2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sporun Sağlıklı Yaşam İşlevi ve Bir Öneri
MAKALE #7015 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mayıs 2011 | 7,984 Okuyucu
SPORUN ÜÇ MÜHİM İŞLEVİ VE BİR ÖNERİ

Spora sadece kazanma ya da kaybetme, sevinme veya üzülme, kilo alma yahut verme gözüyle bakan bir toplumun fertleriyiz. Oysa spor da dahil hiç bir şey tek bir boyuttan ibaret değildir.

Sözgelimi yıkanmak sadece kiri temizlemez, aynı zamanda ruhu da dinlendirir. Okumak sadece kültürlenmeyi ya da bir meslek sahibi olmayı sağlamaz, sağlıklı algılama ve düşünme yetisini de beraberinde getirir. Yine verme davranışı sadece alan kişinin bir ihtiyacını karşılamış olmaz, bu mühim faydası yanında verenin içsel mutluluğu yakalamasına da katkı yapar. Aynı şekilde spor salt yarışma ve kazanıp - kaybetme uğraşısı olmayıp çok önemli şu üç kazanımı sağlayan önemli bir meşguliyet türü olarak hayati bir işlev görür.

SPORUN EĞİTİM İŞLEVİ


Eğitim, kalıcı nitelikli bir davranış değişikliği süreci demektir. Eğitimde bireylere istendik yönde ve kalıcı nitelikli davranışların kazandırılması hedeflenir. Yaygın olarak yürütülen sınıf ortamlı ve masa başı bilgi aktarma anlayışlı örgün eğitim faaliyetinde olduğu gibi spor etkinliğinde de kişilere sabır, çalışma, disiplin, ekip anlayışı, yardımlaşma, centilmenlik, ahlaki tutumlar, saygı gibi bazı duygular, tutumlar ve davranışlar kazandırılır. Görülüyor ki bu yönüyle spor tıpkı okul faaliyeti gibi bir eğitim hizmetidir.

SPORUN ELİT SPORCU YETİŞTİRME İŞLEVİ

Spor aynı zamanda ülke tanıtımının bir yoludur. Dolayısı ile spor, ülke ekonomisine ve iktisadi kalkınma çabasına anlamlı düzeyde katkı yapan önemli bir ajandır. Spor faaliyetleri yaygınlaştıkça ve tabana yayıldıkça nitelikli eleman portföyü genişler, böylece bu genişleyen havuzdan daha yetenekli sporcuların çıkma olasılığı artar. Nitelikli, yetenekli sporcuların çoğalması ise ülkelerin dünya arenasında daha başarılı sportif sonuçlar almasını kolaylaştırır.

SPORUN HALK SAĞLIĞI İŞLEVİ

Spor etkinliği eğitim ve elit sporcu yetiştirilmesi yanında halk sağlığının korunması ve desteklenmesi açısından da büyük bir işlev görür. Bilindiği üzere sağlığın korunmasında ve desteklenmesinde sporun ve onun daha hafif bir türevi olan egzersizlerin büyük bir önemi vardır. Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde gerek beden gerekse ruh sağlığı için spor ya da egzersiz yapılmasını önermektedir.

Spor ve düzenli egzersizlerle bedendeki ve ruhsal yapıdaki enerji akışkanlığı yeniden düzene girer, bu yapılarda oluşan blokajlar ve tıkanıklıklar giderilir, böylece sağlıklı kalma yolundaki en büyük engeller daha yolun başında ortadan kaldırılmış olur.

SPORUN TEK ZARARI

Yukarıdaki kısa açıklamalardan da anlaşıldığı üzere spor çok önemli bir faaliyet alanıdır. Ancak her kadı kızının bir kusuru olur sözünde anlatılan gerçeğe uygun olarak bu çok mühim işin de ufak bir kabahati vardır.

O da şudur:

Spor yapan kişiler kazandıklarında karşılarındakilerin kaybettiğini unutabiliyor, sadece kendi başarılarına yoğunlaşabiliyorlar. Böylece karşılıklı müsabaka tarzındaki spor meşguliyeti rakibinin hüznüne ağız dolusu bir sevinçle tepki verebilme egzersizleri olarak işlev görebiliyor. Böylece spor rekabet ortamında ve müsabaka tarzında yapıldığında sağlıklı bir uğraş olmanın ötesine geçiyor, kişilere başkasının üzüntüsüne sevinebilmeyi öğretiyor.

ÖNERİ

Eğitim sadece okul, sağlık da sadece hastane ve sağlık ocağı demek değildir. Spora yatırım bir bakıma eğitime ve sağlığa yatırımdır. Eğitimden ve sağlıktan ise tasarruf olmaz. “Ucuz alan pahalıya satın alır” misali bu asli işlerde iktisada giden toplumlar kısa vadede belki bütçelerini doldurabilirler ancak orta ve uzun vadede daha pahalı bedeller öderler.

O bakımdan her şehre, çok büyük alanları kapsayan devasa spor kompleksleri yapılmalıdır. Bu alan kanaatimce bir kaç üniversite kampüsünün toplamından daha büyük olmalıdır. Buralarda üç – dört yüzme havuzu, sekiz – on futbol sahası, onlarca masa tenisi ve tenis kortları, kilometrelerce uzunlukta yürüyüş ve bisiklet yolları bulunmalıdır. Valilik ve belediye kanalıyla buralarda sürekli olarak (aylık ve yıllık) sportif yarışmalar düzenlenmeli, kazananlara ciddi ödüller verilmelidir. Böylece spor yapma işi ciddiyetle özendirilmelidir.

Daha da önemlisi ise spor yapmak şahsi iradeye bağlı bir tercih meselesi olarak görülmemeli; buralara giden ve belli bir saat orada kalan kişiler -en azından bu mühim uğraşı bir alışkanlık haline gelinceye kadar- günlük harçlık verilmek suretiyle ( 5 – 10 YTL gibi ) teşvik edilmelidir.

Böyle olduğunda ebeveyninden harçlık alamayan nice haylaz ve sorunlu çocuk / genç ya da evinde sıkılan, sıkıldıkça pastaya böreğe sarılan ev hanımı en azından günlük masrafını, hiç olmazsa şahsi sigara parasını çıkartmak için bu meşguliyete yönelecektir. Bundan ise; hem ruh ve beden sağlığımız bakımından insanlarımız ve toplumumuz hem de ciddi sağlık harcamaları azalacağından ülke ekonomimiz kazanacaktır.

Ayrıca bu şekilde pahalı sağlık işini, “Evvela hasta ol, sonra da git ilaç marifetiyle tedavi ol” anlayışından çıkarmak da mümkün olabilecektir.

Psikolog
İzzet Güllü
MDH
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sporun Sağlıklı Yaşam İşlevi ve Bir Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Sporun Psikolojideki Yeri Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Çocuklar İçin Sporun Önemi Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Anne İşlevi Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Baba İşlevi Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sporun Sağlıklı Yaşam İşlevi ve Bir Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:28
Top