2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gut Hastalığı ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
MAKALE #6876 © Yazan Dyt.Bahar SEZER | Yayın Mayıs 2011 | 8,048 Okuyucu
Gut hastalığı nedir? Gut; eklemlerde ve bunların çevresinde “Monosodyum ürat” kristallerinin birikmesi sonucu gelişen ve % 95 vakada kanda ürik asit fazlalığıyla seyrede , tekrarlayıcı özellikte eklem iltihaplarına neden olan bir metabolizma bozukluğu hastalığıdır.

Kİmler risk altında?

Gut hastalarının yaklaşık olarak % 95′i 40-50 yaş arası erkeklerdir. Bayanlarda nadir görülür ve çoğunlukla gut hastalığına yakalanan kadınlar menopoz sonrası döneme girmiştir. Ailede gut öyküsünün olması , yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite , alkol tüketimi gut hastalığı riskini arttırır.

Gut hastaları nasıl beslenmeli , nelere dikkat etmeliler?

*Gut hastaları için antioksidan vitaminler çok değerlidir. Güçlü antioksidanlar hücreleri oksidatif hasardan korur. A,C,E ,Omega 3 ,Koenzim Q10, Selenyum antioksidan özelliği ile öne çıkan besin öğeleridir. Gut hastalarının diyetleri bu gruplardan zengin olmalıdır.

*Gut hastalarının vücutlarında bir sindirim enzimi olan ürikaz yeterince üretilmez. Bu sebeple enzim takviyesi faydalı olabilir.

* Yabanmersini ve siyah üzüm çok güçlü bir antioksidan olan antosiyanidin ve proantosiyanidinin en zengin kaynaklarıdır. Hergün ara öğün olarak 1 avuç taze yada kuru yaban mersini yada 1 avuç siyah üzüm tüketmek hücre hasarından korunmak için çok faydalı olur.

*Zerdeçal,kereviz tohumu eksraktı güçlü bir antienflamatuar besinlerdir.

*Papatya,civanperçemi ,nane yatıştırıcı, ağrı kesici etkiye sahiplerdir. Atakların olduğu dönemlerde bu üç bitki ile demlenmiş çay gut hastalarını çok rahatlatır.

*Huşağacı,dulavratotu,safran,ardıç diğer faydalı antienflamatuar bitkilerdir.

*Gut ataklarının olduğu dönemlerde 2 hafta boyunca sadece taze sebze ,meyve, taze meyve suları tüketilmelidir.

* Yaban mersini,çilek ve özellikle kiraz,vişne ( taze yada donuk) çok güçlü antioksidan meyvelerdir ve ürik asidi nötralize ederler. Gut hastalarının hergün 1 porsiyon taze kiraz yada vişne tüketmesi yada 250 ml vişne suyu içmesi gerekmektedir.

*Gut hastalarının diyeti pürinden fakir olmalıdır. Hamsi,ançuez,uskumru,ringa balığı,kabuklu deniz ürünleri,midye, et suları,sakatatlar, kuşkonmaz,mantar,fıstık , fıstık ezmesi,ekmek ve bira mayası pürinden zengin besinlerdir.

*Kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata kafeinden zengindir.

*Karnabahar, kurubaklagiller, balık, tavuk, yumurta, yulaf, bezelye, ıspanak ve mayalı ürünler sınırlandırılmalıdır

*Bol su tüketimi ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

*Alkolden uzak durulmalıdır. Alkol ürik asit üretimini artırdığı gibi fazla ürik asidin vücuttan atılmasını da zorlaştırır.

*Gut hastaları kızarmış ve kavrulmuş besinlerden uzak durmalıdır. Yanmış yağdaki E vitamini kaybı sebebiyle eklemlerdeki enflamasyon artar.

*Beyaz un, şeker gibi rafine edilmiş karbonhidratlar uzak durulması gereken diğer zararlı besinlerdir.

*Aminoasit suplementleri kullanmaları uygun değildir.Glisin amino asiti ürik asite dönüşerek kan seviyelerini yükseltir.

*Gut hastaları fazla kilolarından kurtulmalıdır . Kilo kaybı serum ürik asit seviyelerini düşürür. Ancak çok düşük kalorili ,bilinçsiz diyetler uygulanmamalıdır. Aşırı düşük kalorili diyetler kas yani protein yıkımana da sebep olacağı için kanda ürik asit seviyeleri arttırır. Diyetisyen kontrolünde , haftada 1 kg’ı geçmeyecek şekilde kilo verilmesi en sağlıklısıdır.

*Yüksek doz niasin ( 50 miligram üstü) alımından kaçınılmalıdır.

*Bir takım vitaminlerin yetersizliğinde de ürik asit seviyeleri artarak gut ataklarını tetikler. Pantotenik asit ( Vit B5) , A vitamini ve E vitamini hücresel hasarı artırır.

*Uzun süre antibiyotik kullanımı kanda ürik asit seviyelerinin artmasına yol açar. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, kivi gibi C vitamini içeriği yüksek besinler bolca tüketilmelidir .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gut Hastalığı ve Tıbbi Beslenme Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bahar SEZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bahar SEZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar SEZER Fotoğraf
Dyt.Bahar SEZER
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bahar SEZER'in Makaleleri
► Fenilketonüri Tıbbi Beslenme Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Diyabette (Şeker Hastalığı) Beslenme Tedavisi ve Önerileri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Et Tüketimi ve Gut Hastalığı Tedavisi Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gut Hastalığı ve Tıbbi Beslenme Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Safra Kesesi Hastalıklarında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:34
Top