2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ellerde Uyuşma Nedenleri
MAKALE #6961 © Yazan Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ | Yayın Mayıs 2011 | 34,292 Okuyucu
Ellerde uyuşma, hastaya verdiği rahatsızlık yanısıra, çalışırken, yazı yazarken, bir araç kullanırken sorunlara yol açan bir durumdur. El uyuşması tek elde olabildiği gibi her iki elde birlikte bulunabilir. Sürekli olabildiği gibi gelip geçici özellikte veya yalnızca geceleri geliyor olabilir. Ellerdeki uyuşma, yanma elektriklenme gibi şikayetler aynı zamanda bacaklarda da olabilir. Ellerdeki uyuşma istirahat sırasında veya el pozisyonuna veya yapılan işe göre değişkenlik gösteriyor olabilir.

Geçici el uyuşmaları, ele giriş yapan median ve ulnar sinir gibi sinirlerin sıkışmasına veya basıya maruz kalmasına neden olan yazı yazma, tekrarlıyan el bileği hareketleri, yoga gibi meditasyon tekniklerinde elin dua pozisyonunda tutulması, ütü yapma, yer silme, örgü örme gibi el aktiviteleri sonucu hareket sırasında veya gece uyku sırasında gelebilir. El uyuşmaları el bileğindeki ortopedik sorunlar nedeniyle el sinirlerine bası sonucunda karpal tünel sendromu gelişmesiyle gece el uyuşuklukları sık görülen belirtilerdendir


Şekil 1: Yoga sırasında el bileği bükülmesi ile median sinir basısı oluşur

El uyuşması elin bütününde parmak uçlarında, belirli parmaklarda, avuç içinde veya el sırtında olmak üzere değişiklikler gösterir. Duyu muayenesi ile bu dağılımlar belirlenerek, bir sinir, spinal sinir (boyun fıtıklarında görülür), omurilik veya beyne ait bir duysal dağılım olup olmadığı belirlenerek, uyuşmanın nedeninin ortaya konması yönünde önemli bir adım atılmış olur. Örneğin median sinir basısı elin avuç içinde ilk 3 parmak ve yüzük parmağının yarısında, ulnar sinirin bilek veya dirsek düzeyinde basısı (kübitel tünel sendromu) 5. parmak ve yüzük parmağının dış yarısında, el sırtının dış tarafında, radiyal sinirin genellikle spiral oluk denilen bölgede basısı ile (cumartesi gecesi paralizisi, balayı paralizisi) el sırtının iç tarafında duyu bozukluğuna neden olur. C8-T1 düzeyindeki bir spinal sinir lezyonu elin dış tarafında ön kola kadar uzanan bir alanda, C5-6 zararlanması başparmak çevresinde, C7 spinal sinir hasarı ise orta parmak üzerinde duyu bozukluğuna neden olur.


Şekil 2: El sinirleri duyu alanları

Şekil3: Elde spinal sinir duyu alanları

Ellerde uyuşma çoğunlukla önemli nedenlerden kaynaklandığından ihmal edilmeden ilgili hekime muayene olmayı gerektiren bir durumdur.
Ellerde uyuşmanın nörolojik, ortopedik, dolaşımsal, kardiyolojik değişk nedenleri olabilir. Bu nedenlere özetle bakacak olursak:
Nörolojik nedenler
Karpal tünel sendromu
Kubitel tünel sendromu (dirsekte ulnar sinir sıkışması)
Gujon loju nöropatisi (el bileğinde ulnar sinir sıkışması)
Pronator teres sendromu (ön kolda median sinir sıkışması)
Cumartesi gecesi paralizisi (radiyal sinir lezyonu)
Brakial pleksus etkilenmesi
Servikal radikülopatiler (en sık neden boyun fıtıklarıdır)
Servikal omurilik hastalık ve lezyonları (MS, servikal spondilotik miyelopati, tm siringomyeli, SLE vb nedenlerle)
Beyin lezyonları (İskemi, MS vb)
Periferik nöropati
Diabetik nöropati
Kurşun entoksikasyonu
Vitamin B12 eksikliği
Alkolizm
Hipotiroidi
Dolaşımsal nedenler
Kollara olan kan dolaşımının azalması ile ellerde uyuşma hissedilebilir. Ayrıca kalpte koroner yetmezlik sonucu oluşan anjina pektoris adı verilen kalp ağrısı her iki kolda olabilir, ancak sol kolda daha sık görülür ve kolun iç yüzünde özellikle küçük parmağa doğru bir yayılım gösterir (Şekil 4).


Şekil 4: Kalbe ağrı ağrının kolllarda yansıma alanları
Kollarda dolaşım azalması ve ellerde uyuşma nedenleri:
Soğuk
Periferik arter hastalıkları (ateroskleroz, Burger hastalığı, vaskülitler)
Raynaud fenomeni
Torasik Çıkış Sendromu
Ortopedik nedenler
El bileği, dirsek, omuz veya boyun bölgesindeki ortopedik bozukluklarda sinir basısı oluşarak ellerde uyuşma oluşabilir.
Kemik kırıkları
Karpal tünel sendromu
Kuibitel tünel sendromu
Servikal spondiloz
Disk hernisi (boyun fıtığı)
Boyun kırıkları ve hasarları
Enfeksiyonlar
HIV ve Lyme (borreliozis) enfeksiyonları periferik nöropatiye neden olarak ellerde uyuşmaya neden olabilir.
İlaçlar
Karbonik anhidraz inhibitörleri, alkaloza yol açan ilaçlar ellerde uyuşmaya neden olabilir. Topiramat ve asetozolamid bu tür ilaçlardandır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ellerde Uyuşma Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burhanettin ULUDAĞ Fotoğraf
Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
İzmir
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın Makaleleri
► Ellerde Uyuşma ve Kulak Çınlaması Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► İnfertilite Nedenleri Dr.Belgin HARZADIN
► Vajinismusun Nedenleri Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Kısırlık (İnfertilite) ve Nedenleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Boyun Ağrısının Nedenleri Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Obezitenin Psikolojik Nedenleri Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN
► Vajinismusun Psikodinamik Nedenleri Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Aşırı Terleme Nedenleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ellerde Uyuşma Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Bacaklara Giren Kramp ve Kasılmalar ÇOK OKUNUYOR Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:39
Top