2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kabızlıktan Korunmak İçin 10 Öneri
MAKALE #6877 © Yazan Dyt.Bahar SEZER | Yayın Mayıs 2011 | 6,938 Okuyucu
Bazı basit ama önemli kuralları yaşam tarzı haline getirmek sizi ömür boyu kabızlıktan koruyacaktır;

1.Bol posalı beslenin.Günlük 25-30 gr posa tüketimi kabızlıktan korunmak için yeterlidir.

2.Kabuklu yenebilen meyve ve sebzeleri kabuğu ile tüketin.

3.Kuru meyvelere ( Kuru kayısı, kuru erik, incir ) günlük beslenmenizde yer verin.

4.Daha fazla su için .( günde 8-10 büyük bardak)

5.Kafeini ve kolalı içecekleri azaltın.

6.Düzenli egzersiz yapın. Hergün 30 dakika orta tempo yürüyüş, asansör kullanmamak ve bir durak önce inip yürümek bağırsak hareketlerini artırmaya yetecektir.

7.Düzenli dışkılama alışkanlığı kazanın.

8.Az ve sık beslenin.

9.Stresi azaltın. Stresle başa çıkmanın yollarını öğrenin .Meditasyon yapın.

10.Dışkılama uyarılarını engellemeyin.Dışkılama ihtiyacınızı ertelemeyin.Acele etmeden,zorlamadan ve tuvalette yeterince vakit geçirerek tam boşalımın olmasını sağlayın.Doğru pozisyonda oturun.

Kabızlığın Düşmanı Posalı Yiyecekler

Posa yani lif ; bitkilerin hücer duvarını oluşturan , sindirim sisteminde emilmeyen ancak organizma için sayısız faydası olan kısımlarıdır. Vücudumuzda sindirilip emilmediği için posadan bir kalori almayız. Posa sağlığın sürdürülmesi , başta kolon kanseri olmak üzere bir takım ciddi hastalıkların önlenmesi için çok önemli ve gereklidir. Tıbbi beslenme tedavisinin başlıca öğeleridir. Posadan zengin yiyecekler bir çok vitamin ve minerali de dengeli bir biçimde içeren yiyecekler olduğu için posadan zengin beslenme tarzı aslında sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesidir. Posa içeriği yüksek beslenme şekli aşırı kalori alımını azaltır ve şişmanlığı engeller , kabızlığı önler yada tedavi eder. Posadan zengin beslenen toplumlarda obezite , kalp hastalıkları , tip 2 diyabet , kanser görülme oranı düşüktür.

Besinlerle alınan posa sindirim sisteminde sindirilmeden kalın bağırsağa kadar ulaşır. Yetişkin ,sağlıklı bir insan bağırsağında yaklaşık 100 trilyon bakteri bulunur. Bu bakterilerin büyük çoğunluğu faydalı yani probiyotik bakterilerdir, Çok az miktarı ise zararlı bakterilerdir. Sayıca zararlı bakteriler yararlıları geçtiğinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Sağlıklı bir bağırsak florası ne kadar posalı besin tükettiğinizle doğru orantılıdır. Probiyotik bakteriler kolon duvarında koruyucu zırh oluşturarak toksinlerin emilimini engeller ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlü kılarlar.

Günlük 25-30 gr kadar posa tüketimi sağlığın korunması için yeterli düzeydir.Hatta son yayınlarda kadınlarda 30 gr, erkeklerde ise 38 gr. kadar posa alımı önerilmektedir. Ancak 50-60 gr.ın üzerindeki aşırı tüketimlerin de bir takım zararları vardır. Kalsiyum, demir,çinko gibi yaşam için elzem minerallerin emilimini azaltıp yetersizliği yol açabilir.Özellikle demir eksikliği anemisi olanlarda , gelişim çağındaki çocuklarda ve yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.

Posa içeriği en yüksek besin grupları mercimek, nohut, kurufasulye gibi kurubaklagillerdir. Bunları kepeği ayrılmamış tam tahıl ürünleri ve ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sebze ve meyveler izler.

Diyetteki posayı artırmanın yolları;

1.Haftada 2 kere kurubaklagil tüketimi ihmal edilmemelidir.

2.Kabuklu yenebilen sebze ve meyveleri kabuklu tüketmek yeterli posa alımını destekler.

3.Günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.

4.Çiğ tüketilebilen sebzeleri pişirmede , çiğ yemeye özen gösterilmelidir.

5.Beyaz ekmek yerine tam buğday,çavdar, kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.

6.Esmer makarna , kepekli pirinç yada bulgur tercih edilmelidir.

7.Her tür yemeği çeşitli sebzeler ile pişirmeye ve hazırlamaya özen gösterilmelidir.

8.Meyve suyu yerine meyvenin kendi tüketilmelidir.

9.Günde 1 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kabızlıktan Korunmak İçin 10 Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bahar SEZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bahar SEZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar SEZER Fotoğraf
Dyt.Bahar SEZER
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bahar SEZER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kabızlıktan Korunmak İçin 10 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Safra Kesesi Hastalıklarında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:06
Top