2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
MAKALE #6967 © Yazan Dr.Kenan KIBICI | Yayın Mayıs 2011 | 11,834 Okuyucu
Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk, özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına, omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder.
Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Disklerin iç kısmında nükleus pulpozus denen jöle kıvamında yumuşak bir bölüm, bunun dışında anulus fibrozus adı verilen daha sert bir fibröz tabaka, omur kemiklerine bakan yüzlerde ise her iki tarafta son-plak olarak adlandırılan kıkırdak yapılar vardır. Dıştaki tabakanın anatomik bütünlüğünün bozularak içerideki yumuşak kısmın dışarıya doğru taşmasına fıtıklaşma denir. Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk, omurilik kanalı (spinal kanal) içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder .

Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

Hipokrat "Önce zarar verme" (Primum Nil Nocere) yaklaşımı günümüz tıbbının temel yaklaşımıdır. Giderek daha zararsız tedavilere doğru ilerleyen cerrahi açısından ideal tedavi anatomik yapılara saygılı, zararsız, sebebe yönelik, yaşam kalitesini arttıran ve kısa sürede normal hayata döndürebilen tedavi olmalıdır.Bu tedaviler şunlardır:

Epidural Kortizon Uygulamaları

Hastanın durumuna göre bel ya da boyun fıtıklarının her safhasında uygulanabilir. Kortizonun sistemik uygulanışında görülen yan etkiler, bu uygulamada görülmez. Bel ya da boyun fıtıklarında medikal tedaviye dirençli hastalarda ilk tercihtir. Bu uygulama fıtık dokusu civarındaki ödemi azaltmak ve ağrıya neden olan maddelerin salınımına engel olarak ağrıyı ortadan kaldırabilir. Yılda 3 defa yapılabilir.

Radyofrekans nükleoplasti

Radyofrekans kullanılarak disk çekirdeğinin denatüre edilip buruşturulmasıdır. Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkçıkların içine girilerek merkezdeki çekirdek hücrelerin Radyofrekans denilen özel bir teknoloji ile buharlaştırılması esasına dayanmaktadır. Merkezi boşalan yastıkçıklarda sinirlere baskı yapan bombeleşmiş kısım geri çekilmekte bu sayede sinirlere olan bası ortadan kalkarak anormal durum düzelmektedir. İşlem 15 dakika sürer. Hasta aynı gün evine gönderilir. Uygun hastalarda başarı oranı % 80 ler civarındadır.

Disk Nükleotomi

Bu teknik nükleoplasti yöntemine benzemekle birlikte burada yapılan işlem fıtığa neden olan disk dokusunun otomatik olarak boşaltılması işlemidir. Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkcıkların içine girilerek merkezdeki çekirdek hücrelerin otomatik olarak kesilip, emilerek dışarı alınmasıdır. İşlem 15 dakika sürer. Hasta aynı gün evine gönderilir. Uygun hastalarda başarı oranı % 85 ler civarındadır..

LASER Mikrodiskektomi

LASER ışınları kullanılarak bel ve boyun fıtıklarını dekomprese etme girişimidir. Küçük fıtıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ameliyathane koşularında tamamen steril şartlarda Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkcıkların içine girilerek fıtık dokusunun bir kısmı buharlaştırılarak eritilmiş olur. Oldukça etkili bir yöntem olup uygun hastalarda başarı oranı % 90 lar civarındadır.

OZON diskektomi ( ozon nukleolizis )

Fıtığa neden olan Diskin içersine "OZON" verilmesi yöntemidir. Özellikle disk kaynaklı ağrısı olduğunu düşünülen hastalarda provakatif diskografi yapılarak uygun hastalar belirlenir. İşlem diğer nükleoplasti ve nükleotomi girişiminin aynı teknik olanaklarında yapılmakta burada sadece uygulanan yöntem ozon olmaktadır.

Mikrodiskektomi

Dünyada bel ve boyun fıtığı tedavisinde en geçerli yöntem mikro cerrahi yöntemidir. Eskiden çıplak gözle yapılan cerrahi müdahalelerin yerine, günümüzde modern ekipmanlar kullanılarak mikro cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Uygulama, modern mikroskopla yaklaşık 1 cm lik bir alandan gerçekleştirilmektedir. Böylece hasta, ameliyattan kısa süre sonra yürütülür ve ertesi gün içinde taburcu edilir. Sinir yaralanmaları, felç olma, yürüyememe gibi riskler bu yöntemde görülmez. Fıtığın tekrar etme olasılığı yok denecek kadar azdır.

Endoskopik Diskektomi

Bu işlemde kesiğe gerek kalmaz. Cerrah röntgen kılavuzluğunda deriden yolladığı bir kılavuz yardımı ile hasarlı diski dışarıya çıkarmaya çalışır. Her disk hastasında uygulanamaz..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Kenan KIBICI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Kenan KIBICI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan KIBICI Fotoğraf
Dr.Kenan KIBICI
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kenan KIBICI'nın Makaleleri
► Ameliyatsız Bel ve Boyun Tedavisi Dr.Mehmet PORTAKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Yaralanmaları Mayıs 2011
► Hidrosefali ve Tedavisi Mayıs 2011
► Hipofiz Tümörleri Mayıs 2011
► Beyin Kanamaları Mayıs 2011
► Ağrı ve Tedavisi Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:02
Top