2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sırt Ağrıları
MAKALE #6942 © Yazan Dr.Kenan KIBICI | Yayın Mayıs 2011 | 8,515 Okuyucu
Sırt bölgesi 12 adet omur ve bunların arasındaki disklerden oluşmuştur. Ayrıca her bir sırt omuruna iki adet kaburga kemiği eklem yapar ve göğüs kafesini oluşturur. Sırt bölgesi boyun ve bele göre daha az hareketlidir. Bu sebeple fıtık, kireçlenme, gibi hastalıklardan daha az etkilenir.

Sırt ağrılarının sebepleri nelerdir?

- stres ( sabah yorgunluğu, bitkinlik, yaygın başağrıları)
- duruş bozuklukları( bilgisayar kullanma, şoförlük)
- kamburluk
- omurganın yana eğrilikleri
- juvenil kifoz(özellikle gelişme döneminde erkek çocuklarda görülen bir çeşit kamburluk)
- hiparostosis ( daha çok erkeklerde görülen bir çeşit kireçlenme )
- iç organlardan yansıyan ağrılar
- interkostol nevralji
- sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması ( bu durumda özellikle kürek kemikleri arasında ve altında ağrı olur )
- osteoporoz ( kemik erimesi )
- iltihaplı romatizmalar ( ankilozan spondilit )
- multipl miyelom ( bir çeşit kemik tümörü )
- kemik tüberkülozu
- çökme kırıkları
- iyileşmiş omurga kırıkları

Sırt ağrıları hangi durumlarda tehlikelidir?

- şiddetli ağrı
- gece terlemesi
- zayıflama
- boy kısalması
- bacaklarda kuvvet kaybı, uyuşma
- kan tahlilinde yüksek sedimantasyon, idrarda protein
- solunum sıkıntısı

Sırt ağrısına yukarıda bulgular ve belirtiler eşlik ediyorsa durum ciddiye alınmalı ve mutlaka ileri tetkikler yapılmalıdır.

Sırt ağrıları büyük çoğunlukla mekanik, dejeneratif bozukluklar ya da bel veya boyundan yayılan ağrılara bağlıdır.

Sırt Fıtığı

Sırt fıtığı (Torakal disk herniasyonları) tüm disk hernileri arasında nadir görülen bir rahatsızlıktır. Tüm disk hernileri arasında yaklaşık %1 oranında görülür. Sıklıkla torakal disk hernileri orta yaşlarda (30–50 yaş) ve %60 oranında erkeklerde görülür.
Torakal alt seviyedeki mobilitenin fazla olması nedeniyle hernilerin çoğu T11–12 seviyesinde olmakla beraber %75 oranında T8 seviyesinin altında görülmektedir.
Semptomatik torakal disk hernisi yaygın olmayan bir problemdir. Asemptomatik vakaların prevalansı %14.5 olarak rapor edilmiştir.

Semptomatik hernilerde semptomlar çok değişiklik gösterebilir. Spinal kord basısı, kauda equina ve sinir kök basısı semptomları gibi üst ve alt motor nöronlara ait kompleks semptomlar gösterebilirler (4). Semptomları çok değişken olup başka patolojilerle benzerlik gösterdiğinden tanısı oldukça zordur. Bizim sunduğumuz olguda olduğu gibi torakal disk hernisi, göğüs ve sırt ağrısı bulguları ile kendini gösterdiğinde atipik göğüs ağrısı zannedilebilir.


Sırt Ağrısını Önleme

- Spor yapmak sırt ağrılarına son verebilecek önlemlerin başında yer alır.
- Uzun süre hareketsiz kalan ve tembellik yapan kişiler, ritmik hareketler, sırt üstü yüzme, kayak veya trekking gibi spor türlerini gerçekleştirmeliler.
- Sporun dışında, sık sık ayağa kalkmak ve kasları harekete geçirmek de iyi bir çözüm.
- Ayrıca müzik dinlemek, yoga yapmak veya yürüyüş de sırt ağrılarına birebir gelmektedir.
- İşini sürekli oturarak yapanlar, sırt ağrılarına daha çok maruz kalıyor. Bunu önlemek için iş sırasında mümkün olduğunca oturuş şeklinin değiştirilmesi veya sırtın bir yastıkla desteklenmesi gerekir.
- Birçok romatizmal hastalık da sırt ağrılarının nedenleri arasındadır. Bu romatizmal hastalıklar arasında omurga kireçlenmeleri, iltihaplı romatizmalar ve kassal romatizmalar bulunuyor.
- Menapoza giren kadınlarda görülen sırt ağrılarında ise kemik erimesine bağlı omurgada görülen kırıklara karşı dikkatli olunmalı ve vakit geçirmeden bir uzmana danışılmalıdır.

Sırt ağrılarına yanlış oturma, duruş bozukluğu, hareketsizlik veya ağır kaldırma gibi mekanik etkenlerin yanı sıra, bazı sosyal etkenler de yol açabiliyor.

Modern çağın en sık rastlanan rahatsızlıklarından biri olan sırt ağrısı, neredeyse toplumun yüzde 80'ini etkileyen önemli bir sağlık problemidir.

Uzun süre hareketsiz kalma sırt ağrılarının en önemli nedenleri arasında yer alır: "Bu durum omurgaya destek olan sırt kaslarını tembelleştirip, duruş bozukluğuna ve istenmeyen kasılmalara neden olur. Omurlar arasındaki tamponlar sadece düzenli kasılma ve gevşeme sayesinde doku sıvısıyla beslenir. Sürekli oturma sonucunda bu tamponların beslenmesi bozulur, bunu önlemek için de hareket etmek gerekir. Ev içinde yapılan işler sırasındaki yanlış kaldırma-çekme hareketleri, stres, korku gibi etkenler, işyerinde veya günlük hayatta sosyal iletişim sorunları da sırt ağrılarına yol açabiliyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sırt Ağrıları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Kenan KIBICI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Kenan KIBICI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan KIBICI Fotoğraf
Dr.Kenan KIBICI
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kenan KIBICI'nın Makaleleri
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Bel ve Sırt Ağrısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Sırt Estetiği Dr.Ulvi GÜNER
► Sırt Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Boyun Ağrıları Fzt.Atalay ÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sırt Ağrıları' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Yaralanmaları Mayıs 2011
► Hidrosefali ve Tedavisi Mayıs 2011
► Hipofiz Tümörleri Mayıs 2011
► Beyin Kanamaları Mayıs 2011
► Ağrı ve Tedavisi Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top