2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipospadias - İdrar Deliğinin Erkek Cinsel Organı Ucunda Olmaması (Peygamber Sünneti - Yarım Sünnet)
MAKALE #6751 © Yazan Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK | Yayın Nisan 2011 | 23,800 Okuyucu
HİPOSPADİAS NEDİR?

Hipospadias erkek çocuklarda 300’ de 1 oranında sıklıkta görülen, idrar deliğinin erkek cinsel organı ucunda olması gerekirken, penisin alt yüzünden makata kadar herhangi bir yerde olduğu doğumsal bir bozukluktur. Üretral meatusun (idrar deliği) yeri Penis ucundan makata doğru uzandıkça hastalığın şiddeti artmakta ve ek görülebilen patoloji oranı artmaktadır.İdrar deliğinin makata daha yakın olduğu vakalarda ve beraberinde özellikle çift taraflı inmemiş testisi olan çocuklarda genetik analiz önem teşkil etmektedir. Ailesel yatkınlığın görüldüğü bu rahatsızlık halk arasında ‘peygamber sünneti’ ya da ‘yarım sünnet’ olarak da bilinmektedir.Bu durum da hastalığın tanısının konmasını geciktirmekte ve cerrahi prosedürlerin başarısını olumsuz etkilemektedir.Hastalığın şiddetine göre erkek cinsel organında eğrilik olabilmektedir.Bu durum sıklıkla anormal deliğin daha aşağıda görüldüğü vakalarda sıklıkla gözlenmektedir.Ayrıca kasık fıtığı ve inmemiş testis hipospadyasla birlikte görülebilen diğer doğumsal problemlerdir ve fizik muayene esnasında erkek genital organlarının tam bir muayenesi gerekir.Tedavi edilmediği taktirde gelecekte idrar yapmada zorluk, cinsel ilişki kuramama ve doğal yollarla çocuk sahibi olamama gibi sıkıntılara yol açabilmektedir.Hipoaspadias tanısı çıplak gözle konur.Yenidoğanlarda fizyolojik fimozis nedeniyle tanısı atlanabilmektedir. Tek tedavi biçimi rahatsızlığın cerrahi olarak fonksiyonel ve estetik biçiminde onarılmasıdır.Bu cerrahi düzeltme için 200' den fazla tanımlanmış cerrahi teknik mevcuttur.Hasta için en uygun olan ve cerrahın en deneyimli olduğu tekniğin terch edilemsi gerkmektedir.Hipospadias hastalığının yerine ve şiddetine göre uygulanacak cerrahi prosedür değişmektedir.En sık uygulanan yöntem üretral yatağın tekrar oluşturulup rekonstrükte edildiği TIPU yöntemidir.Genellikle tedavi zamanlaması olarak çocuğun organ tanıma bilinci gelişmeden ve tuvalet eğitimi öncesi zaman tercih edilmekte ve sıklıkla 6 ay ile 1 yaş arası önerilmektedir.6 ay önce anestezi riskinin yüksek olması nedeniyle operasyon genelde önerilmez.Ameliyatın geç yaşlarda yapıldığı durumlarda spontan penil ereksiyonlar operasyon başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. Operasyon sonrası yatış süresi 2 ila 5 gün arasında değişmekte olup hasta yaklaşık 1 hafta süreyle sondalı kalmaktadır.Hipospadias ameliyatı sonrası en sık görülen erken komplikasyonlar kanama ve enfeksiyon iken,en sık görülen geç komplikasyonlar ise meatal darlık ve fistüldür. Hipospadias ameliyatını başarılı bir şekilde geçirmiş olan çocuklar tamamen normale dönerler.Hipospadias ameliyatalarında sünnet derisi (prepisyum ) kullanıldığından hipospadyaslı çocuklar kesinlikle sünnet edilmemelidir.

Hipospadyaslı çocuklar kimi zaman sünnet sonrası tanınır. Bu yüzden sünnet yaptırılmak istenen çocukların sünnet öncesi mutlaka konu ile ilgili bir uzman tarafından muayene edilmesi gereklidir

Bu yüzden bu ameliyatların uygun zamanda ve alanında yetişmiş uzman hekimler tarafından yapılması önem teşkil etmektedir.Her operasyon öncesi her türlü cerrahi vakada olduğu gibi cerrahi onam alınması gerekmektedir.Bu onam formlarında operasyonla ilgili riskler ayrıntılı biçimde açıklanmıştır.Hasta yakınları prosedürle ilgili olarak aydınlatılmalı çocuğun organ benliği gelişmeden operasyonun yapılması gerkmektedir.

Hastalıkla ilgili sık sorulan sorular

1)cerrahinin yapılmaması durumunda neler olabilir?

sıklıkla üretral meatusta darlığın eşilk ettiği bu patolojide zamanla idrar yapmada güçlük, buna bağlı mesane disfonksiyonu ve sonuçta üst üriner sistemde yani böbreklerde ve üreterde bozulmalar,tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları görülebilir.
penisteki eğriliğe bağlı ilerde cinsel yaşamda sıkıntılar,meninin kadın rahmine transportundaki bozukluklar nedeniyle infertilite riski gelişebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipospadias - İdrar Deliğinin Erkek Cinsel Organı Ucunda Olmaması (Peygamber Sünneti - Yarım Sünnet)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► Hipospadias (Yarım Sünnet) Prof.Op.Dr. Cevdet KAYA
► Hipospadias (Peygamber Sünnetlilik) Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► İdrar Tutamama (İdrar Kaçırma) Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hipospadias - İdrar Deliğinin Erkek Cinsel Organı Ucunda Olmaması (Peygamber Sünneti - Yarım Sünnet)' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnmemiş Testis Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:54
Top