2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değerler ve Çocuklarımız
MAKALE #6701 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Mart 2011 | 5,964 Okuyucu
Çocuklara dürüstlük, saygı, cesaret, hoşgörü gibi değerleri geliştirmeleri için yardımcı olmak onlara okuma, matematik, fen öğretmek kadar önemlidir. Pek çok değerin yaşam içinde kaybolup gitmesi, konunun daha duyarlı şekilde ele alınmasını gerekli kılmaktadır. ‘Dürüst ol!’, ‘Saygılı davran!’ gibi soyut yönlendirmeler yerine, uygulamaya yönelik yaklaşımlarla çocuk ve gençlere değerler aktarılabilir.

İşte anne-baba ve eğitimcilerin ev ve sınıf ortamında uygulayabilecekleri bazı somut ve yaratıcı alıştırmalar!

Dürüstlük

1. Çocuklarla birlikte dürüstlük temasını işleyen kitaplar okuyun, filmler izleyin.
2. Onlara gazeteleri inceledikten sonra , dürüst insanları konu alan makaleleri bulmalarını söyleyin. Yazıda söz edilen kişi dürüst davranmasaydı sonuç ne olurdu? Diğer insanlar bu durumdan etkilenirler miydi? Nasıl ? Bu soruları onlarla tartışarak yanıtlayın.
3. Çocuklara gazetelerde yer alan yalan söyleyen, çalan insanlara ilişkin haberleri okumalarını söyleyin. Eğer insanlar dürüst davransalardı bu sorunlar yaşanır mıydı, tartışın.
4. Bir poster yarışması düzenleyin. İnsanlara dürüstlüğü öğreten özgün resim ve sloganların yaratılması konusunda onları yönlendirin.

Saygı

1. Tüm aile birlikte televizyon seyrederken, izlediğiniz programlarda saygı(ya da saygısızlık) olarak nitelendirilen örnekler üzerinde durun. İnsanların birbirlerine nasıl davrandıklarını, nasıl saygı gösterdiklerini yemek yerken tartışın.
2. Okul töreni, futbol maçı, cami, sinagog veya kilise, tiyatroda saygılı davranmanın yolları nelerdir? sorusuna birlikte yanıt arayın.
3. Doğaya karşı saygılı olmayı ortaya koyabilmek için sınıfça bir parkı, sokağı veya plajı temizleme günü düzenleyin.
4. Grup halinde masal anlatma etkinliği düzenleyin. Bir kişi ‘Evvel zaman içinde, hiç kimsenin iyi terbiye almadığı bir ülke varmış’ diye masala başlasın. Hayal gücünü kullanarak herkes evde, okulda, işte, çocuk bahçesinde, markette saygının olmadığı bu ülkeyle ilgili hikayeye bir şeyler katsın. Daha sonra bu saygısızlar ülkesindeki insanların aslında nasıl davranmaları gerektiği üzerine sohbet edin.

Cesaret

1. Çocuğunuzun cesaret gerektiren durumlarda sorunları nasıl çözdüğünü anlamak için senaryolar oluşturun. Örneğin okulda biri zorbalık yaptığında nasıl davranır? Tehlikede olan arkadaşına yardım eder mi? Bir arkadaşı alkol, sigara veya uyuşturucu madde verirse ne yapar? Oynayarak durumu canlandırın.
2. Çocuklar karanlık, hayaletler, şimşek gibi pek çok şeyden korkarlar. Korkularla yüzleşmek cesaret ister! Işıkları kapatın ve çocuğunuz karanlıkta nesnelere dokunarak ne olduklarını bilmeye çalışsın. Birlikte onu hayaletlerden koruyacak bir ‘İyi Hayalet’ kahramanı yaratın ve resmini çizerek asın. Fırtına çıktığında onunla beraber tepinin, rüzgar sesi çıkarın, şimşek gibi haykırın ve yağmuru canlandırın.
3. Ona cesaret gerektiren durumlardan söz edin. Örneğin hata yapıldığında özür dilemek, başka insanların görüşlerinden farklı olsa da inandıklarının arkasında olma gibi. Cesur olmayı gerektiren diğer durumlara örnek göstermesini isteyin.
4. Cesaret temasını işleyen, altı kareden oluşan bir çizgi film yaratmasına yardımcı olun.

Hoşgörü

1. Sınıfınızda bir ‘Hoşgörü Haftası’ düzenleyin. Öğrencilerinize aile üyeleri, arkadaş ve toplum bireylerine karşı hoşgörülü davranmalarını hatırlatın. ‘Hoşgörü Haftası’ndan sonra , çabalarının sonuçları ve insanların tepkilerini onlarla paylaşın.
2. Aile olarak beraber yaşamak göründüğü kadar kolay değildir. Çocuğunuz okul gitmek için hazırlanırken , ablası banyoyu saatlerce işgal ediyor! Ondan durumu ablasının bakış açısıyla ele alarak bir kağıda yazmasını isteyin. Uzlaşmayı sağlayacak çözüm bulması için ona yardımcı olun.
3. Gelenekler ülkeden ülkeye değişir. Küreyi döndürün ve bir ülke seçin.O ülkede yaygın inanç ve adetleri araştırması için çocuğunuzu yönlendirin. Farklılıkların dünyayı daha renkli kıldığı görüşünü tartışın.
4. Çocuklara hoşgörüyü simgeleyen bir poster geliştirmelerinde yardımcı olun. Dikkat çekici mesaj ve resimlerle yaratıcı olmaları konusunda onları yönlendirin.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Değerler ve Çocuklarımız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► Psikolojik Temel Değerler ve Tutumlar ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Okulda Değerler Eğitiminin Gereği Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT
► Çocuklarımız ve Beklentilerimiz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Geleceğimiz Çocuklarımız Psk.Dnş.Nurhayat ALBAR
► Ödülle Cezalandırılan Çocuklarımız Psk.İrem OTURAKLIOĞLU
► Ailemiz & Bizim Çocuklarımız Psk.Eyüp TUNAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Değerler ve Çocuklarımız' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Ocak 2013
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
► Spor ve Çocuklar Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top