2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Uyku Apnesinin İlk İşareti Horlamak
MAKALE #6979 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Mayıs 2011 | 6,301 Okuyucu
Apne kelimesi Yunancada “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Çocukların yaklaşık % 10’unda horlama; % 2’sinde ise uyku apnesi görülür. Horlama burun tıkanıklığı sonucu gelişir. Ağızdan nefes almaya çalışan çocukta horlama üst solunum yolu titreşimi sonucu duyulur. Solunum yolu zaman zaman kendi üzerine kapanarak nefes almayı durdurur. Çocuklarda uyku apnesini ilk anne babalar fark eder. Uykusunda huzursuz, horlayan , iç çeken çocuğun zaman zaman nefes almaya ara verdiği fark edilir. Yirmi saniyeden başlayıp 40-60 saniyeye uzayabilen bu nefes almama süreçlerinin ardından vücut oksijensiz kalır. Beyin hafifçe uyanıklık haline geçerek vücuda nefes alması için alarm verir ve çocuk derin bir nefes alır. Bu süreçler gece boyunca yüzlerce kez tekrarlanır.

Çocuğun uyku kalitesi bozulur. Sabahları baş ağrısı ile uyanır. Uykusunu alamadığı için gündüz uykulu ve yorgun olur. Gün içinde derslerine konsantre olamaz, ders başarısı düşer. Etrafına karşı davranış bozuklukları sergiler. Hiperaktiftir. Bu durum birçok kez hiperaktivite dikkat eksikliği bozukluğu tanısıyla tedavi edilir. Anne babalar çocuklarının gece aşırı terlediğinden şikayet eder. Terleme vücudun oksijensiz kalma dönemlerinden kaynaklanır. Yutma sorunları yaşayabilen çocukta iştahsızlık baş gösterir. Uyku apnesi, çocuklarda gece idrarını artırır ve çocuk gece altını ıslatmaya başlar. Daha önce idrarını tutabilen çocuk gece altını ıslatmaya başlayınca; davranış bozuklukları da göz önüne alınıp psikolojik açıdan takibe alınır. Ancak ana sorun burun tıkanıklığıdır.

Çocuklarda horlama ve uyku apnesinin nedeni burun tıkanıklığıdır. Çocuklarda alerjik nezle (saman nezlesi) burun tıkanıklığının en önde gelen nedenlerindendir. Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlanır. Uyku apnesi olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında problem %80-90 düzelir. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 çocuktan birinde (% 25) geniz etinin tekrar büyümesi ve şikayetlerin tekrar başlaması söz konusudur. Bu çocuklar tekrar ameliyat olmak zorunda kalırlar.

Horlayan ve uyku apnesi gözlenen çocukta geniz eti ve bademcikler alınmadan önce mutlaka altta alerji araştırılmalıdır. Alerjinin tedavisi ile ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin küçülmesi ve burun tıkanıklığının geçmesi mümkündür. Alerji tedavisi ile geçmeyen horlama ve uyku apnesinde geniz eti ve bademcik ameliyatı düşünülmelidir.

Tedavisi ile burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelecektir. Uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükselecek, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artacağından büyümesi hızlanacak, iştahı artacaktır. Burun tıkanıklığına sonucu orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve en önemlisi astım gelişimi önlenecektir.

Çocuklarda alerjik hastalıklar bir bütün halinde olur. Alerjik nezlesi olan çocukları çoğunda alerjik bronşit7astım da bir süre sonra tabloya eklenir. Özellikle geniz akıntısının 10 günden fazla sürdüğü alerjik rinosinüzit hallerinde astım riski daha yüksektir. Alerjik çocukta astım gelişmesinin önlenmesi alerjik nezlenin ve burun tıkanıklığının sonucu olarak gelişen sinüzitin önlenmesi ile mümkündür. Bu nedenle alerji tedavisinin bir bütün olarak yapılması; sorumlu alerjinin saptanması ve eğer uygunsa dilaltı aşı tedavisi ile kökten çözümü alerjiyi bir bütün olarak tedavi edecektir.
Çocuklarda dilaltı aşı tedavisi 3 -5 yıl sürmesi gereken uzun bir süreçtir. Aşı etkisini göstermeden ilaçla tedavinin kesilmemesi gerekir. bir süre sonra ilaca ihtiyaç kalmayınca çocuk alerjisi uzmanı gözetiminde ilaç tedavisinin kesilip süresi dolana kadar aşı tedavisinin sürdürülmesi gerekecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Uyku Apnesinin İlk İşareti Horlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Çocuklarda Horlama ve Uyku Apnesi Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Çocuklarda Uykudan Ağlayarak Uyanma: Uyku Terörü ve Kabus ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Uyku ve Uyku Sorunları Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Uyku Bozuklukları Prof.Dr.Aylin ERTEKİN YAZICI
► Epilepsi ve Uyku Prof.Dr.Safiye BİLGİN
► Bebeklerde Uyku Düzeni Dr.Tuna HAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Uyku Apnesinin İlk İşareti Horlamak' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:37
Top