2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde Belirgin Meme (Jinekomasti)
MAKALE #7019 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Mayıs 2011 | 4,880 Okuyucu
Erkeklerde belirgin meme veya kadınsı şekilde anormal meme büyümesine ‘Jinekomasti ‘ denilmektedir. Tam olarak bilinen bir sebebi yoktur. Birden fazla etkenin neden olduğu düşünülmektedir.

Ergenlik çağındaki erkeklerde çoğunlukla rastlanan jinekomasti vakaların büyük çoğunluğunda birkaç yılda kaybolmaktadır.

Puberte sırasında erkek çocuklarda % 60-70 meme bezi büyümesi oluşur ama bu çok dikkat çekecek boyutlarda değildir. 6 ile 18 ay içerisinde kaybolarak meme normal büyüklüğüne döner. Erişkin erkeklerin % 40’ında jinekomasti değişiklikleri mevcuttur, bu büyüme tek veya iki taraflı olabilir.

Herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber, nadir durumlarda sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir. Ameliyat ile bu sorunlar çözülebilse de bilinmesi gerekli önemli bir nokta ameliyatlar sonrası revizyon girişimlerine de ihtiyaç duyulabildiğidir.
Jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir.

Üç ana tipi vardır: glandüler, mikst tip, lipomatöz. Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu sağlarken, lipomatöz tipte ise yağ dokusu artışı oluşturmaktadır. Mikst (karışık) durumda ise hem bir meme dokusu artışı vardır, hem de yağ dokusunda artış bulunmaktadır. Bazen hastalardan USG sonucu istenebilir.

Jinekomastiyi düzeltme ameliyatı herhangi bir yaştaki sağlıklı ve duygusal olarak istikrarlı erkeklere uygulanabilir. Ameliyat için en uygun adaylar, vücudunun yeni kontürlerine göre şekillenecek sıkı ve esnek bir cildi olanlar kişilerdir.
Sorunlarını ilk önce, egzersiz ya da kilo kaybı ile düzeltmeye çalışmamış obez ya da aşırı kilolu erkekler için ameliyat önerilmez.

Cerrahi tedavi yöntemi olarak liposuction ve meme bezinin çıkarılma teknikleri en uygun tekniklerdir. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut ve ileri derecede belirgin memesi olmayan hastalarda liposuction yöntemi ile iyi neticeler alınır. Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan, daha büyük ve sarkık memesi olan hastalarda ise liposuction ile birlikte meme dokusunun ve fazla derinin birlikte çıkarılması gerekir.
Memnuniyet oranı yüksek bir girişim olmasıyla beraber özellikle revizyon liposuction bazı hastalarda, özellikle kilo değişimi yaşayanlarda, gerekebilmektedir. Ameliyat süresi çok uzun olmamakla birlikte, doku alımı gerekli ise genel anestezi; liposuction yeterli olacaksa sedasyon anestezisi altında cerrahi tedavi yapılabilmektedir.

Doku çıkartılması durumunda meme başı etrafında kalıcı iz olacaktır. Bu izler çoğunlukla rahatsız edici değildir. Bu izler ilk aylarda biraz rahatsız edici olabilir. İleriki aylarda, sıklıkla 6. aydan sonra izlerde renk daha da açılacaktır. Bazı durumlarda renk farklılığı daha belirgin olabilir. Meme başı etrafında konulan dikişlerle meme başı büzüştürülerek dikilir. Liposuction ile yapılan yöntem sonrası izler sadece kanül giriş yerlerinde, sıklıkla 1 cm uzunluğunda kalmaktadır.

Meme büyüklü çok büyük olanlarda cerrahi yöntem aynı bayanlarda olduğu gibi olacağından izler de benzer olacaktır. Yani sadece meme başı etrafında değil de aşağı meme altına uzanacak ek bir iz de olacaktır. Bazen ters T şeklinde de olabilmektedir.
Eğer ameliyatınız sedasyon anestezisi altında yapıldı ise aynı gün evinize geri dönebilirsiniz, genel anestezi sonrası ise 1 gecelik hastane kalım yetmektedir.
OP DR GÖKHAN ÖZERDEM

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde Belirgin Meme (Jinekomasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde Belirgin Meme (Jinekomasti)' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Ameliyatı Aralık 2012
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
► Yüz Germe Estetiği Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:24
Top