2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamster Isırırsa Kuduz Olur Muyum ve Hamsterlarla İlgili Diğer Merak Ettikleriniz Üzerine Tavsiyeler
MAKALE #7013 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Mayıs 2011 | 86,026 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Hamster ısırırsa kuduz olur muyum ve diğer merak ettikleriniz

Hamsterlar bazen aniden uykudan uyandırdığınızda ya da yeterince evcilleşmediklerinde elinizi ısırabilirler. Genelde bu ısırıklar sivri küçücük dişleri nedeniyle canınızın çok yanmasına ama yüzeysel küçük yaralamalarla sonuçlanır. Bu tip ısırıklarda kuduzdan asla korkmamalısınız. Çünkü kuduz hastalığını hiç bir hayvan vücudunda kendisi yaratamaz. Köpekte kedide olduğu gibi hamsterda da kuduz olabilmesi içi bu hastalığı başka bir hayvandan alması gerekir. Evlerimizde kafesinde beslediğimiz bir hayvanın hiç bir hayvanla bu tip bir kontağı olamayacağı için hamster ısırıklarında kuduzdan korkmanıza gerek yoktur. Sadece ısırık yarasını normal mikroplanmadan korumak için betadine veya batticon gibi antiseptiklerle iyice silerek temizlemelisiniz. Bu arada geçmiş zamanda bir salgın olarak adı geçen ve tarla farelerinden bulaşan Hanta virusu hastalığı konusunda da evimizde steril şekilde bakılan hamsterlar tam güvenlidir.

Hamster hem obur hem de yiyecek depolayıcıdır.

Hamster’ların doğadaki hem cinsleri de kafeslerde yaşayan türleri de onlara verdiğiniz her türlü gıdayı ağızlarının yan taraflarındaki keselere sıkıştırıp yuvalarına götürme ve orada depolama eğilimindedir. Doğada yaşayan hamster türlerinin bazılarını yuvalarında onlarca kg tahıl depoladıkları görülmüştür.

Evlerimizdeki bu dostlarımızdan bazılarının bu olayı abarttığını fark ettiğimizde ona yeni yem koymayı kesmeliyiz. Böylece yuvasına taşıdıklarını tüketmeye başlayacaktır. Daha sonra da yemini azar azar verip, yuvasındaki stoklarını erittikçe takviye etmeliyiz. Yuvalara depolanan bazı besinler uzun sürede küflenip hamster’ınızda ani başlayan ishal ve ölümlere neden olabilir.

Hamsterların beslenmesinde ekmek pasta börek

Hamster vb kemirgenler doğadaki yaşamlarında tahıl dediğimiz buğday,arpa vb bitki tohumları ve çeşitli kökleri çiğ olarak tüketerek beslenirler.

Evlerimize aldığımız bu şirin minik dostlarımıza tahılların unlarının pişirilmesi ile yapılan ekmek, kek vb verirsek bu hayvancıkların obez olmasına, kalp ve tansiyon sorunlarıyla hayatlarını erkenden kaybetmelerine neden olabiliriz. Ayrıca hamsterlara pişmiş, şekerli, yağlı vb doğada bulamayacağı hiçbir gıdayı vermemeliyiz.

Hamster için eksersiz tekerleği çok önemlidir.

Hamsterlar aşırı kilo almaya ve dolayısıyla kalp ve tansiyon problemleri yaşamaya uygun hayvanlardır. Bu problemlerini engellemek için uygun diyetlerle bile beslesek yine de kafesteki yaşamlarında hareketsizlikten sorun yaşayabilirler.
Hamsterınızın kilo vb sorunlar yaşamaması için eksersiz tekerleği alınız ve kafesinde her zaman çalışır vaziyette kalmasını sağlayınız. Gün içinde ve özellikle geceleri kendini iyi hissetmediği zamanlarda ve streste çemberini uzun süre döndürerek rahatlar ve fizyolojik ömrünü sağlıklı geçirebilir.

Hamster,tavşan,guineapig,şinşila ve kuşları yıkamamalısınız.

Hamster ve tavşan gibi hayvanlar yıkanmaz. Eğer bu tür hayvanları şampuan vb ile yıkamaya kalkarsanız ya üşütüp hasta olurlar yada derilerinde alerjik bazı sorunlar olabilir.

Bu kuralın dışına çıkan sadece çok uzun tüylü lop, aslanbaş veya Angora tavşanlarıdır. Bu türlerde ancak tavşanlar için yapılmış şampuanlarla tüylerinin çok güzel kalması için yıkanabilirler.

Şinşilalar özel kalsiyumlu kumlarda debelenerek kendilerini temizlerler. Kuşlar ise sıcak havalarda ve öğle saatlerinde üzerlerine sadece ılık su püskürtülerek veya sığ kaplardaki suda kendileri yıkanırlar.

