2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme (Göğüs) Büyütme
MAKALE #6924 © Yazan Op.Dr.Eser AYDOĞDU | Yayın Mayıs 2011 | 7,489 Okuyucu
MEME BÜYÜTME

Meme ameliyatları kadının kendine özgüveninin tekrar kazanmasına yol açan operasyonlardır. Kadının doğum ve emzirme dönemleri sonrasında meme dolgunluğunu kaybediyor, içi boşalıyor ve bundan dolayı meme içine protez konularak memeye yeniden bir boyut ve şekil kazandırılıyor.

Bir kadın için göğsü çok önemlidir. Meme büyütme ameliyatlarına da tıpkı meme küçültme ameliyatlarında olduğu gibi sağlık açısından da bakmak gerekir. Her hastaya ameliyattan önce meme ultrasonu ( USG) veya Mamografi çektirilmesi gerekmektedir. Sonucu doğrultusunda operasyon planlanmalıdır.

Meme büyütme operasyonu genel anestezi altında gerçekleşir. Operasyon yaklaşık 1.5 – 2 saat sürmektedir. Konulan protezin yüzeyine göre düz yüzeyli ve/veya texture yüzeyli ; protezin şekline anatomik(damla) ve/veya yuvarlak ; protezin meme dokusunun altına yada kas dokusunun altına konulması gibi teknik detaylar hekiminizle yapacağınız birebir görüşme sonucu karar verilecektir.

Operasyon sonrası ufak bir pansuman yapılır ve 1 ay süreyle takacağınız sutyen size hekiminiz tarafından giydirilir.operasyon sonrası 1 gece hastanede kalmanız yeterli olacaktır. 2-3 gün içerisinde rahatlıkla iş ve sosyal hayatınıza dönebilirsiniz. Fakat 1 ay süreyle yoğun bir spor ya da egzersiz yapmamanız önerilir. En çok meme büyütme ameliyatının yapılması için sebepler:

- Memelerde küçüklük olması

- Memelerde asimetri olması

- Doğumdan sonra süt vermeye bağlı memelerin içinin boşalması

- Kilo verme ile memelerde küçülme ve sarkma olması

- Kanser cerrahisi sonra memenin yokluğu


Meme büyütme ameliyatlarında birkaç yöntem mevcuttur. Bunlar;

-Yağ enjeksiyonu

-Dolgu maddesi enjeksiyonu

-Silikon (protez) ile büyütme


Silikon (protez) ile meme büyütme ameliyatından önce diğer yöntemlerden kısaca bahsetmek istiyorum. Hastalarım özellikle bu konuda çok soru sormaktadırlar. Çünkü meme silikonu sanki zararlı bir materyalmiş gibi, ameliyatı tehlikeliymiş gibi, diğer yöntemler daha sağlıklıymış gibi yanlış bilgiye sahipler. Bana “silikon” tehlikeliymiş, biz yağ enjeksiyonu yaptırsak, meme dokusunu büyütücü kremler veya haplar kullansak daha sağlıklı değil mi diye sorarlar… Bu konuyla ilgili olarak meme silikonundan önce diğer yöntemleri anlatmak istiyorum.

MEME BÜYÜTMEDE YAĞ ENJEKSİYONU

Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme hastanın bir bölgesinden alınan yağ dokusunun meme dokusunun altına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Yağ enjeksiyonun birçok dezavantajı mevcuttur. Enjekte edilen yağ kısa süre içinde erimekte ve tekrarlanması gerekmektedir. Yağın erimesi bazen bir memede fazla olurken diğer memede az olduğunda asimetrik görüntüler oluşmaktadır. Tekrar yağ enjeksiyonu yaptırmanız gerekecektir, bu da birkaç kez daha ameliyat olmanız anlamına gelir. Ayrıca genellikle meme dokusu gelişmemiş hastaların çoğu zayıf hastalardır ve bu hastalarda zaten yeterli yağ dokusu bulmak da imkansızdır. En son olarak meme dokusuna yağ enjeksiyonu yapıldığında memede kistler, nekrozlar oluşup ileride mamografi veya USG ile değerlendirilmesi zorlaşacaktır. Ve yağ enjeksiyonu ile ne kadar büyütme yapılacağı önceden belli olmuyor. Bu kadar dezavantajı olduğu yağ enjeksiyonu meme büyütmede tercih edilen bir yöntem değildir.

