2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpek Seçiminde ve Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar
MAKALE #6796 © Yazan Vet.Hek.Nadide MERAL | Yayın Nisan 2011 | 3,882 Okuyucu
1)Bir köpek edinmeden önce onu iyice gözlemlemelisiniz.
2)Sağlıklı olup olmadığını anlamak için gözlerine bakmalısınız. Gözler parlak olmalı ve canlı bakmalıdır. Gözlerinden gelen anormal bir akıntı bulunmamalıdır.
3)Daha sonra kulaklarının içini de kontrol etmelisiniz. Kulakları da temiz olmalı ve pis kokmamalıdır.
4)Derisine baktığınızda herhangi bir koku, yara ya da kıl dökülmeleri olmamalıdır. Kıl ve deri yapısı parlak ve canlı görünmelidir.
5)Yürürken ya da koşarken baktığınızda herhangi bir yürüyüş bozukluğunun bulunmaması gerekir.
6)Dışkısını da kontrol etmeniz gerekmektedir ve dışkısında şekil ya da renk bozukluğu bulunmamalıdır.
7)Ayrıca bir köpek edinirken onun sosyal ilişkilerini de iyice inceleyip ona göre karar vermelisiniz.
KÖPEKLERİN MAMA SEÇİMİ
Köpeğiniz için onun yaşına ve beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmış kuru mamaları tercih etmeniz en sağlıklı beslenme yolunu seçmiş olmanız demektir.
Köpekler etoburdurlar, ancak arada sebze de yemeleri gerekmektedir. Köpekleri tamamen etle beslemek doğru değildir. Sürekli etle beslemek yani köpeğinizi sürekli protein ağırlıklı beslemek deri ve kıl yapısında problemlere hatta ileride de böbreklerinde rahatsızlıklara bile yol açabilmektedir.
Ayrıca uzun süre ev yemekleriyle ya da yaş mamayla beslenen Köpeklerde de ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemler kaçınılmaz olur.
Bunun için aslında en uygun olanı köpeğiniz için onun ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak şekilde hazırlanmış kaliteli bir kuru mamayla onu beslemektir.
Emin olun ki bu türlü bir seçim köpeğinizin daha sağlıklı bir hayat sürmesini sağlar ve yaşam kalitesini artırır.

ÖNEMLİ!! Köpeğinize asla çiğ et yedirmemelisiniz.
Ayrıca asla sert ve ufak kemikler özellikle de tavuk kemiği vermemelisiniz. Bu gibi kemikler köpeğinizde ciddi sindirim sistemi rahatsızlıklarına hattasindirim sisteminde yaralanmalara yol açabilir.
MAMA KABI
Köpekler her zaman aynı yerden yemek yemeyi severler. Bu yüzden her zaman aynı yerden ve mümkünse aynı zamanlarda öğünlere bölerek uygun miktarlardaki mamayı vermelisiniz. Mamayı sürekli önünde bulundurmamalısınız.
SU İHTİYACI
Köpeğinizin önünde her zaman taze, içilebilir sıcaklıkta ve kalitede su bulundurmalısınız. Köpeğinizin uzun süre susuz kalması bazı sağlık problemlerine yol açabilir.
TÜYLERİN BAKIMI
Eğer uzun tüylü bir köpeğe sahipseniz köpeğinizin tüylerini her gün düzenli olarak taramalısınız. Bunun için önce bir köpek tarağı edinmeniz gerekmektedir. Önce tarağınızın kalın bölümüyle tüyleri açmalı, daha sonra sık dişli bölümüyle daha derindeki tüyleri taramalısınız. Böylece dipteki ölü kılları ve deri döküntülerini temizlemiş olursunuz.
Köpeğinizin tüylerini uzun süre taramazsanız bu tüyler birbirine dolanıp, keçeleşebilir ve can sıkıcı bir durum meydana gelebilir.

Ama eğer kısa tüylü bir köpeğe sahipseniz o zaman köpeğinizin pek fazla tüy bakımına ihtiyacı yoktur. Ancak yine de arada bir köpeğinizin tüylerini taramalısınız. Böylece köpeğinizin daha sağlıklı, bakımlı ve parlak tüy yapısına sahip olmasını desteklemiş olursunuz.
TÜY DÖKÜMÜ
Köpeğinizde belirli dönemlerde tüy dökümü görülebilir. Herhangi bir stres durumu ya da hastalık durumunda ise tüy dökümünde artış gözlenir. Eğer Bir hastalı durumundan şüpheleniyorsanız veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Ancak özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökümünde artış gözlenebilir, bu durum normaldir ve geçici bir durumdur.

