2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ataerkil Toplumda Çalışan Kadın Olmak
MAKALE #6750 © Yazan Psk.Hatice ZENGEL | Yayın Nisan 2011 | 10,158 Okuyucu
Sadece günümüzde değil, tarih boyunca toplumların çoğunda kadınlar ikinci sınıf vatandaş olarak görülmüş, ezilmiş, horlanmış, cinayetten tecavüze her türlü şiddete maruz kalmıştır. Cennet'i anaların ayakları altına koyan bir dinin mensupları, kendisi de ana olan karısını insan yerine bile koymamıştır, hep evin reisi, hep ne isterse olsun isteyen erkeğe, kadının onunla eşit haklara sahip olduğunu iddia bile edemez hale gelmiş bulunmaktayız. Gün geçmiyor ki, eşi, sevgilisi, hatta eski eşi tarafından öldürülen, tanıdık ya da yabancı biri tarafından tecavüze uğrayan bir kadın haberine rastlamayalım. Erkek, kendisine bahşedilen fiziksel gücü, sanırım yanlış yorumlayıp yanlış kullanmaktadır. O daha ağır işlerde çalışabilmek içindi bildiğimiz kadarıyla ama!

Bizimki gibi erkek egemen toplumlarda çalışan kadın olmak, kadın olmaya ek külfetler eklemek anlamına gelebilmektedir. İş yerinde mobbingin istifaya zorlamaktan cinsel tacizine kadar her türlüsüne maruz kalan kadın, susmak zorunda bırakılmakta, tıpkı evdeki gibi kırılan kolun yen içinde kalması beklenmektedir. Erkek çalışan ya da amir, ''erk'' sahibi ve kadına göre ''ek'' güce sahip olduğunu düşünebilmekte, hangi konumda çalışırsa çalışsın, ne kadar dürüst ve özverili olursa olsun, kadına bir hiç muamelesi yapabilmekte ve bu da yıldırma taktiklerinin en alt seviyesi olmaktadır.

Muhtemelen baba tarafından ezilmiş bir annenin olduğu evlerde büyüyen pek saygıdeğer erk sahipleri, kendini padişah, hatta Mısır Firavunu sanabilmekte, çalışan kadından da, onun tebası, kuluymuşçasına sogusuz sualsiz itaat beklemekte, sorgulama karşısında da öğrenciyi notla korkutan kötü öğretmen gibi, kötü idarecilik vasfının sonuna kadar hakkını verip cezaya başvurabilmektedir.

Gelelim çalışan eş olarak kadının durumuna. Kadın erkekten daha çok çalışıyor ve daha çok para kazanıyor olsa bile, ev hanımlarının ancak koca bir günde yaptığı tüm işi 3-4 saate sığdırmak ve de reis bey hazretlerine beğendirmek durumunda kalmaktadır. ''Yemeğin tuzu az olmuş'' gibi bir bahaneyi kavga sebebi olarak göstermek keşke sadece komedi programlarında olsaydı, ama maalesef tuz ekmekten aciz insanımıza koz olabilmektedir. Gerçekte eksik olan yemeğin tuzu olsa da eksiltilen hayatın tadı-tuzudur. Tüm gün işte yorulan kadına yardım etmek bir yana, kusursuz hizmet etmesi ve bunu görevi olarak kabul etmesi beklenmektedir.

Anne olmak, kadına özgüdür, tamam, ama ''Kalk çocuğun ağlıyor!'' diye bir kadını dürtmek, uykudan uyandırmak, erkeğin en doğal hakkıdır kendisine göre, çocuk büyüyüp bir yerlere gelince gurur duyacak ya babası olarak, daha ne yapsın! Sanki çocuk tek başına yapılıyormuş, sadece kadının çocuğuymuş gibi uykusuz kalması gereken, mamasını vermesi, bezini değiştirmesi, büyüdüğünde derslerine yardımcı olması, okula, arkadaşlarına, öğretmenlerine, ergenliğe uyum sağlamasına yardımcı olması gereken de genelde kadındır çoğu durumda.

İşe, eşe, eve, çocuğa yetişme telaşıyla harap olan, belki sabaha kadar ağlayan çocuğu belli bir yaşa gelene kadar deliksiz bir uykuya hasret kalan kadın, yanlış yapma ve dikkatsiz olma lüksüne de sahip değildir. Robot olsa bozulunacak bir tempoda hiç kusursuz, tıkır tıkır ve de mızmızlanmadan her şeyi mükemmel yapacak, üste takdir falan da beklemeyecektir, çok bekler çünkü!

Sözüm tabii ki tüm erkeklere değil, sadece, eşini, çalışanını anlamaya bile çalışmayan, kadının yapı itibariyle ne kadar kırılgan olduğunu göz önünde bulundurmayan, işte işini zora koşan, evde bir işin ucundan tutmaya yanaşmayanlara! Tamam, kadın ve erkek, yaradılış olarak bir elmanın iki yarısı falan değil, fiziksel, hormonal, beyin yapısı, duygular açısından çok farklıyız, ama bu bizim uyum içinde davranabilmemizin önünde engel olmamalıdır. Evet, kadın-erkek eşit haklara sahip görünür kanun önünde ama, uygulama maalesef o şekilde olmamaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ataerkil Toplumda Çalışan Kadın Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hatice ZENGEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hatice ZENGEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice ZENGEL Fotoğraf
Psk.Hatice ZENGEL
Adana (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hatice ZENGEL'in Yazıları
► Değişen Toplumda Kadın Psk.Burçak DEMİRKAN
► Çalışan Anne Olmak Psk.Çağla GÜNAY
► Kadın Olmak Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► İlişkilerde Ataerkil Yapının Etkisi Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Toplumda ve İlişkide Eş Olma Sorumluluğu Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ataerkil Toplumda Çalışan Kadın Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:15
Top