2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
MAKALE #7006 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Mayıs 2011 | 95,405 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
HAMİLELİKTE EV İŞİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


Gebeyseniz bebeğinizin sağlığını korumak için istirahat etmek, egzersiz yapmak, sağlıklı gıdalar ile beslenmek ve alkol almaktan sakınmak gibi ev işleri yaparken de doğmamış bebeğe zarar vermemek için elinizden gelen her tedbiri almaya gayret etmelisiniz. Tüm gebelerin tek amacı bebeğine sağlıklı ve mutlu bir şekilde kavuşmak ve bebeğinin sağlıklı olarak büyümesini görmektir. Doğmamış bebeğinin sağlıklı olması için gebeler ev işi yaparken de bebeğine zarar vermeyecek şekilde davranmalıdır.
Gebelikte sık sık ani tansiyon ya da şeker düşmesi gibi durumlarla karşılaşılabileceği için ev temizliği sırasında uzun süre çömelerek iş yapmak, sandalye ya da merdivene çıkarak temizlik yapmak, dış pencere camlarını silmek için uzanmak gibi davranışlar oldukça riskli davranışlardır. Yine ev temizliği sırasında saldalya, koltuk, halı gibi ağır eşyaları tek başına kaldırmak için büyük kuvvet sarfetmek gebelerde bel ve kasık ağrılarına ve erken doğum sancılarının hissedilmesime neden olabileceğinden sakınılması gerekir.

Ev temizliğinde kullandığınız kimyasal maddeler doğmamış bebeğiniz için toksik etkili olabilir. Doğum defektlerine neden olan kimyasal maddelere ''teratojen'' adı verilir. Bir çok kadın illegal ilaçlar, alkol, sigara ve reçete ile satılan bazı ilaçların teratojenik olduğunu bilmelerine rağmen, çamaşır suyu, lavobo-fayans temizleyici, çeşitli duvar-kapı-pencere boyaları, boya çıkartan maddeler, fırın temizleyicisi, ahşap temizleyici gibi günlük yaşamda kullanılan kimyasalların doğmamış bebekleri üzerindeki teratojenik etkisini bilmemektedir. Bu nedenle ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddelerden gebe kadınların sakınmalarını tavsiye ediyoruz. Doğmamış bebek üzerine evde kullanılan kimyasalların zararlı etkileri konusunda bilimsel çalışmalar olmadığından, bu kimyasalların bebeğinizin sağlığına olan etkileri açık değildir. Zaten bu tür potansiyel toksik maddeler normal şartlar altında da ev temizliğinde kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır.

Ev işi yaparken ara sıra bu tür maddeler ile temas edilmesi durumunda, bebeğe zararlı etkilerini azaltmak için bir takım önlemler alınmalıdır. Ya gebe olmayan bir yardımcı bu tür işleri yapmalıdır ya da temizlik yaparken pencere, vantilatör vs açılmalı, kauçuk eldiven giyilmeli ve mümkün olduğu kadar az miktarda kimyasal kullanılmalıdır.
Toksik koku salan ev boyaları doğmamış bebeğinize tehlikeli olabilir. Duvarı zımparalamak ise toksik partiküllerin havaya karışmasına ve bunun da solunum yoluyla alınmasına yol alabilir. Bu nedenle ev içi duvar, kapı, pencere boyamada önlem olarak kurşun ve civa içermeyen su bazlı boyalar kullanılmalıdır. Boyama işlemi gebe evde olmadığı, işte ya da tatilde olduğu bir zamanda yapılmalıdır. Boya kokusunu teneffüs etmemek için pencereler ve havalandırma açık olmalı. Artan boya varsa ağzı sıkıca kapalı olmalı ve mümkünse ev dışında saklanmalıdır.

Toksoplazma hastalığına neden olan parazit, pişmemiş etlerde ve kedi dışkısında yaşamını sürdürdüğünden; pişmemiş etleri doğrudan yiyecek olursanız ya da kedi dışkısına (kedi kumu), doğrudan dokunacak olursanız gebeliğinizi tehlikeye atmış olursunuz, bu durum bebeğinizde ciddi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle evde kediniz varsa kedinin kutusunu değiştirmemelisiniz. Kedinin kutusunu değiştirmek zorunda kalırsanız ya eldiven kullanmalısınız ya da eldiven kullanmazsanız kedinin kutusunu değiştirdikten sonra derhal ellerinizi su ve sabun ile yıkamalısınız.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:21
Top