*Eğer köpeğinizde tüy dökümünü azaltmak istiyorsanız veteriner hekiminizde satılan tabletlerden ya da özel ilaçlardan satın alabilirsiniz. Bu ilaçlar hem tüy dökümünü azaltırken hem de sağlıklı ve parlak bir tüy yapısının olmasını da sağlayacaklardır.
Unutmayın ki, tüy dökümünü sadece azaltabilirsiniz asla tam olarak durduramazsınız! Köpeğiniz her gün fizyolojik olarak bir miktar tüy dökmek zorundadır.

*Ancak özellikle yaz aylarında hem köpeğinizin hem de sizin rahatlığınız için köpeğinizin tüylerini istediğiniz ölçüde kısalttırabilirsiniz.
BANYO
Köpeğinizi çok sık olmamak şartıyla yıkayabilirsiniz. Bunun için köpeğinize uygun bir pet şampuan edinmeniz gerekmektedir. Başka kimyasallar kullanmak köpeğinizin deri yapısının bozulmasına yol açacaktır.
Ancak banyo yaptırdıktan sonra çok iyi kurulamalısınız ve asla soğukta bırakmamalısınız. Banyo yaptırdıktan sonra bir-iki gün köpeğinizi sıcak bir yerde barındırmalısınız. Aksi taktirde bağışıklık sistemi zayıflayacaktır ve vücudu hastalıklara dirençsiz hale gelecektir.
TIRNAKLARIN KESİLMESİ
Köpeğinizin tırnakları çok uzadığı zaman tırnak yapısında çeşitli bozulmalar meydana gelebilir ve bu durum köpeğinizin canının yanmasına hatta yürüyüş bozukluklarına sebep olabilir. Bu yüzden köpeğinizin tırnaklarını uygun aralıklarla kestirmelisiniz. Tırnak yataklarının derinliği köpekten köpeğe değişiklik gösterecektir. Bu nedenle bu işi bilen birine yaptırmalısınız. Özellikle siyah tırnaklı köpeklerde çok dikkatli olunmalıdır. Düzgün yapılmayan tırnak kesimlerinde ciddi kanamalar meydana gelebilir. Bu yüzden tırnak kesimi için en iyisi veteriner hekiminize başvurmanız olacaktır.
KÖPEĞİNİZLE OYUN
Köpeğinizin sağlıklı olması için onu düzenli olarak gezdirmeli ve idman yaptırmalısınız. Bu durum köpeğinizin sağlığı için önemlidir.
Ayrıca köpeğinizle beraber çeşitli oyunlar oynamalı ve ona zaman ayırmalısınız. Köpeğinizle oyun oynamak hem onu mutlu edecektir, hem köpeğinizin eğitimine katkı sağlayacaktır hem de aranızda bir bağın oluşmasına katkıda bulunacaktır .Kısacası onun sosyalleşmesini ve zeka gelişimini sağlayacaktır.
Oyun için çeşitli oyuncaklar seçebilirsiniz. Bu oyuncaklar hem köpeğinizin daha iyi vakit geçirmesini sağlar hem de diş dökme zamanında kaşınan damaklarına iyi gelir.

