2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sinir Sıkışmaları: Karpal Tünel Sendromu, Dirsekte Sinir Sıkışması, Peroneal Sinir Sıkışması
MAKALE #6943 © Yazan Dr.Kenan KIBICI | Yayın Mayıs 2011 | 35,136 Okuyucu
KARPAL TÜNEL SENDROMU

Boyun bölgesinden çıkıp kol ve ele dağılan üç sinirinden biri olan median sinirin el bileğinde dar bir kanalda sıkışmasına karpal tünel sendromu (KTS) denir.

Karpal Tünel Sendromunun nedeni nedir?

En önemli sebepler; el bölgesindeki tendonlardaki kalınlaşmalar, gebeliğe bağlı su ve tuz tutulması, el bileğinin tekrarlayan hareketleri, romatizmal hastalıklardır. El bölgesindeki iyileşmiş kırıklar, ve tiroid bezinin az çalışması ve amiloidoz KTS’nun diğer sebepleridir.

Karpal Tünel Sendromu ile karışabilecek hastalıklar nelerdir?

Boyun bölgesindeki fıtık, kireçlenme, eklem iltihaplar dır.

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri nelerdir?

Kadınlarda daha sık rastlanır. Hastalar daha çok orta ve ileri yaşlardadır. Elin baş parmağında, işaret parmağında, orta parmakta ve yüzük parmağının yarısında ağrı olur. Ağrı genellikle yanıcıdır, geceleri daha şiddetlidir. Eğer sinirdeki zedelenme çok fazla ise şikayetler gün boyu sürer. El ayası ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma, ve kuvvet kaybı olabilir. Hasta ağrıdan dolayı ellerini sık sık sallar. Bu hareket bir süre rahatlamaya sebep olabilir. Tek veya her iki elde görülebilir. Sağ elde daha belirgindir.

Daktilo, bilgisayar kullanmak, yazı yazmak, elişi yapmak, gibi fiziksel aktiviteler hastanın ağrısını arttırır. Dikiş dikme, yazı yazma, yerden ince bir şey alma gibi hassas aktivitelerde zorluk çekilebilir.

Nasıl teşhis edilir?

Hastanın ifadeleri, hekimin yapacağı ayrıntılı muayene teşhise büyük ölçüde yardımcı olur. Boyun bölgesi muayenesi de ihmal edilmemelidir.

Kesin teşhis sinir iletim hızları ölçümleri ile yapılır (EMG). Hastalığın derecesini belirlemek ve tedavi sonrası takibini yapmak için de EMG gereklidir. Son dönemlerde Elbileği Ultrasonografik incelemesi de tanı koymada yardımcıdır.

Karpal tünel sendromunda Tedavi:

Başlangıç ve hafif olgularda el bileği tekrarlayan hareketlerden ve zorlanmalardan korunmalıdır. Kullanılacak el bileği istirahat atelleri şikayetleri azaltmakta ve hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellemektedir. Ağrı kesiciler, anti-romatizmal ilaçlar, B vitamini kullanılabilir. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak steroid enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.

El ve parmaklarda kuvvetsizlik, belirgin his kusuru, uykuya engel olacak şiddette gece ağrıları olan ileri olgularda cerrahi tedavi yapılmalıdır. Cerrahinin amacı median sinir üzere olan basıncı ortadan kaldırmaktır. Operasyon lokal anestezi ile yapılır. Bu işlem el bileği ile el ayasının kesişim yerinde yaklaşık 1-1,5 cm lik bir cilt kesisi ile ve mikrocerrahi teknik ile yapılır. Karpal ligament (Fleksor retinakulum) kesilerek sinir üzeri açılır. Operasyon sonucunda ağrı, duyu kaybı ve fonksiyon kaybı düzelir.

DİRSEKTE SİNİR SIKIŞMASI

Tuzak nöropatileri arasinda ikinci siklikla görülür.
- Genellikle ulnar sinirin dirsek hizasinda basiya maruz kalmasi neticesinde olur.
- Çok nadiren bilek hizasinda basi altinda kalma ilde olusabilir.
- Basi genellikle birkaç kez küçük dirsek travmalarina baglidir.
- Bazen hastalar dirseklerini istirahat halinde iken sert zemin üzerine koymalari ile de olabilir.
- Dirsek agrisi, serçe ve yüzük parmaklarinda uyusukluk parmaklarda güç kaybi siklikla rastlanilan problemlerdendir.

DİRSEKTE SİNİR SIKIŞMASININ TEDAVİSİ

- Tedavide genellikle olaya sebep olan davranislardan kaçinmalisiniz.
- Cerrahide iki sekilde yapilir birinci olarak ulnar oluk açilarak dekompresyon saglanir veya ayni seansda ulnar sinirin yeri degistirilir (transpozisyon ameliyati).