Hızlı yaşa ve…

Hamsterlar ve gonzalesler ne yazık ki ömürleri kısa olan canlılardır. Ama bu kısa ömürlerini çok hareketli ve enerjik geçirirler. Hiç durmadan verdiğiniz besinleri yanaklarında bulunan besin toplama keseciklerine toplayıp yuvalarına istif ederler.
Hatta doğada yaşayan hamsterların bu topladıkları tahılları ağızlarından düşmanlarına fırlatarak kendilerini korudukları görülmüştür. Tabi ev yaşamında dostumuzdan biz böyle bir hareketi asla görmeyiz.

Sadece beslenme konusunda mı enerjiklerdir? Hayır! Kafeslerinde sürekli koştururlar, tekerleklerini gün boyu ve özellikle geceleri saatlerce döndürebilirler. Bu davranışlarıyla da fazla yediklerinden gelen enerjiyi yakarlar.

Tekerleği düşmüş veya hiç oyuncağı olmayan bir hamster inanılmaz kilo alır ve nefes alamaz duruma gelir.

Bolca ye! Bol eksersiz yap! ve hızlı yaşa..işte hamster ve gonzaleslerin hayat felsefesi…

Hamster’ınız firar ederse…

Evinizde kafesinde veya akvaryumda beslediğiniz hamster’ınız bir gün yemek vermek için yanına gittiğinizde ikemetgahında bulunamayabilir. Şaka bir yana hamster’ın evde kaçması hem o hayvancık için hem de sizin için tehlikeli durumlara neden olabilir. En başta bu hayvanlar ciddi kemiricilerdir. Evinizde kablolardan, ev eşyalarınıza, yiyecek paketlerinize kadar bir çok şeyi kemirmeye başlayabilirler. Ayrıca kafesteyken evcil hayvan kategorisine giren bu minik hayvanlar kaçtığında direk fare kategorisine girerler ve aynı eve giren bir farenin vereceği zararları yapabilirler.

Hamster’ınız kaçtığında acil olarak kafesli tahta kapanlardan bir veya birkaç tane satın almalısınız. Bu kapanlar hayvanları öldürmez sadece içinde takılı yemi almaya çalıştığı zaman mekanizmaya takılı olan kapak kapanır ve hamster’ın firariliği bitmiş olur. Bu arada size kesin işe yarayacak kapan yemi konusunda da fikir vereyim : Sanılanın aksine en iyi kapan yemi ne sucuk ne de peynir parçasıdır. Bir salatalık dilimi susayan hamsterınızı hemen ilk gece faaliyetinde yakalanmasını sağlar. Benim hamster firarlarımda onlarca defa işe yaradığı ispatlanmıştır.

Hamsterınız şoka girebilir

Hamsterlar doğada asla yüksek bir yere çıkmadıkları için ev yaşamında pet olarak beslenirken elinizden yere düşürdüğünüzde yaralanabilir yada şoka girebilir. Bazen nedenini belirleyemediğimiz durumlarda da şoka girebilir.

Şok durumunda hamster sakin, kıpırdamadan yatar, bazen sık soluma bazen de çok aralıkla nefes alır. Böyle bir durumda eğer hamsterınız evcilse onu elinize alıp okşayarak sakinleştirmeye çalışın, baş bölgesine ılık su ile ıslatılmış pamukla kompres yapabilirsiniz.

Daha sonra karanlık bir kutuya koyup sessiz bir ortamda kısa bir süre bekletin. Bu sürenin sonunda hala normale dönmediyse acil Veteriner Hekime götürmelisiniz.

Hamster, guinea pig ve tavşan kafeslerinin bakımı

Kemirgen dediğimiz bu hayvanlarımızın kafes temizliğinde deterjan kullanmak risklidir. Eğer çok mecbur kalır da kullanırsak çok iyi bir şekilde durulamalıyız. Çünkü bu hayvanlar kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlıdırlar. Temizlenen kafeslerin tabanına gazete kağıdı vb boyalı kağıtlar koymamalıyız. En güzel altık ambalajlı sıkıştırılmış olarak satılan ağaç talaşıdır. Kemirgenlerinize suluk astığınız zaman idrar miktarı artacağı için ıslanan talaşlarını hemen değiştirmelisiniz. Nemli, ıslak ve dışkı ile kirlenmiş altlık hastalık için birincil etkendir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamster Isırırsa Kuduz Olur Muyum ve Hamsterlarla İlgili Diğer Merak Ettikleriniz Üzerine Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Hamster Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kuduz Hastalığı Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Adanada Kuduz Önlenebilir mi? Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Muhabbet Kuşları Konusunda Bilgiler ve Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hamster Isırırsa Kuduz Olur Muyum ve Hamsterlarla İlgili Diğer Merak Ettikleriniz Üzerine Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:06
Top