Ancak köpeğiniz için oyuncak seçerken güvenli olmasına dikkat etmelisiniz!!
*Oyuncak köpeğinize zarar verecek herhangi bir kimyasal madde içermemelidir, yani oyuncak zehirli bir madde olmamalıdır.
* Seçtiğiniz oyuncağın zarar verebilecek keskin ya da sivri uçları olmamalıdır.
*Eğer bir top alacaksanız bu top köpeğinizin tümüyle yutabileceği bir top olmamalıdır. Özellikle ufak toplardan ve köpeğinize zarar verecek çocuk toplarından kaçınmalısınız.
*Seçtiğiniz oyuncak kolay parçalanabilen ve çiğnenip yutulabilen cinsten de olmamalıdır.
TUVALET EĞİTİMİ
Köpeğinizi yemek yedikten yaklaşık 25-30dakika sonra eğer dışarı gezmeye götürürseniz ve bunu her yemekten sonra tekrarlarsanız birkaç gün içinde köpeğiniz dışarı tuvaletini yapmayı öğrenecektir.
KÖPEĞİNİZİN İLK MUAYENESİ VEAŞILAMA
Yavru bir köpek edindiğinizde sağlıklı olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Buna göre sağlık muayenesi yapılan köpeğinize ilk önce parazit tedavisi yapılır. Daha sonra ise 8 haftalık yaştan itibaren aşılarına başlanmalıdır .Veteriner hekiminizin oluşturacağı aşı takvimine göre köpeğinizin ilk aşıları tamamlanmış olur.
**İki ayda bir iç ve dış parazit tedavisini yaptırmanız gerekmektedir.İç parazit tedavisi özellikle insana geçen kist hastalığının önlenmesinde yani sizin sağlığınız için büyük önem taşımaktadır.
**Özellikle bahar aylarında ise dışparazit(bit,pire,kene) tedavisine özen göstermeniz gerekmektedir.
KÖPEKLER İÇİN ZARARLI BESİNLER
Çikolata: Çikolata theobramin ve kafein içermektedir. Ve bu maddeler köpeğinizde ciddi problemlere yol açarlar.Köpeğinize çikolata yedirmemeniz gerekmektedir.

Şeker:Köpeklere fazla miktarda şeker yedirmek köpeklerde diabet(şeker) hastalığına yolaçabilir,bunun sonucunda köpeğinizde körlük bile görülebilir.

Yaşve kuru üzüm:Köpeğinize yedirdiğiniz yaş ve kuru üzüm köpeğinizde zehirlenmelere yol açabilir.Nedeni ise tam olarak açıklanamamıştır.

Çiğbalık:Köpeğinize çiğ balık yedirmekten kaçının.Özellikle uzun süreli çiğbalıkla beslenen köpeklerde sinir sisteminde bozukluklar meydana gelmektedir.Bunun da nedeni çiğ balıkta bulunan tiaminaz enzimidir.Bu enzim köpeğinizde B1 vitamini eksikliğine yol açmaktadır.Pişmiş balıkta bu enzimin etkinliği azalmaktadır.

Çiğyumurta:Çiğ yumurta akında avidin maddesi bulunur.Bu madde B7 vitaminin emilimini azaltır ve köpeğinizde deri ve tüy problemlerine yol açar.

Tavukkemiği,balık kılçığı:Hiçbir şekilde köpeğinize yedirmemelisiniz. Ciddi sindirim sistemi bozukluklarına yol açar hatta sindirim sisteminde tahribata ve kanamalara da yol açabilir.

Kedimaması:Kedi mamasıyla uzun süre köpeğinizi beslediğinizde sindirim sistemi problemleriyle karşılaşmanız mümkündür.

Süt:Köpeklerçoğu kez laktozu sindiremezler.Köpek sütü ile inek sütü arasında bileşim bakımından fark olduğu için,köpeğinize inek sütü vermemelisiniz .Eğer vermek zorunda kalırsanız sütü sulandırarak verebilirsiniz.

Küflü,bayatgıdalar:Köpeğinizi komaya sokabilir,ölümüne sebep olabilir.

Evyemekleri,sofra artıkları:Bu gibi besinlerle köpeğinizi beslemek, köpeğiniz için tam olarak ihtiyaçlarının karşılanamadığı bir beslenme şekli olacaktır. Ayrıca uzun süre bu gibi gıdalarla beslemek köpeğinizde metabolik rahatsızlıklara,kalp rahatsızlıklarına ve dişlerde problemlere yol açmaktadır.

***Bunun için en uygun olanı köpeğinizin ihtiyaçlarına ve yaşına göre hazırlanmış uygun bir kuru mamayla onu beslemek olacaktır!!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpek Seçiminde ve Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Nadide MERAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Nadide MERAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nadide MERAL Fotoğraf
Vet.Hek.Nadide MERAL
Samsun
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Nadide MERAL'ın Makaleleri
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Köpek Kafesi Kullanımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Köpek Seçiminde ve Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Atlarda Ekokardiyografi PDF Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:40
Top