2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Eğitim Tarihsel Gelişimi
MAKALE #6649 © Yazan Dr.Psk.Çağatay ERTEN | Yayın Mart 2011 | 26,399 Okuyucu
Batılı kaynaklara göre, özel eğitimin tarihsel gelişimi Ortaçağ’dan günümüze kadar beş aşamada ele alınabilir: Ortaçağ, Enstitüler Dönemi, Özel Sınıflar Dönemi, Kaynaştırma Dönemi ve Dahil Etme Dönemi.

Ortaçağ dönemi 1800 öncesini kapsar. Bu dönemde ilk fark edilenler zihinsel engelliler, görme engelliler ve işitme engellilerdir. Engelliliğin ve akıl hastalıklarının nedeninin doğa üstü güçler olduğu düşünülmüştür. Engellilik akıl hastalıkları ile karıştırılmıştır. Görme engelliler Eski Roma’da bazen eğlence amacıyla barındırılmıştır. 16. yy’ye dek devletin ve kilisenin engellilere karşı tutumu olumsuzdur. Doğum anomalisi ile dünyaya gelen engelli bebeklerin yaşayıp yaşamaması kararı bazı toplumlarda babaya bırakılmıştır. Yaşaması istenmeyen bebekler toplumun adetlerine göre ortadan kaldırılmıştır. Doğaya terk edilmiş ya da uçurumdan atılmıştır. Bununla birlikte dönemin sonuna doğru engellilere ilişkin olumlu girişimler görülmeye başlamıştır. Fransa’da işitme engelli bir grup çocuğa konuşma, okuma ve yazma öğretilmiştir. 17. Yüzyılda yine Fransa’da işitme engelliler için el alfabesinin ilk versiyonu geliştirilmiştir. 1760’ta işitme engelliler.1784’te görme engelliler için okul açılmış, 1798’de zihinsel engelliler için ilk eğitim denemesi yapılmıştır.

1800 ve 1900 yılları arasındaki dönem Enstitüler Dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde görme, işitme ve zihinsel engelliler için yatılı kurumlar açılmıştır. Enstitülerin açılmasında ve yaygınlaşmasında, engellileri toplumun gözünden ırak yerlerde toplamak ve barındırmak düşüncesinin egemen olduğu söylenebilir. Enstitüler önce Fransa, Almanya, İskoçya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde sonra da Amerika’da açılmış ve yaygınlaşmıştır. Enstitülerin kurulmasına hekimler ve eğitimciler öncülük etmiştir.
Yirminci yüzyılın başında, engellilerin eğitimleri için içinde yaşadıkları toplumsal çevreyi terk etmelerinin gerekmediği görüşü ortaya çıkmış ve enstitüler kapatılarak normal okulların içinde özel sınıflar açılmaya başlamıştır. Buralara başlangıçta çoğunlukla hafif zihinsel engelliler yerleştirilmiştir. Ancak, zaman içinde özel sınıfların nüfusları çok artmıştır. Çünkü normal sınıfın akademik programına ayak uyduramayan her çocuğun ( çoğunluğu öğrenme bozukluğu olan çocuklar) buraya gönderilme sorunu ortaya çıkmıştır. Özel sınıflar 1960-70’li yıllarda artarak gelişmiştir.

Yirminci yüzyılın sonuna doğru özel eğitim hizmetlerinin çeşitlenmesi, gelişmesi, yaygınlaşması ve engellilere yönelik örgütlülük düzeyinin yükselmesi, kaynaştırma dönemini başlatmıştır. Bu dönemde “en az sınırlayıcı çevrede eğitim” ilkesi egemendir. Artık özel sınıflardaki birçok çocuğun normal akranlarıyla bir arada eğitimleri sağlanmaktadır. Özel sınıflara yalnızca, normal sınıfta gelişimleri sınırlanması olası orta ve bazı ağırengelli çocukların yerleştirilmeleri söz konusudur. Kaynaştırma gereği normal sınıflara yerleştirilen öğrenciler kaynak oda, destek sınıfı, kendinden donanımlı sınıf gibi değişik özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır.

2000’li yılların başında dahil etme diye adlandırılabilecek (inclusion) yeni bir evre ortaya çıkmıştır. Bu evrede özel eğitim hizmetlerinin önemli bir kısmı, özel eğitim personeli yerine öğretmenden beklenmektedir. Dahil etme evresinin en önemli konusu “yüksek kalitede öğretmen”dir. günümüzde, normal sınıf içinde özel eğitimin büyük bir kısmını üstlenecek olan yüksek kalitede öğretmenin (high quality teacher) nasıl yetiştirileceği sorunu tartışılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özel Eğitim Tarihsel Gelişimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Çağatay ERTEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Çağatay ERTEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağatay ERTEN Fotoğraf
Dr.Psk.Çağatay ERTEN
İzmir
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Çağatay ERTEN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özel Eğitim Tarihsel Gelişimi' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diskalkuli Nedir? Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top