2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Ameliyat Olmaya Hazır Mısınız?
MAKALE #7005 © Yazan Op.Dr.Aylin KARANLIK | Yayın Mayıs 2011 | 5,202 Okuyucu

Estetik ameliyatlar artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Medyada her gün estetik ameliyatlarla ilgili bilgiler okumaktasınız, televizyonda plastik cerrahları dinlemektesiniz. Sizde eğer bir veya birkaç estetik ameliyat olmayı düşünüyor veya karar verdiyseniz bu makaleyi okumanızda fayda vardır diye düşünüyorum.

Estetik ameliyat olmadan önce iyice düşünmeniz gerekir, çünkü ameliyat olduktan sonra vücudunuzda kalıcı değişiklikler meydana gelecektir. Bu değişiklikler çoğu zaman geri dönüşümsüzdür veya geri dönüşü zordur. Örneğin ameliyat sonrası vücudunuzda izler kalacaktır. İz kalmayacak girişimler dolgu, botox, iplikle askılama gibi girişimlerdir. Çoğu hasta estetik cerrahın izsiz ameliyat yaptığını düşünür, oysa biz izlerin bazı bölgelere saklanarak _tabii iz yakınında saklayabileceğimiz bölge varsa_ daha az görünür olmasını sağlayabiliriz, dikiş atarken dokuyu daha az travmatize edeceğimiz için izin daha iyi iyileşmesine yardım ederiz, özel iplikler kullanırız veya iz kötü iyileşmeye başladıysa, kabardıysa müdahale ederiz. Ama asla dikiş atıpta iz kalmamasını sağlayamayız. Mesela memenizde hafif sarkma varsa memeniz dik olsun istiyorsanız en iyi şartlarda meme başınızda ve dik inen bir iziniz olacaktır. İyi düşünülmediyse çoğu hasta için sarkıklık problemi iz problemine dönecektir. Sonradan iz kaldığını görüp memem de az sarkmıştı zaten niye yaptırdım diye üzülmeyin. Yine ameliyat sonrası vücudunuzda bazı dokular çıkarılabilir, özellikleri kaybolabilir. Örneğin burun ameliyatında kıkırdakların bir bölümü alınır, meme küçültme ameliyatında çok büyük ve sarkmış memelerde meme başı alttan ayrılarak yukarı taşınır. Burnunuz küçük ve kalkık olsun istediyseniz ve cerrahınız bu durumu onayladıysa, sonradan daha doğal bir burun istediğinizde başka bir bölgeden kıkırdak alınacaktır. Meme başınız alttan ayrıldığında ise süt kanalları ile irtibatı koptuğu için bir daha emziremeyeceksiniz.
Estetik ameliyat olmayı başkasını memnun etmek için veya çevrenizdekiler yaptırıyor diye değil de kendiniz vücudunuzdan memnun olmak için yaptırın. Çünkü ameliyat olacak olan, sonrasında ağrı-acı çekecek olan sizsiniz. Çoğu kişi kendini partnerine veya çevresine beğendirmek için ameliyat olmaktadır ki bu çok yanlıştır. Ameliyat öncesi sizi beğenmeyen veya eksikliklerinizi yüzünüze vuran kişinin, ameliyat sonrasında size tapacağını düşünmeyin. Ancak partneriniz problemi dile getirmiyor siz kendinize problem olarak görüyorsanız ve ilişkinize yansıyorsa bu durumu yukarıdaki ile karıştırmamak gereği doğar, o zaman ameliyat olmanız size faydalı olacaktır. Veya görüntüye önem verilen bir işte çalışıyorsanız tabii ki estetik müdahalelerin işinize katkısı olacaktır. Kısaca aynaya veya kendinize baktığınızda mutsuzsanız ameliyat olun, ama unutmayın ki kimse mükemmel değildir, sadece siz değil. Kendinizde beğenmediğiniz kısmı/kısımları tespit edip cerrahınızdan bu yönde yardım isteyin, yani estetik cerraha gittiğinizde bana ne yapabilirsiniz? veya benim estetiğe ihtiyacım var mı? gibi sorularınız olmasın.

Estetik ameliyatlar popüler ve medyatik olduğu için çoğu hasta tarafından basit algılanmaktadır. Bazı hastalarımız ameliyattan sonra hiç böyle zor olacağını düşünmemiştim der. Estetik ameliyatlar sonuçta cerrahi girişimlerdir ve çoğu zaman diğer cerrahi branş ameliyatlarından daha ağırdır. Hasta bazı operasyonları geçirdikten sonra bir haftaya kadar nekahat dönemine ihtiyaç duyar, tüm bunlar göz önünde tutulmalı iş ve aile hayatı ona göre ayarlanmalıdır. Sizi, iş- aile ortamını, çocuklarınızın bakımını etkilemeyecek olan estetik bölümü sadece medikal estetik müdahalelerdir.
Estetik ameliyatlar basit ameliyatlar olmadığı gibi her ameliyatın kendine göre ayrı riskleri var. Bu riskleri elimine etmek için öncelikle hastanın sağlık durumuna bakılır. Ağır sağlık problemleri olan hastalar estetik ameliyata alınmaz, çünkü estetik ameliyatlar zaruri değil, keyfi ameliyatlardır. Eğer ağır olmayan sağlık problemleriniz varsa bu durumda cerrahınız ve anestezi uzmanınız sizlere riskleri ve komplikasyon (istenmeyen sonuç) oranlarını paylaşacaklardır. Dikkatle dinleyip kararınızı ona göre verin. Bana en fazla yöneltilen sorulardan biri diabet (şeker) hastalarının ameliyat olup olamayacağına dairdir. Diabet hastalığına bağlı vücut harabiyeti (kalp, böbrek yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları) ilerlememişse, takipli şeker kan düzeyi normal düzeyde ise olabilir, ancak yara yeri iyileşmesinin zor olacağı ve enfeksiyona meyilin artacağı unutulmamalıdır.