DOLGU MADDELERİ İLE MEME BÜYÜTME

Meme büyütme amacı ile kullanılan dolgu maddesi kalıcı bir madde değildir. 1 yıl içerisinde erimektedir. Bu kadar az süre etkili olmasına karşın maliyeti silikon ameliyatlarından daha pahalıya mal olmaktadır. Ve her sene tekrarlanması gerekmektedir.

Eğer kişinin memesi küçükse en doğru seçenek silikon ile meme büyütme ameliyatıdır.

SİLİKON İLE MEME BÜYÜTME AMELİYATI

Konulan silikonun şekline göre çeşitleri:

- Anatomik (damla)

- Yuvarlak

Konulan silikonun yüzeyine göre çeşitleri:

- Düz yüzeyli

- Texture yüzeyli

Silikon (protezin) yerleştirildiği bölgeler:

- Meme dokusunun altı

- Kas dokusunun altı

Silikonun konulduğu giriş yerleri:

-Meme ucu

-Meme altı

-Koltukaltı

-Göbek deliği


Bu konuları sağlıklı bir şekilde açıklamadan önce meme büyütme ameliyatında sorulan bir kaç soruyu irdelememiz lazım...

* Meme büyütme ameliyatından sonra (silikon ile) süt verebilir miyim?

* Silikon ameliyatından sonra bir sağlık sorunuyla karşılaşır mıyım?

* Silikonum patlar mı?

* Ameliyattan sonra silikonlu olduğum anlaşılır mı?

* Ameliyattan sonra ne zaman işe başlarım?

Mesleğimi icra ettiğim süre içinde, meme büyütme ameliyatı olmaya gelen hastalar tarafından en sık sorulan üç soru bunlardır.

Diğer yazılarda da belirttiğim gibi bazı sorular ve konular estetik cerrahi de efsane haline gelmiştir. Ve günümüzde önyargının parçalanması gerçekten atomun parçalanmasından zordur. Ve diğer bir zor kısım da internette güvenilir olmayan sitelerdeki bilgileri okuyup ona inanıp, internette yazıyorsa doğrudur inancını yıkmak. Bu düşünceyle gelen kişiyi ikna etmek inanılmaz zordur. Her zaman hastalarıma doktorun ağzından duymadığınız veya bir doktorun sitesinde yazmayan bir bilgiye inanmayınız. İnternette verilen her bilgi doğru olmak zorunda değildir.

Soruların cevabına gelince silikon ameliyatından sonra rahatlıkla süt verebilirsiniz. Çünkü silikon süt bezlerinin altına yerleştirilmektedir.

Katı silikon maddesinin vücuda bir zararı yoktur. Kansere sebep olmaz.
Silikonunuzun günlük hayatınızda herhangi bir hareketinizle, sporla veya herhangi bir aktivite sırasında patlaması mümkün değildir. Sadece kesici veya delici bir aletle yaralanması mümkündür.

Eğer silikon ameliyatı için uygun bir hasta iseniz ve ameliyat sonrasında bir komplikasyon oluşmamışsa hiç kimse sizin silikon ameliyatı olduğunuzu anlamaz.

Ameliyat gününden 2-3 gün sonra rahatlıkla işe başlayabilirsiniz.

Meme büyüklüğünüze, silikonun şekline (damla-yuvarlak), kas altı veya kas üstü olduğuna, meme ucundan mı yoksa meme altından mı koyulacağına doktorunuzla yapılan görüşmede karar verilecektir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SIRASINDA YAŞAYACAKLARINIZ:

1- Doktorunuzla bir ön görüşme yapacaksınız. İstediğiniz göğüs ölçüsü ve sizin vücudunuza uygun olan göğüs ölçüsü görüşmenin konusu olacaktır. Silikonun meme ucundan, meme altından veya koltuk altından olup olmayacağına karar verilecektir.

2- "Sizer" dediğimiz deneme silikon ile aşağı yukarı size konulacak silikonun ölçüsüne karar verilecektir. Bunda bel ve kalça ölçünüzün de önemli rolü vardır. Ayrıca damla veya yuvarlak silikonun sizin vücudunuzda nasıl durabileceği hakkında bilgi verilecektir.

3- Ve ameliyat gününüz belirlenecektir. Ameliyattan önce 1 hafta boyunca aspirin içmemeniz özellikle hatırlatılacaktır.

