2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Katarakt: Katarakt Nedir, Nasıl ve Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir? Kataraktta Fako Yöntemi
MAKALE #6906 © Yazan Op.Dr.Timuçin YILDIRIM | Yayın Mayıs 2011 | 7,423 Okuyucu
Katarakt nedir?

Katarakt göz içinde bulunan doğal merceğin şeffaflığını kaybedip bulanıklaşmasıdır. Hastalar önceleri görmede hafif azalma , ışıktan rahatsız olma, geceleri net görememe gibi şikayetlerle doktora başvururlar, zamanla görme seviyesi yavaş yavaş düşer. Hastalar buzlu veya buğulu bir camın arkasından bakıyorlarmış gibi gördüklerini ,renklerin soluklaştığını,detayların kaybolduğunu tarif ederler. Sonuçta tedavi edilmediğinde tam görme kaybı gerçekleşir.

Katarakt Nasıl ortaya çıkar ?

Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen sebepleri arasında

-metabolik hastalıklar
-beslenme bozuklukları
-sigara kullanımı
-göz veya kafa travmaları
-geçirilen ağır hastalıklar
- ultraviyole ışınları gibi birçok risk faktörü
bulunmaktadır. Ender olarak doğumsal da olabilir.

Lens opaklaşarak şeffaflığını kaybetikçe hastalar giderek artan önce uzak,daha sonra da yakın görme bozukluğundan şikayet ederler.

Katarakt gelişen bazı hastalarda miyoplaşma ile birlikte yakın görme geçici olarak artabilir fakat bu durum çok uzun sürmez . Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.

Türleri nelerdir ?

Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3 ana grup altında incelenebilirler:
  • Yaşa bağlı kataraktlar
  • Doğumsal kataraktlar
  • İkincil kataraktlar: Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortizon gibi), darbeler, metabolik hastalıklar(diyabet gibi) sonucunda oluşanlardır.
Nasıl Tedavi edilir ?

Kataraktın ilaçla veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. İlerlemesini durdurabilecek bir yöntem de bulunabilmiş değildir. Tek tedavisi cerrahidir. Ameliyat, şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yapay bir göz merceğinin yerleştirilmesi prensibine dayanmaktadır.

Katarakt tedavisinin en güncel olan ameliyat sistemi fako cerrahisidir.Genel olarak Lazerli dikişsiz yöntem olarak da bilinir. Fakı cihazı, ultasonik ses dalgaları yardımıyla kataraktlı merceği göz içerisinde eritir ve artıkları da emerek temizler. Böylece katarakt temizlendikten sonra,yapay mercek göz içerisine yerleştirilir.

Fako yöntemi sayesinde göz içerisine çok küçük bir bölgeden girilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Deneyimli ellerde neredeyse her türlü katarakta uygulanabilmektedir. İşlem süresi kısalmakta ve ameliyatın emniyeti artmaktadır. Ameliyat süresi bu öntem ile 10 dakikayı aşmamaktadır.

Ne Zaman Ameliyat olmalı ?

Özel duruml
ar dışında hasta ne zaman isterse o zaman ameliyat olabilir. Kataraktın şişerek komşu dokulara baskı yaptığı veya sıvılaşarak gözün diğer boşluklarına sızmaya başladığı durumlarda hiç beklemeden acil cerrahi gereklidir.

İki gözü birden katarakt olan hastalarda aynı gün veya 1 günarayla cerrahi yapmak sakıncalı durumlar yaratabilir. 2. gözün ameliyatı için bir hafta beklenip herhangi bir komplikasyon gelişmediyse cerrahi yapılmalıdır. Cerahi sırasında göze mikrop bulaşması durumunda iki göz birden etkilenirse hasta gündelik hayatını bile sürdüremez hale gelebilir.

Katarakt ameliyatında kullanılan mercekler önemli mi ?

Ameliyatta göz içine konulan mercekler ile görüş kaliteniz birebir ilişkilidir. Yalnız mercekler değil ameliyat sırasında kullanılan göz içi ilaçlar ve göze giriş yapılan bıçaklar da ameliyat sonrası iyileşme hızınızı ve konforunuzu belirler. Hepsi bir yana katarakt ameliyatında en önemli unsur doktordur. Konusunda tecrübeli bir doktorun elinde ameliyat ağrısız sızısız 10 dk kadar sürer.

Katarakt ameliyatından sonra görmem artmadı neden ?

- Zaten ameliyattan önce de taşıdığınız ekstra başka bir göz rahatsızlınız olabilir.
Örneğin şeker hastası iseniz ve katarakt ameliyatı öncesinde de sinir tabakanızda bir kanama var idiyse görmeniz artmayabilir. Yaş tip SMD (senil maküla dejenerasyonu ) hastası iseniz katarakt ameliyatından sonra görmeleriniz eskisinden daha kötü hale gelebilir.
-Doğuştan gelen tembelliği olan gözlerde ameliyat sonrası görmede artma olmayabilir.
-Göz siniriniz ameliyat sonrası su toplayabilir ve görmenizin artması ayları bulabilir
- Ameliyat sırasında komplikasyon gelişmiş ve doktor mercek koyamamış olabilir.

Katarakt ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim ?

Ameliyattan birkaç saat sonra göz açılabilir. Göz ovalanmaz,basınç uygulanmaz.Birkaç gün süreyle gözün ve yüzün yıkanmaması gereklidir . Hasta katarakt ameliyatından bir hafta sonra banyo yapabilir. Operasyondan sonra 1. gün, 1. hafta ve 1. ay kontrolleri yapılır. Bu zaman zarfında göz damlalarıyla hem gözün iyileşmesi hem de enfeksiyona karşı korunması sağlanır

Katarakt tekrarlar mı ?

Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt oluşmaz. Katarakt ameliyatında suni merceğin üstüne yerleştirildiği zar zamanla kesifleşebilir. Bu ikincil katarakt olarak isimlendirilse de aslında gerçek bir katarakt değildir. Bu oluşum YAG lazerle 30 saniye içinde kolayca tedavi edilebilir. Bazı hastalarda kendi kendine veya travma sonucu göze konulan mercek yer değiştirebilir, kayabilir, bu durumda ikinci bir ameliyatla kayan mercek çıkartılır yerine yeni bir mercek konulur
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Katarakt: Katarakt Nedir, Nasıl ve Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir? Kataraktta Fako Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Timuçin YILDIRIM Fotoğraf
Op.Dr.Timuçin YILDIRIM
Ankara
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Katarakt: Katarakt Nedir, Nasıl ve Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir? Kataraktta Fako Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:55
Top