Her estetik ameliyattın da kendine göre komplikasyonları (istenmeyen durum) vardır. Muayeneye gittiğiniz doktor görüşme esnasında bunları size anlatır. Ayrıca ameliyat öncesinde size her ameliyat için ayrı açıklamalı onam belgesi imzalatılacaktır. Onam belgesini iyice okumadan imzalamayın. Ameliyatla ilgili söylenen tüm komplikasyonlar sizin başınıza gelebilir, bunları kabullenip kabullenemeyeceğinizi ölçüp tartmanız gerekir. Hiçbir estetik cerrah hastasının başına istenmeyen durum gelsin istemez, tabii ki biz de hastamız ameliyat olsun, problemsiz atlatsın ve mutlu olsun isteriz. Ancak komplikasyonlar karşılaşıldığı, yani birilerinin başına geldiği için yazılmışlardır. Bana bir şey olmaz diye düşünmeyin.

Ayrıca bilinmesi gereken bir başka nokta her şey güzel gitse bile bazı düzeltmelerin yapılması gerekebilir. Çünkü ameliyat sonucu çift yönlü bir olaydır. Bir tarafta cerrahın ameliyat becerisi varken diğer tarafta canlı, iyileşen bir organizma yani insan vardır. Bizler heykel veya resim sanatı ile uğraşmıyoruz. Bu yüzden ameliyat sonrası için hiçbir cerrah size komplikasyon çıkmayacağına, izlerin çok düzgün iyileşeceğine dair garanti vermez.

Estetik ameliyata karar verirken yaşamınızdaki tersliklerin, sıkıntıların yoğun olduğu veya depresyonda olduğunuz dönemi seçmeyiniz. Acele veya yanlış karar verebilirsiniz. Ayrıca ameliyat sonrası dönemi atlatmanız, en kötüsü komplikasyon (istenmeyen durum) gelişirse bu duruma katlanmanız mümkün olmaz. Bu da sizi ve doktorunuzu aşırı yoracağı için iş içinden çıkılmaz bir duruma gelebilir.

Estetik ameliyattan beklentinizi iyi değerlendirin. Çok sıra dışı beklentileriniz olmamalıdır. Kendinizin veya hayatınızın tümüyle değişeceğini düşünmeyin. Sadece vücudunuzun beğenmediğiniz bölgesi değişecektir. En sık yapılan hata kişinin kendi vücudunu, deri yapısını değerlendirememesidir. Eğer aşırı kilolu iseniz ve yağ belli bölgelerde toplanmamış ise yani tüm vücuda yayılmışsa kişinin liposuction ile zayıf bir kişi haline gelmesi imkansızdır. Eğer yüzünüz sarkmışsa yapılan yüz germe sizi 18 yaşına götürmez ya da bir daha yaşlanmanızı engellemez. Eğer tüm karın deriniz (göbek üstü, bel yanları dahil ) çatlak ise yapılan karın germe ameliyatı size çatlaksız karın vaat etmez. Ayrıca ünlü birinde, gazetede veya internette gördüğünüz bir burun sizin yüzünüz için uygun olmayabilir veya komşunuz meme ameliyatı oldu, çok güzel olduysa aynı cerraha bile yaptırsanız vücut özelliklerinizden dolayı sizinki aynı olmayabilir.

Her estetik ameliyatın iyileşme süresi aşağı yukarı aynıdır. Bu süre 6 ay-1 yıldır. Hastalar genelde ilk bir ay içinde şişlikler büyük oranda indiği için son şeklin bu olduğu düşünülür. Bu süre beklenmeden herhangi bir mutsuzluğa kapılmamanız gerekir. Bu süre bittikten sonra ilk döneme göre nasıl bir değişiklik olacağını göreceksiniz.
Eğer yukarı yazılı şeyleri makul karşılıyorsanız ve başınıza gelecek problemlere dahi sabırla katlanacağınızı düşünüyorsanız, evet siz estetik ameliyat olmaya hazırsınız demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Ameliyat Olmaya Hazır Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aylin KARANLIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aylin KARANLIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin KARANLIK Fotoğraf
Op.Dr.Aylin KARANLIK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aylin KARANLIK'ın Makaleleri
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Ameliyat Olmaya Hazır Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top