4-Ameliyat olacağınız günün sabahı aç karnına hastaneye geleceğiniz size bildirilecek. Gerekli kan tahlilleriniz, meme usg veya mamografi tetkikleri yapılacak ve anestezi doktoru sizi görecektir.

5- Tahlilleriniz sonrası doktorunuz gelip çizimlerinizi yapacak ve fotoğrafınızı çekecektir. Fotoğrafınızı çekmedeki amacımız; ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerinizi karşılaştırıp size göstermektir. Hiçbir şekilde sizin izniniz olmadan hiçbir hastaya gösterilmez ve internet sitesinde yayınlamaz. Çizim ve fotoğraftan sonra yaklaşık 1,5 - 2 saatlik bir operasyona alınacaksınız.

6- Operasyon sonrası 1 gece hastanede kalacaksınız ve sabah doktorunuz gelip sizi görecek ve taburcu edecektir. Memenizin üzerinde kıyafetlerinizden anlaşılmayan bir pansuman olacaktır. Antibiyotik ve ağrı kesicileriniz reçete edilecektir.

7- Ameliyat sonrası en çok sorulan diğer bir soru çok ağrım olacak mı? Ameliyat sonrası verdiğimiz ağrı kesici ilaçlar ağrınızı yok etmek için yeterlidir. Gelişen teknoloji sebebiyle artık silikon ameliyatları çok ağrılı değildir. Eskisi gibi günlerce yatmanızı gerektirecek bir ameliyat değildir. Ağrı eşiği tamamen kişiyle ilgili bir problem olmasına rağmen ağrınız iki- üç gün içerisinde azalacaktır.

8- Ameliyat sonrası 1 ay boyunca, vereceğimiz sporcu sütyenini kullanacaksınız.

9- Ameliyat sonrası karşılaştığımız ikinci soru da göğüslerim bu kadar sert, gergin ve ödemli mi olacak? Tabi ki hayır ... Eğer hep böyle gergin olsaydı kimse silikon ameliyatı olmazdı. Bir ay içersinde yavaş yavaş ödeminiz azalacak ve iki ay içinde de göğsünüz gerçek şeklini alıp doğal bir yumuşaklığa kavuşacaktır.
10- Ameliyattan sonra 3-4 gün içinde bir kere sizi pansumana çağıracağız. Dikişleriniz kendiliğinden eriyecek. Banyo yapmanıza ilk pansuman sırasında karar verilecektir.

11- Spora başlamanıza ise doktorunuz takiplerinde 1-2 ay içinde izin verecektir.

12- Ameliyattan yaklaşık 10 gün sonra önereceğimiz masajlara başlayacaksınız.

13- Ameliyat sonrası ise 5 senede bir meme USG veya meme MR çektirerek, hem memenizin hem silikonunuzun durumunu takip edebilirsiniz.

14- Meme ucunuzdaki his kaybı, uyuşukluk 3-6 içinde düzelecektir.

Meme silikon ameliyatının komplikasyonları:
Meme silikon (protez) ameliyatlarında her ameliyatta olan riskler geçerlidir. Kanama, enfeksiyon gibi riskler olabilir. Fakat ameliyat öncesinde bir hastalığı olmayan, tetkiklerinde bir sorun çıkmamış hastalarda bu komplikasyonlar çok nadirdir. Ve ameliyat sırasında ve sonrasında antibiyotik kullanılmaktadır.
Kapsül oluşumu çok nadir görülen bir komplikasyondur. Bu komplikasyonun son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle kullanılan yüzeyi pürtüklü meme protezleri ile oluşmadığı bildirilmektedir. Tedavisi protezin çıkarılıp kapsülün temizlenmesidir. Yeni protezin konulmasına engel değildir.
Meme başında his kaybı ameliyattan sonra görülen geçici bir sorundur. Yaklaşık 6 ay içinde düzelmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme (Göğüs) Büyütme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Eser AYDOĞDU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Eser AYDOĞDU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eser AYDOĞDU Fotoğraf
Op.Dr.Eser AYDOĞDU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Eser AYDOĞDU'nun Makaleleri
► Meme Büyütme (Göğüs Büyütme) Op.Dr.Defne ERKARA
► Göğüs Büyütme Silikon Meme Protezi Prof.Op.Dr. Kutlu SEVİN
► Göğüs Büyütme Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Ameliyatsız Göğüs Büyütme Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Meme (Göğüs) Büyütme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Uygulamalar Kasım 2014
► Awt Uygulamaları Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:37
Top