2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alternatif Tıp, Tamamlayıcı Tıp ve Entegratif Tıp Hakkında
MAKALE #6656 © Yazan Dr.Aydın KENDİRCİ | Yayın Mart 2011 | 6,752 Okuyucu
modern tıp

modern tıp, biyolojik temelde ve karşılaştırmalı klinik çalışmalardan elde edilen kanıta dayalı bilgiyi esas alan uygulamalar alanıdır. bu nedenle “biyolojik tıp” olarak da anılır. bilimsel çalışmalar, bedene yapılan uygulamaların sonuçlarını değerlendirerek, uygulama ile beden arasındaki etkileşimleri ölçmeye ve genellikle sayısal olarak ifade etmeye çalışır. sayısal sonuçlar istatistiksel analize tabii tutularak anlamlı ve anlamsız diye bir yargıya varır. anlamlı çıkan sonuçlar o konuda çalışan diğer uygulayıcılar için bir kılavuz görevi görür ve aynı zamanda uygulamalarına bir dayanak oluşturur. tüm dünyada oldukça yerleşik olarak kabul gören bu sistematik yaklaşım, aynı zamanda tüm uygulayıcılara “ortak bir dil” de sağlar.

üretilen tüm bu bilgiler en yaygın olarak mesleki uzmanlık dergileri ile paylaşılır. belirli kriterleri (hakemli olması, periyodik olması, özgün çalışmaların bulunması vb.) yerine getiren dergiler science citation index te yer alır. bu listede yer alması ve impact factor puanının yüksek olması bir derginin, bilimsel olarak güvenilir ve ilgili camianın geniş bir kesimi tarafından dikkate alınan bir dergi olduğu anlamına gelir.

bilgi üretiminin ve dağıtımının devasa boyutlara ulaştığı günümüz koşullarında, belirli bir konuda nitelikli ve standardize bilgiye ulaşmanın yolu bu “bilgi süzgeçleri” sayesinde mümkün olabilmektedir.

alternatif tıp

“alternatif” deyimi modern tıbbın konumuna göre belirlenmiştir. alternatif tedaviler olarak adlandırılan uygulamaların birçoğunun modern tıp uygulamalarından çok daha önce var olduğu göz önüne alındığında, bu tanımlamada semantik bir paradoks olduğu görülür.

çok genel olarak tanımlarsak, modern tıp bilgi sistematiğinin dışında kalan iyileştirici uygulamaların tümüne alternatif tedavi yöntemleri denilir. alternatif tedaviler şemsiyesinin altında farklı esaslara dayanan metodolojilerin kullanıldığı geniş bir yelpazeye dağılmış sayısı yüzlerce olarak ifade edilebilecek uygulamalar bulunur. bu uygulamalar geleneksel, anonim, inanca dayalı olabileceği gibi, yeni tasarlanmış, gözleme, deneyime ve deneye dayalı iyileştirici yöntemler de olabilir.

alternatif tıbbın yeniden keşfi

pozitif bilimlerin ve teknolojik gelişmelerin yükselişe geçtiği ondokuzuncu yüzyıldan itibaren tıp uygulamalarından ve eğitiminden tamamen ayrıştırılan bu yöntemler, yakın zamana kadar meslek profesyonelleri tarafından ciddiye alınmadı ya da mesafeli duruldu. bu arada insanlar sadece doğuda değil, batı ülkelerinde de giderek artan oranda bu uygulamalara daha çok rağbet etmeye başladı. 1998 yılında, kanser tedavisi gören hastalarla ilgili olarak 13 ülkeyi içeren bir sistematik değerlendirmede, hastaların % 31 inin alternatif tıbbi bir yönteme başvurdukları belirlenmiştir. önemli miktarda sağlık kaynaklarının ve toplumsal yönelimin farklı bir odağı işaret eden bu araştırmanın sonuçları sağlık otoritelerinin ve bilim camiasının dikkatini tekrar bu alana yöneltmelerine yol açmıştır.

insanlar neden alternatif tıp yöntemlerine baş vuruyor?

insanların alternatif yöntemlere başvurmalarının nedenleri son derece çeşitli ve farklı olabilir. sıkça rastlanan birkaçını saymak gerekirse,

1-modern tıbbın sınırlı çözüm sunduğu ya da hiç çözüm sunamadığı tıbbi sorunlara çare bulmak için

2-bazı insanların tedavi için ilaç kullanımına uygun olmaması ya da sunulan tedaviyi tolere edememesi

3-modern tıp hizmetlerine yeterince ulaşamama

4-modern tıbbın kendi sorunlarını yeterince anlamadığına ve alternatif yöntemlerden daha iyi şifa bulacağına inanma

5-çeşitli gerekçelerle ilaç kullanımını ya da cerrahi girişimi red etme

6-dünyanın bazı bölgelerinde alternatif değil, asıl tıp olarak kabul edilmesi.

alternatif tıp bilim dışı mıdır?

