2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Siğil Tedavisi ve Egzema, Ürtiker, Allerji Testleri
MAKALE #6999 © Yazan Dr.Hikmet ÇETİNBUDAKLAR | Yayın Mayıs 2011 | 14,986 Okuyucu
Genital siğil, insan papilloma virüslerin (HPV) yolaçtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Erkek ve kadında ortalama %2'lik sıklığı ile önem taşır. Asıl önemi, erkeklerde genital cilt kanseri ve kadınlarda rahim ağzı kanserine yolaçabilmesi nedeniyledir.
100'ü aşkın tipi vardır, 40 kadar tipi genital bölgeyi tutar. Tip 6-11 en sık görülenleridir, tip 16- 18-31-33-35-45 ise en çok kanserojen risk taşıyan türleridir.
Hastalık kuluçka dönemi 1-9 aydır.
Klinik muayenede, 1-10 mm. çapında, bir veya çok sayıda siğil, genital bölgede görülebilir.
Tanı ve tedavide ilk adım muayenedir. Işıklı ve çok büyütmeli büyüteçlerle muayenede, kolayca tanı konur. En sık görülen bölgeler, penis, kasıklar, göbek alt bölgesi, makat ve vajina çevresidir.
Genital siğil tip tayini ile kanser riski saptanır.
Daha sonra lokal anestezi ile ağrısız, kolay yöntemlerle siğiller koterize edilir.
Elektrokoter (siğil yakılması) ve kriyokoter (siğil dondurulması), iki tedavi yöntemi olarak başarıyla uygulanmaktadır.

Allerji ile seyreden cilt hastalıklarının en önemlileri EGZEMA ve ÜRTİKER (KURDEŞEN)'dir.

İnsanların yaklaşık %40'ı ömürlerinin bir bölümünde bu iki hastalıktan birine yakalanırlar.Kaşıntı, kızarıklık, döküntü ve kabartılar en önemli cilt bulgularıdır.

EGZEMA, çocukluk çağından yetişkinliğe kadar her yaşta görülebilen allerjik bir cilt hastalığıdır. Saçlı deri, yüz, el, ayak, kollar, bacaklar sık görülen bölgelerdir. Kızarıklık ilebaşlayan 1. dönemi, su dolu kabarcıklar takip eder, son dönem kabuklanma ve deri döküntüsü dönemidir. Seboreik egzema, temas egzeması, atopik (çocukluk) egzema gibi tipleri, yine akut ve kronik (müzmin) klinik formları vardır.

Analizlerde, kanda Ig-E yüksek olarak saptanabilir. Asıl tanı yöntemleri, allerjenlerin tespitini sağlayan DERİ PATCH (YAMA) TEST ve DERİ PRİCK TEST'leridir.
Sırt bölgesine yapıştırılan veya önkola damlatılan allerjenlerle, reaksiyon verenler kolayca saptanır ve tedaviye geçilebilir.

Testlerde, en sık rastlanılan allerjenler; NİKEL, PARFÜM, DETERJAN, LASTİK, ÇİMENTO, EV TOZU, POLENLER, YUMURTA, BALIK vs. gibi saptanabilir.
ÜRTİKER (KURDEŞEN)de cildin ani gelişen kaşıntı, kızarıklık ve ödemli kabartılarla seyreden çoklukla allerjik kökenli bir hastalığıdır. Tüm cilt, özellikle yüz, dudaklar, göz çevresi, vücut, kol ve bacaklar sıklıkla tutulabilir.

Kanda, eosinofil sayısı artışı ve Ig-E seviyesi yüksekliği saptanabilir. Gıdalar, ilaçlar, soğuk, sıcak, travma, gıda katkı maddeleri, gıda boyaları, temas eden bazı maddeler (göz solüsyonları, ısırgan gibi bitkiler) ürtiker nedeni olarak analiz edilmelidir.
Tanı ve tedavisi; kliniğimizde DERİ ALLERJİ TESTİ (PRİCK) ve DERİ YAMA TESTİ (PATCH) ile kolayca uygulanmaktadır.

