2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipotiroid ve Kilo Verme
MAKALE #6666 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Mart 2011 | 58,714 Okuyucu
Hipotiroid, troid bezi hormonunun az çalışması demektir. Yapılan çalışmalar, ülkemizde 100 kişinin 30’unda hipotiroid olduğunu gösteriyor. Dünyada ise bu oran % 4,6. Hastalık, kadınlarda erkelere oranla daha sık görülüyor.

İnsanların kilo vermek için denediği birçok yol vardır. Bazıları, kilo almamak için çok az yemek yeme yolunu benimser ve yediklerine çok dikkat eder. Buna karşın ya hiç kilo veremez, ya da çok az kilo verir. Çevresindekilerin yorumu ise genellikle şu şekildedir: “Beslenme programına uymuyor, kaçamaklar yapıyor.”

Oysa tiroid hormonu “metabolizma hızımızı” belirleyen ana hormondur. Tiroid bezesinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve şişmanlık ortaya çıkar. Hipotroid hastalığı olan bir kişinin metabolizma hızı % 35-40 oranında düşer. Bu nedenle de bu tip hastalar, bir kilo verme programına girmeden önce mutlaka bir endokrinoloji doktoru tarafından kontrolden geçmeli, ardından da bir diyetisyene başvurmalıdırlar.

Hipotiroid belirtileri

— Diyete karşın kilo vermekte zorluk — Ani kilo alımı — Âni kilo kaybı — Kalp çarpıntısı — Kalp atım ritmi bozukluğu — Aşırı sinirlilik hâli — Âni öfke patlamaları — Saç dökülmesi (kadınlarda) — Âdet düzensizliği — Çabuk yorulma — Uykusuzluk — Ciltte pullanma ve kuruluk — Tırnaklarda kırılma ve soyulma; beyaz lekeler ve çizgilenmeler — Ellerde titreme — Cinsel performansta düşüş — Kısırlık —Yüksek tansiyon (özellikle genç yaşta ve ailesinde yüksek tansiyon olmayanlarda) — Gizli şeker hastalığı (özellikle genç yaşta ve ailesinde şeker olmayanlarda) — Unutkanlık — Uykuya meyil (gündüz saatlerinde) — Omuz, boyun, bel, bacak, kol sırt ağrısı — Sıcağa tahammülsüzlük — Çabuk üşüme — El ve ayak üşümesi — Kabızlık — Bulantı (kusturmayan ısrarcı bulantı) — Devamlı hafif ishal — Sık dışkılama — Gözlerin dışarı fırlaması — Göz çevresinde sabahları belirgin olan şişme ve ödem — Saçlarda kepeklenme — Selülit

Hipotiroid tanısı konulan kişinin metabolizma hızı, medikal tedaviye başladıktan 15 ilâ 30 gün sonra düzene girmeye başlar. Doktor kontrolü altında düzenli ilaç kullanımı zorunludur. Her ne kadar tedaviyle birlikte kilo verme süreci başlasa da, hastaların % 17’si kilo verememektedir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda bu duruma daha sık rastlanır. Yapılan çalışmalar, hipotroid hastalığı olan kişilerde vitamin ve mineral yetersizliklerini saptamıştır. Özellikle selenyum, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve krom eksikliği sık olarak görülür. Aynı zamanda kolesterol,trigliserit,LDL değerlerinde yükselme ve insülin hormon işevinde bozulma söz konusudur.Bu yüzden hipotroid hastaların beslenmeleri farklıdır.Bunun için glisemik indeksi düşük besinler tüketmeleri kilo vermelerine yardımcı olur aynı zamandan vitamin ve mineral yetersizliği görülmez. Bunlar: bulgur, tam buğday ekmeği, nohut, yeşil mercimek, çavdar, yulaf, badem, ceviz, yufa, süt ürünleri, sebzeler, elma, armut… Glisemik indeksi yüksek besinleri bunlar patates, beyaz ekmek, pirinç, şeker, kuru üzüm, incir, muz, tatlı, hazır meyve suları gibi besinleri tüketmemelidir. Hem vitamin ve mineral eksikliği oluşur hem de kilo vermelerini engeller.

Omega 3 ile süt ve süt ürünleri, kilo vermeye yardımcıdır. Yapılan çalışmalar demir yönünden zengin kaynakların,kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerin hem kişinin depresyonunu azalttığını, hem de kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Selenyum ve çinko da kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir ve kilo vermeye yardımcı olur. Yağlı tohumlar badem, ceviz, fındık, et, tavuk gibi besinlerdir. Ancak vitamin suplemantı kullanırken Avitaminine dikkat edilmesi gerekir. Avitamininin fazla alınması toksik etkiye sebep olur.A vitamininden zengin besinler, yumurta, havuç, kayısı,portakal vb besinlerden zengindir.Örneğin 1 bardak havuç suyu tükettiğinizde havuç suyunun yapımı için 5 tane havuç kullanılır.Günlük A vitamini ihtiyacının 5 katı alınması vücutta vitamin doz oluşmasına neden olur ve bu da toksik etki oluşturur.
Tüm bu besinler tüketildiği hâlde hipotiroidi olan kişi yine de kilo veremeyebilir. Çünkü herkesin günlük olarak aldığı enerji eşit değildir. Harcanan enerjiden daha az enerji alınmadığı takdirde kilo verilmesi mümkün değildir.

