2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okullardaki Rehber Öğretmenler Derslere Girerek Çocukları - Gençleri Hayata ve Sorunlara Karşı Aşılamalıdır
MAKALE #6852 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Nisan 2011 | 5,647 Okuyucu
"OKULLARDAKİ REHBER ÖĞRETMENLER DERSLERE GİREREK ÇOCUKLARI - GENÇLERİ HAYATA VE SORUNLARA KARŞI AŞILAMALIDIR"

Dünyaya gelen, ileride anne - baba - eş ya da işçi – patron, hasta yahut sağlıklı birer birey olan herkes mutlaka uzun çocukluk sürecinden, dolayısı ile de okul yaşantısından geçmektedir. Bu olgu aşağı yukarı her okulda bulunan, maaş da alan ancak işlevleri gün içinde kendilerine başvuran üç - beş kişi ile sınırlı kalan, böylece mesleki olarak zamanla körelen / soğuyan, bir bakıma "okul psikologu" diyebileceğimiz rehberlik uzmanlarından daha aktif bir şekilde yararlanmayı zorunlu kılmaktadır.

Hayat ve zorlu yaşam koşulları insan psikolojisini kepçe ile bozarken, kişilik, algı, düşünce ve davranış yapıları büyük ölçüde okul döneminde şekillenirken bu uzmanların tek tek kişilerle ilgilenmeleri, büyük ölçüde de ders – sınav ve başarı odaklı sınırlı bir işlev görmeleri, adeta kepçenin götürdüklerini çay kaşığıyla dengelemeye çalışmaları fazlaca işlevsel olmasa gerektir.

Bu ve daha başka denlerle, söz konusu uzmanların sadece odalarında oturmaları, kendilerine başvurana üç - beş kişiye yönelik, büyük ölçüde de eğitim, başarı ve tercih odaklı sınırlı bir işlev görmeleri engellenmeli; belli bir plan dahilinde sınıflarda güncel ve pratik psikoloji derslerine girmeleri, hayata, olaylara, insanlara, sorunlara, evlenince eşe, sahip olunduğunda çocuğa yönelik sağlıklı algı, düşünce, tepki ve davranış kalıplarını (ve çok daha fazlasını) öğretmeleri yönünde acilen mevzuatsal bir düzenlemeye gidilmelidir.

Tıbbi nitelikli ancak çok elzem olan Acil - İlk yardım bilgileri yahut trafik kuralları eğitimi için bile derse giriliyorsa, bu hayati bilgiler sadece baş vuranlara değil de her öğrenciye, hem de ders ortamında öğretiliyorsa bahsini ettiğim konularda benzer bir uygulamaya geçilmesi yadırganmamalıdır.

Bu şekilde söz konusu uzmanlarca ileride “yetişkin birey, ana, baba, eş” olacak adaylara “koruyucu, geliştirici, eğitici, destekleyici, çözümleyici ve yönlendirici” nitelikli somut, işe yarayan, sorun çözme donanımı kazandıran "psikolojik danışmanlık ve psikolojik eğitim" dersleri / desteği verilmesi, bir bakıma (sadece) karnı acıkanlara hazır balık verilmesi yerine balık tutma becerisinin kazandırılması sağlanmalıdır.

Hem böylece, her çocuğun "kendini gerçekleştirme" dediğimiz zorlu gelişim sürecini tamamlamasına daha aktif, daha katılımlı bir uygulama ile destek olunabilmesi de mümkün olacaktır.

"ÇOCUKLARA BİR SEFERDE BİRDEN FAZLA YA DA SIK SIK HEDİYE ALMAK GELİŞİMLERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Klinik gözlem ve uygulamlarımdan öğrendiğim kadarıyla bir seferinde birkaç hediye birden almak ya da sık sık hediyeye boğmak çocuklarda “ilgi, dikkat, çatallı düşünce, yoğunlaşma” bazlı bazı sorunlara yol açabiliyor.

Bu sorun zamanla yapısal bir nitelik kazanmaya, söz gelimi ilgide azalma, yoğunlaşmada sorun yaşama, dikkatte kolayca kayma / dağılma, bir şeyle ilgilenirken aynı anda başka şeyleri de düşünme (zihin dağınıklığı, çatallı düşünce) türü sorunlara neden olabiliyor.

Ayrıca bu hatalı yaklaşım ve benzerleri çocukta "sabırsızlık, çabucak kızma, ani nitelkli duygusal değişkenlikte artış, tatminsizlik, öfke hatta şiddete yatkınlık" gibi negatif kişilik özelliklerinin edinilmesinde de ciddi ölçüde rol oynayabiliyor.

Çocuklar aynı anda birkaç hediye birden aldıklarında yahut sık sık hediye ile muhatap edildiklerinde diğer oyuncaklara ilişkin merak duyguları ön plana çıkmakta, o an ilgilendikleri oyuncaklara yönelik ilgileri, dikkat ve hevesleri vaktinden önce azaltmakta, bu olgu uzun çocukluk yılları içersinde tekrar tekrar yaşandığında çocuklarda çabucak sıkılma, ilgilerinde daha çabuk dağılma, dikkatte kopma, heves de sönme, bir şeyle ilgilenirken başka şeyleri de düşünme alışkanlığı edinme gibi daha çok okul döneminde sorun yaratan akademik nitelikli performans sorunlarına neden olabilmektedir.

Çünkü davranışların niteliği, sergilenme sıklığı, şiddeti gibi unsurlar insan psikolojisinin diğer önemli bir bileşeni olan duyguları etkilemekte, onları (özellikle çocukluk çağında) yanlış bir zemin üzerinde oluşturmakta ya da (en azından) yönlendirebilmektedir.

O bakımdan çocuklara bir seferde tek ve uzun zaman aralıklarıyla, birini tamamen sindirip hevesini alınca, uyanan ilgisini, tatmin duygusunu vs. iyice tüketince, yani eski hediyeden tamamen kopup da yeni ve farklı bir hediyeye her manada hazır ve açık bir hale gelince, ayrıca basit denilebilecek türde (pahalı ve yaşının üstünde olmayan) hediyeler alınması gerekiyor.

Psikolog
İzzet Güllü
MDH

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okullardaki Rehber Öğretmenler Derslere Girerek Çocukları - Gençleri Hayata ve Sorunlara Karşı Aşılamalıdır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Selfieden Ruhsal Sorunlara Psk.Cengiz TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okullardaki Rehber Öğretmenler Derslere Girerek Çocukları - Gençleri Hayata ve Sorunlara Karşı Aşılamalıdır' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:24
Top