Yetişkin bir insanın deri yüzeyi 1,7 metrekare ve ağırlığı 4kg. kadardır. Bu rakamlar da gösteriyor ki derimiz vücudun en önemli ve büyük organlarından biridir.
Dermatolojiyi ilgilendiren cilt hastalıkları sayı olarak yüzlerle ifade edilebilir. Başlıca sınıflama ise; 1)Bakteriyel nedenli 2)Viral nedenli 3)Mantarlara bağlı 4)Bağışıklık sistemi bozuklukları 5)Cilt kanserleri 6)Allerjik hastalıklar 7)Cinsel yolla geçen hastalıklar 8)Saç ve tırnak hastalıkları 9)Yağ ve ter bezi hastalıkları olarak yapılabilir.
Bu bölümde, en sık görülen ve en önemli cilt hastalıklarını özetle sıralayabiliriz.
Bunlar; -EGZEMA, GENİTAL SİĞİLLER
-ÜRTİKER (KURDEŞEN), SEDEF (PSORİASİS)
-VİTİLİGO (ALACA), AKNE (ERGENLİK)
-MANTAR HASTALIKLARI, ETBENLERİ, BENLER
-ZONA, SAÇ, TIRNAK HASTALIKLARI,LİKEN
-CİNSEL TEMASLA GEÇEN HASTALIKLAR (FRENGİ, AIDS) başlıcalarıdır.

EGZEMA: Derinin akut veya kronik seyirli allerjik, inflamatuar bir hastalığıdır. Ellerde görüldüğünde mesleki deri hastalıkları düşünülmelidir. Ev hanımları, kuaförler, sağlık teknisyenleri, çiçek, tarım, makine, inşaat işçileri en çok egzemaya maruz kalan meslek gruplarıdır.
Klinik olarak kaşıntı, kızarıklık, su dolu kabarcıklar, sulantı ve kabuklanmatek tek veya birkaçı bir arada bulunabilir.
Teşhisinde; YAMA (PATCH) testi kolay ve sık uygulanan bir tanı yöntemidir. Bu test ile nikel, deterjan, şampuan,parfüm, çimento, plastik gibi allerjenlerin rolü hastada ortaya çıkabilir. Kliniğimizde tanı olarak DERİ YAMA TESTİ (PATCH TEST) DERİ ALLERJİ TESTLER (PRİCK TEST) EGZEMA'da kolayca uygulanmaktadır.
Egzema tedavisi, antiallerjik tablet ve kremlerle saptanan etkene göre yapılamaktadır.

GENİTAL SİĞİLLER: Etkeni, insan papilloma virüsü (HPV) olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cinsel aktif erkek ve kadın nüfusun %1-2'sinde bu hastalığa rastlanılabilir.
İnsan papilloma virüsü (HPV) sıklıkla direkt cinsel temasla deriye yerleşir ve cilt hücre çekirdeğinde çoğalır.
100'den fazla HPV tipi tanımlanmıştır. En sık tip 6 ve 11 görülür. Siğil tipinin önemi her iki cinste, ama özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinin öndegelen nedeni olmasıdır. Virüs tip 16-18-31-33-35 kansere en çok sebep olan türleridir.
Hastanın muayenesinde, genital veya makat bölgesinde çapları 1-10 mm., sayıları bir veya çok sayıda olabilen düz yüzeyli veya karnıbahar görünümlü siğiller dikkati çeker.
Çok büyütmeli ışıklı büyüteçler ile siğil tanısı konulmaktadır.
Tedavi olarak, ağrısız yöntemlerle tip tayinleri, elektrokoter (siğil yakılması), kriyokoter (siğil dondurulması) uygulamaları yapılmaktadır.
ÜRTİKER (KURDEŞEN) VE DİĞER CİLT ALLERJİLERİ: Ürtiker, cildin kaşıntı, kızarıklık ve ödemli kabartılarla seyreden genellikle allerjik kökenli bir hastalığıdır.Kanda Ig-E yüksekliği genellikle saptanır. Gıdalar, ilaçlar, soğuk, sıcak, gıda katkı maddeler, temas eden bazı maddeler (göz solüsyonları, ısırgan otu gibi) ürtiker nedeni olarak araştırılmalıdır.
Tanı koyarken, DERİ ALLERJİ TESTLERİ (PRİCK TEST) ve DERİ YAMA TESTLERİ (PATCH TEST) uygulanan yöntemlerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Siğil Tedavisi ve Egzema, Ürtiker, Allerji Testleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hikmet ÇETİNBUDAKLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hikmet ÇETİNBUDAKLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hikmet ÇETİNBUDAKLAR Fotoğraf
Dr.Hikmet ÇETİNBUDAKLAR
İzmir
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hikmet ÇETİNBUDAKLAR'ın Makaleleri
► Genital Siğil (Anogenital Siğil) Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Genital Siğil ve Aşılama Dr.Nuray ATACAN
► Gebelik ve Allerji: Hamilelikte Allerji Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ
► Genital Lenfödem ve Tedavisi Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Allerji ile Yaşamak PDF Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Allerji ve Astım Prof.Dr.Nihat SAPAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Genital Siğil Tedavisi ve Egzema, Ürtiker, Allerji Testleri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:09
Top