PERONEAL SİNİR SIKIŞMASI

Peroneal sinir L4, L5, S1 ve S2 köklerinin arka bölümlerinden oluşur ve diz arkasındaki çukur üzerinde siyatik sinirden ayrılır. Kaval kemiği boynunun çevresinde döner, yüzeyel peroneal (muskulokutanöz) ve derin peroneal (anterior tibial) sinir olarak iki dala ayrılır. Yüzeyel peroneal sinir bacağın dış kenarından aşağıya doğru iner, bacağın alt ön yüzünün ve ayak sırtının büyük kısmının duyusunu sağlar.Derin peroneal sinir bacağın ön yüzünden aşağıya iner, ayak sırtında birinci ve ikinci parmaklarının birleşme yerindeki küçük bir bölgenin duyusal innervasyonunu sağlar.

PERONEAL SİNİR SIKIŞMASININ NEDENİ:

- Peroneal sinir özellikle kaval kemiği başı ve boynu hizasında kompresyona ve direkt travmaya uğruyabilir. - Total diz artroplastisi veya dize yapılan artroskopik bir girişim sonucu sinir hasarlanabilir.
- Alçılar, bacak ortezleri, yüksek botlar, sıkı çorap bağları, çoraplar ve bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturma sonucu sinir bası altında kalabilir.
- Anestezi sırasında hastanın uygunsuz pozisyonda yatırılması da sinirin basısına neden olabilir.
- Basıya bağlı felçlere özellikle zehirlenme, stupor veya koma nedeni ile yatan hastalarda daha sık olarak rastlanır.
- Ayak bileğinin içe dönmesi sonrası yaralanmalar peroneal nöropatinin daha nadir görülen sebeplerindendir.
- Atletik aktivite sonucu gelişebilir.
- Uzun süre çömelme sırasında vücut ağırlığının kaslarda yarattığı baskı gücü ile sıkışabilir.
- Kilo kaybından sonra gelişen peroneal nöropati de tarif edilmiştir. Burada beslenme yetersizliği, metabolik faktörler veya siniri çevreleyen koruyucu subkutanöz dokunun azalmasının olaya neden olduğu düşünülmektedir ve prognoz genellikle iyidir.
- Tümör veya kistlere bağlı olarak gelişen peroneal nöropatiler nadir de olsa rastlanmıştır.
- Peroneal nöropati şeker hastalarında da daha sıktır.

PERONEAL SİNİR SIKIŞMASINDA ŞİKAYETLER:

- Peroneal sinir hasarlarında ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünün duyu kaybına eşlik eden, ayağın yukarı doğru çekilebilmesi, ayak bileğinin dışarı doğru döndürülmesi ve ayak baş parmağı yukarı doğru çekilebilmesi kas gücünde zayıflık bulgularına rastlanır.
- Ağır hasarlarda düşük ayak gelişir.

Derin peroneal sinir bacaın önyüzü kasları içinde sıkışabilir. “Anterior kompartman sendromu” olarak adlandırılan bu durumda kas şişmesi derin peroneal sinirin tuzaklanmasına neden olur. Ödemin nedeni aşırı egzersiz, travma veya anterior tibial arterin oklüzyonu olabilir. Nörolojik hasarı azaltmak için acilen dekompresyon ameliyatının yapılması gerekir. Derin peroneal sinir ayak sırtında da sıkışabilir. Ağrıya, parestezik yakınmalara veya güçsüzlüğe neden olur, anterior tarsal tunel sendromu olarak isimlendirilir.

Superfisyal peroneal sinir aşırı aktivite veya travmaya bağlı olarak bacağın dış kısmında tutulabilir. Hastalarda ayak sırtında ağrılı parestezik yakınmalar vardır. Klinik olarak ayak bileği kemiği yaklaşık 10 cm üzerinde lokal hassasiyete ve duyu kaybına rastlanır.

PERONEAL SİNİR SIKIŞMASINDA TEDAVİ

- Diz bölgesinde sinirin sıkışmasının önlenmesi için hastanın uyarılması önemlidir.
- Hastaların büyük çoğunluğunda klinik tablo kendiliğinden düzelir.
- Düzelmeyen vakalarda cerrahi girişim gereksinimi vardır.
- Tünel içindeki sinir serbestleştirilir. Dekompresyondan sonra motor fonksiyon % 87 olguda düzelmektedir.
- Anterior kompartman sendromunda acil girişim gereklidir. Kas kılıfının kesilmesi ile hem kasın hem de sinirin iyileşmesi sağlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sinir Sıkışmaları: Karpal Tünel Sendromu, Dirsekte Sinir Sıkışması, Peroneal Sinir Sıkışması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Kenan KIBICI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Kenan KIBICI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan KIBICI Fotoğraf
Dr.Kenan KIBICI
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kenan KIBICI'nın Makaleleri
► Dirsekte Sinir Sıkışması Fzt.Vedat ÜLKER
► Tuzak Nöropatiler-Sinir Sıkışması Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Dördüncü (Troklear) Sinir Felci Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Fasiyal Sinir Reanimasyon Teknikleri Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Diyabet ve Sinir Hasarı (Nöropati) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Dıabet ve Sinir Hasarı (Nöropati) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sinir Sıkışmaları: Karpal Tünel Sendromu, Dirsekte Sinir Sıkışması, Peroneal Sinir Sıkışması' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Yaralanmaları Mayıs 2011
► Hidrosefali ve Tedavisi Mayıs 2011
► Hipofiz Tümörleri Mayıs 2011
► Beyin Kanamaları Mayıs 2011
► Ağrı ve Tedavisi Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:59
Top