çok dağınık teorik referanslara dayandığı için, tüm uygulamaları aynı çerçevede değerlendirmek ve totaliter bir tanımlama yapmak mümkün değildir. bugün içerisinde vaadettiği iyileşme dışında kanıtlanabilir somut verileri olmayan oldukça uç uygulamalar bulunduğu gibi, bilimsel kanıtları birer ikişer ortaya konan, insan fizyolojisi ile tutarlı sonuçlar veren ve modern tıp çevrelerince kabul gören uygulamalar da vardır.

bu noktada, insanlara doğru bir yönelim sağlamak amacıyla dünya sağlık örgütü bu konuya önemli araştırma fonları ayırarak, alternatif yöntemlerin etkinliğini bilimsel kriterlere göre belirlemek için komiteler oluşturmuş ve bunun stratejilerini belirlemiştir. aşağıdaki linkte bu çalışmaların ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

https://www.who.int/topics/traditional_medicine/en/

bu konuyla yakından ilgilenen bir diğer önemli kurum amerikan ulusal sağlık enstitüleri (national ınstitutes of health– nih) dir. bu kurumun önemi, yayınladığı sağlık bildirilerinin ve tıbbi önerilerin, ulusal sınırları aşarak tüm dünyadaki tıp çevreleri tarafından bir kılavuz olarak kabul edilmesinden kaynaklanır.

bu kurum, “alternatif tıp” kavramını biraz daha açımlayarak, “tamamlayıcı” deyimini de tanımına katmıştır (complementary and alternative medicine = cam). amerikan ulusal sağlık enstitülerine bağlı kuruluş olan ulusal tamalayıcı ve alternatif tıp merkezi (national center for complementary and alternative medicine-nccam) nin önerdiği tanımlara göre:

tamamlayıcı tıp: standart medikal tedavilerle birlikte uygulanır. örneğin kemoterapinin yan etkilerini gidermek için akupunktur uygulanması.

alternatif tıp: standart medikal tedavilerin yerine uygulanır. örneğin kas iskelet sisteminin ağrılarını gidermek için ilaç yerine manipülatif yöntemlerin uygulanması.

entegratif tıp: bu tanımların dışında ayrıca, hastalıktan korunma ve sağlık durumunu yükseltmek üzere, akıl-beden-ruh (mind-body-spirit) bütünlüğü yaklaşımı çerçevesinde hem konvansiyonel tıbbın hem de cam olanaklarını değerlendirmeyi öngörür. örneğin gebelik sorunlarının azaltılması için yoga yapılması.

bütün cam kapsamındaki uygulamalar dört esas kategori içerisinde değerlendirilebilir:

1-biyolojik temelli uygulamalar (özel beslenme rejimleri, diyetler, mineraller, bitkisel ilaçlar, probiyotikler)

2-enerji tıbbı (enerji alanlarını kullanarak sağlık elde etme, bu enerjilerin bazıları -manyetik alan gibi-ölçülebilir, bazıları ise –suptil enerji gibi- ölçülemez. örneğin, reiki)

3-manipülatif ve beden temelli uygulamalar (kas iskelet sisteminin yapısını, yumuşak dokuları ve dolaşım kanallarını temel alır. kraniospinal tedavi-chiropractic)

4-akıl-beden tıbbı (zihnin kapasitesini artırarak bedensel fonksiyonlarda etki sağlama esasına dayanır. çok farklı teknikleri bulunmaktadır. yoga, tai-çi, qi-gong, imajinasyon, hipnoz gibi)

bütüncül tıbbi sistemler: bunlar teorisi ve uygulamalarıyla hem bedensel hem de spirütüel boyutlara sahip, kendi içerisinde sistematik bir tutarlılığı olan ve yukarıdaki dört kategoriyi kesen geleneksel sistemlerdir. (geleneksel çin tıbbı ve ayurveda buna örnektir.)

cam hakkında daha detaylı bilgi için: http://nccam.nih.gov/ adresine başvurabilirsiniz.

alternatif tıptan fayda görmek için inanmak gerekir mi?

inanç temelli tedaviler (dua terapisi, bazı meditasyon türleri) dışında, inanıp inanmamayla ilgisi yoktur. benzer biçimde, ülkemizde yaygın olarak daha az eğitimli insanların bu yöntemlere daha çok başvurdukları ve fayda sağladıkları yönünde bir düşünce hakimdir. benim gördüğüm pratikte tam tersi: başvuranların yarıdan fazlası üniversite eğitimi almış, bilgiye erişimleri ortalamanın üzerinde, bunların üçte biri de sağlık alanında (doktor, eczacı, hemşire, biyolog) çalışan kişilerden oluşmaktadır.

dr. aydın kendirci
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alternatif Tıp, Tamamlayıcı Tıp ve Entegratif Tıp Hakkında" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Aydın KENDİRCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Aydın KENDİRCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aydın KENDİRCİ Fotoğraf
Dr.Aydın KENDİRCİ
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Aydın KENDİRCİ'nin Makaleleri
► Myomlar Hakkında Herşey Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Baş Dönmesi (Vertigo) Hakkında Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Fıtıklar Hakkında Bilgiler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Menopoz Hakkında Bilgiler Op.Dr.Murat ERDEMİR
► Kırıklar Hakkında Bilgi Prof.Op.Dr. Kaan ERLER
► Sigara Hakkında Bilmedikleriniz Dr.Sevin KARALAR
► Aile Terapisi Hakkında Herşey Dr.Ayça CAN UZ
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Böbrek Kanseri Hakkında Son Gelişmeler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alternatif Tıp, Tamamlayıcı Tıp ve Entegratif Tıp Hakkında' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağımlılık Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:36
Top