak sokulmamışsa kızlık zarı yapısı bozulmaz. Ancak yine de konuyla ilgili kuşkusu olanların kızlık zarı muayenesi olarak kesin bir fikir sahibi olması onları rahatlatacaktır.

Kızlık zarı tamiri mümkün müdür?

Kızlık zarı tamiri mümkündür. Günümüzde, toplumsal baskılar nedeniyle kızlık zarı halen psikolojik önemini korumaktadır. Bu nedenden dolayı, pek çok genç kız çözüm için kadın doğum uzmanına başvurmakta ve böylece daha önce yaşadığı olayın izlerini kızlık zarı tamiri ile ortadan kaldırarak rahatlamaktadır.

Kızlık zarı tamirini hangi doktorlar yapar?

Kızlık zarı tamirini bu konuda deneyim sahibi kadın doğum uzmanları yapmaktadır.

Kaç çeşit kızlık zarı tamiri vardır?

Kızlık zarı tamiri iki şekilde yapılır. Kalıcı Kızlık Zarı Tamiri ve Geçici Kızlık Zarı Tamiri. Geçici kızlık zarı tamiri yani cinsel ilişkiden 2-6 gün önce yapılan kızlık zarı tamiri ile kızlık zarına kendiliğinden eriyebilen dikişler konarak ilişki sırasında kanama oluşturulur. Bu konuda tecrübeli bir jinekolog tarafından yapıldığı sürece %100 kanama sağlanır.

Kalıcı kızlık zarı tamiri veya Flep Yöntemi cinsel ilişkiden istenildiği zaman öncesinde yapılabilir ve sonrasında uzun süre kalıcı olma özelliği taşır. Bu yöntemde vajinadan oluşturulan doku parçası ile kızlık zarının devamlığını sağlayacak şekilde mikrocerrahi tekniklerle kızlık zarı yeniden oluşturulmaktadır. Vücut tarafından tamamen emilen çok ince dikiş materyalleri kullanılır ve böylece sonraki ilk cinsel ilişkide kızlık zarının kanaması sağlanır. Flep yöntemi ile uygun vakalarda birden çok sayıda ilişkiye girmiş bayanlarda vajina daraltma işlemi de uygulanabilmektedir.

Her iki operasyon da hastanın tercihine göre lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Ortalama 15- 20 dakika süren işlemlerdir. Operasyon sonrasında genital bölgede hafif bir gerginlik hissi normaldir, ağrı veya acı kesinlikle hissedilmez. Operasyonun başarısında işlemi yapan jinekologun deneyimli olması kadar kişilerin bakımlarına özen göstermesinin de önemi çoktur. Yapılan işlem kesinlikle hastası ve doktoru arasında gizli kalır.

Kızlık zarı tamiri operasyonu sonrası nelere dikkat edilmeli?

Operasyon sonrası hastalar kişisel hijyenlerine dikkat etmeli, en az 2 gün su ile temas etmemeli, 2 günden sonra ayakda duş yapmalı ve genital bölgesini sürekli kuru tutmaya özen göstermelidir.

Operasyondan hemen sonra kişi aşırıya kaçmadıkça günlük aktivitelerine devam edebilir. Aynı gün içinde il dışından gelen hastalar evlerine geri dönebilirler. En az 10 gün kabız kalmamalı, bol lifli gıdalarla beslenmeli ve yara iyleşmesini hızlandırmak amacıyla protein ve vitaminden yüksek bir diyet uygulamalıdır. Kalıcı kızlık zarı dikimi uygulanan kişiler belli aralıklarla ve evlenmeden önce kontrole gelebilirler.


Kızlık zarı dikimi fiyatları nedir?

Kızlık zarı dikimi yapan klinikler yaptıkları operasyonun tipine, uygulanan anestezi şekline, kızlık zarı yapısına ve genişliğine göre farklı fiyatlar isteyebilir.

Kızlık zarı dikimi planlayan kişilerin uygun klinik ve jinekolog seçiminde, operasyonu yapacak jinekologun bilimsel kimliği, konuyla ilgili tecrübesi ve becerisinin yanında hastasına yaklaşımı, duyarlılığı ve psikolojik destek olabilme özelliği de çok önemlidir. Kliniğin sterilizasyon ve hijyenik kurallara uyması ve cerrahi teknik donanıma sahip olması gerekir.

Kızlık zarı dikimi sonrası iletişim kurmaya devam ettiğimiz hastalarımızın hemen hepsi psikolojilerinin tamamen düzeldiğini ve üzerlerindeki toplumsal baskıdan kurtulduklarını ve hayatlarına yeniden başladıklarını ifade etmektedirler. Bu sonuca göre, kızlık zarı dikiminin sadece cerrahi bir işlem olmadığını aynı zamanda kişilerde psikolojik terapi sağladığını da söyleyebiliriz.

Op Dr Ebru Zülfikaroğlu
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı
EVA Kadın Sağlığı Ankara
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıldır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı Dikimi ve Tamiri Op.Dr.Firdevs UĞUZ
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:10
Top