Hipotiroid tevadevisinde önemli olan diğer unsurlar ise kişinin hastalık özgeçmişi (hipertansiyon, gut, böbrek, kalp, mide rahatsızlıkları…), yaşam biçimi, var olan beslenme kültürü ve kullanmakta olduğu (özellikle mide ve depresyon) ilaçlarıdır. Bu ilaçlar, hipotiroid tedavisi için kullanılan ilaçların emilimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Kilo alma ya da verme, tıbbi beslenme tedavisinin bir parçasıdır; yukarda sıraladıklarımızdan ayrı olarak düşünülemez ve kişiye özeldir.

Hipotroid tanısı olan kişiler her 6 ayda bir düzenli olarak biyokimya testlerini ve ilaç dozlarını doktorlarına kontrole giderek yaptırmaları gerekir.

Kilo verirken en çok sık yaşanan sorunlardan bir tanesi ödem sorunudur.Yani şişkinlik problemi ile karşılaşır.Yediklerinide dikkat ettiği halde,diyetisyen tarafından uygulanan tıbbi beslenme tedavisinde önerilen tüm besinleri uyguladığı halde kilo veremediğini hatta kilo aldığını tartıya çıktığında anlar.Bu da kişinin moralinin bozulmasına,bu kadar çok çabaladığı halde kilo veremediğini düşünür ,motivasyonu azalır ve tekrar tıkınırcasına yemek yemek ya da hatta eskisinden iki katı yemeye başlar.Aslında kilo verir ancak şişlik sorunu olduğu için bunu tartı da göremez.Bunun için günlük aldığı tuz alımına dikkat etmesi gerekir.Çok fazla tuz tüketmediğini düşünür ancak zeytin,peynir,turşu gibi besinler de tuz oranı yüksektir.Diğer taraftan çay,kahve de aynı zamanda ödeme yani şişkinliğe neden olabilir.Önemli olan günlük ne kadar çay veya kahve tüketimi kişinin ödemini etkileyip etkilemediğini gösterebilir.Diğer taraftan çok fazla tuzlu yemeyebilir,ya da çay kahve içmeyebilir ama yeterince vücudunun sıvı ihtiyacını karşılayamadığı için yani günlük vücudunun ihtiyacı kadar su tüketmediği içinde vücudunda su tutumu oluşabilir.

Hipotroid hastalarında görülen diğer bir önemli konu da konstipasyon yani kabızlık problemi çok sık rastlanır.Günlük herkesin düzenli olarak 25-30 gr arası posa alması gerekir.Eğer bu yeterli oranda besinlerden alınmadığı takdirde kişi de kabızlık şikayeti ile karşılaşır.Kişi eğer 3 günlük tuvalet ihtiyacını karşılamadığı takdirde tartıda gerçek kilosunu göremez bu da kişinin yanlış inanışlara düşünmesine neden olur.''Kilo vermemiyorum'' ,''Yapıyorum olmuyor'','' Su içsem yarıyor'',''Nasıl Kilo vereceğim'',''Ben de bir sorun var ama doktorlar bulamıyor'' gibi düşünce hataları oluşmaya başlar.Kişi beslenme programından uzaklaşır ve eski beslenme sistemine tekrar döndüğü için kilo almaya başlar.Bu yüzden kişinin öncelikle kabızlık problemini çözmesi gerekir.Bunun için sadece gün içerisinde sabahları aldığı kuru kayısı ya da sadece sebze tekbaşına yeterli gelmez. Günlük besinlerden posa ihtiyacını karşıladığı halde bağırsak sorunu çözülmeyebilir. Kişi gün içerisinde sürekli gergin,endişeli,kaygılı,üzüntülü gibi psikolojik durumlarda barsak tembelliği yapabilir.Başka bir sorun ise besin intoleransı olabilir.Bunun için uzmandan yardım alması gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipotiroid ve Kilo Verme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice KARSLIOĞLU Fotoğraf
Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
Ankara
Diyetisyen
Diyabet ,Çocuk ve Yetişkin Obezite Diyetisyeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Hamilelik Sonrası Kilo Verme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Doğum Sonrası Kilo Verme Dyt.Gülhan KOCA
► Kilo Alıp Verme Döngüsü Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yoyo Sendromu: Sürekli Kilo Alıp Verme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hipotiroid ve Kilo Verme' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:40
Top