2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüksek Ses ve Çocuk
MAKALE #6777 © Yazan Uzm.Psk.Özlem AKKEL | Yayın Nisan 2011 | 14,282 Okuyucu
Birgün unuttuğumuz şey çocuk olmak.Hepimizin bir zamanlar çocuk olduğu,sonra anne,baba ve işte artık arınmışızdır o hassasiyetten,o başkasına muhtaç olma durumundan ve hemen her olaydan etkilenmekten.

Çocuk olmak ne kadar zorsa bir çocuğu yetiştirmek de işte o kadar hassasiyet gerektiren bir süreçtir.Çevremizde çocuklarımızı tehdit eden bunca tehlike mevcutken bir anne bir baba olarak onlara gerekli eğitimi,uygun gelişim ortamını sağlamak uzman desteği almayı gerektirebilir.Sürekli gelişen toplumumuzda çocuğumuzun da kendi gelişim basamaklarını tırmanırken aynı zamanda çağın gelişim özelliklerini taşımasına yardımcı olmak onun bakımında en üst görevlerimizden biridir.

Sokakta,evde,okulda ve çocuğumuzun içinde bulunduğu tüm ortamlarda bir gürültü bir kalabalık ve karmaşanın mevcut olduğu kaçınılmaz.Çocuklarımız bu durumlarda ne kadar savunma mekanizmaları geliştirseler de yüksek ses ve gürültü ortamları onların tüm gelişim özelliklerini olumsuz etkileyebilmektedir.Yüksek sesli ortamlar çocukların hem işitsel dengelerini etkileyebileceği gibi hem de psikolojik olarak travmatik özellikler gösterebilmektedir.Sözü edilen yüksek ses ve gürültü bir eğlence ortamı olabileceği gibi doğal olayların getirdiği gök gürültüsü,patlayıcı maddeler vs. gibi çocuğu ürkütebilecek sesler içerebilir.En önemli gürültü ise en çok zaman geçirilen ve en fazla eğitimin sağlandığı aile içindeki,ev içindeki gürültüdür.Anne-baba birbirlerine seslerini duyuramazken ve gittikçe daha fazla yüksek sesle konuşmaya başlamışken onları izleyen,onların yüksek sesli iletişimsizliğinden etkilenen çocuklarının farkında olmayabilirler.

Gerek bebeklik döneminde,gerekse erken çocukluk ve ergenlik dönemini kapsayan yaş aralıklarında çocuklar bir çok gelişim basamağını tırmanırken önlerine çıkacak olumsuzluklarla başetmenin yararlı yönlerinden çok çocuğun yaşıtlarının gerisinde seyretmesine,takılmasına neden olan faktörlere ebeveyn olarak dikkat etmemiz gerekir.Eşimizle aramızda anlaşmazlıklar olabilir,çatışmalar yaşayabiliriz veya her ilişki de olabileceği gibi dönemlik sıkıntılarımız olabilir.Bunları konuşarak,tartışarak veya bir sure kaçarak farklı yöntemlerle yenebilir,üstesinden gelebiliriz.Çocuklarımızın yanında da tartışmalar yapabiliriz.Bu davranış şekilleri sağlıklı olmakla birlikte,iletişimsizlik halinde sadece bağırarak ve birbirimizin sözünü keserek yaptığımız gürültüler çocuklarımızın yanlış örneklerle yüzyüze gelmesi ve duygusal olarak yıpranmasına neden olabilir.Bunun dışında çocuğumuzun gerek fiziksel gerek zihinsel alanlarında gelişme sağlayabilmemiz için,sosyal anlamda dışlanmışlık,iletişime geçememe,konuşma ve dil alanlarında problemlerle karşılaşmamaları için öncelikle bizim onlara iyi birer model olabilmemiz ve iletişimimizi kuvvetlendirmemiz,çocuklarımızı gürültüden uzak ve anlaşılır ilişkiler içinde büyütmemiz gerekir.Yüksek sesli ortamlarda büyüyen çocukların özellikle kendini ifade de güçlük çektikleri,kekemelik gibi dil ve psikolojik faktörlerin tetiklediği bozukluklarla karşılaştıkları ve gerek yaşıtları gerekse diğer insanlarla iletişim problemleri yaşadıkları gözlenmektedir.Bu problemler erken çocukluk ve ergenlik döneminde kendisini saldırgan,sapkın,uyumsuz davranışlarla gösterebilir.İleriki yaş dönemlerinde ise birçok patolojiyi içinde barındırabilir.Onun kişiliği oluşurken bebeklikten itibaren yanında kavga etmemeli,yüksek sesle konuşmamalı ve aşırı gürültülü ortamlardan uzak tutabilmeliyiz.Onun ruhsal dünyasında kalıcı yaralar açmamaya her koşulda dikkat etmeliyiz.

Bebeğimizin ve çocuğumuzun iletişiminin,sözel ve bedensel etkileşiminin ve işbirliğinin güçlenmesi,yaşamla barışık olması,sağlıklı bir birey olarak toplumda yer alması yönünden onu desteklemeli,uygun gelişim ortamını sağlamalı ve uygun model olabilmeliyiz.Problemlerle başetmekte güçlük çektiğimiz durumlarda uzman desteğine başvurmak olumlu sonuca varmakta bize doğru yöntem ve zaman kazandıracaktır.

Psk.Özlem AKKEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüksek Ses ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem AKKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem AKKEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem AKKEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in Yazıları
► Özgüveni Yüksek Çocuk Yetiştirmek Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yüksek Ses ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluğu Kasım 2015
► Hayatımız Travma Ekim 2015
► Tükenen İnsan Temmuz 2015
► Duygusal İstismar Mayıs 2015
◊ Dönüşüm (Roman) Temmuz 2019
◊ Bir Kitap Bir Kendin.. Mayıs 2015
◊ Yeni Romanım Eylül 2014
◊ 3'e 1 Kala Babam ve Ben Haziran 2014
◊ Kötü Öğretmen Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:36
Top